Трюдо неочаквано посети Украйна и се срещна със Зеленски Снимка: © Getty Images

Канадският премиер Джъстин Трюдо направи неочаквано посещение до Украйна, където се срещна с президента на страната Володимир Зеленски. Той посети столицата Киев, където откри повторното отваряне на канадското посолство в страната.

По време на съвместна пресконференция със Зеленски, Трюдо обяви допълнителна военна помощ за Украйна, включваща камери за дронове, сателитни изображения, малки оръжия и боеприпаси.

Канада ще наложи нови санкции на 40 руснаци и 5 руски юридически лица и ще премахне търговските мита върху украинския внос, идващ в страната за следващата година, обясни Трюдо. Канадският лидер обяви и допълнително финансиране по операции по разминиране, организации за жени и права на човека и по Световната програма за храни.

"Ние сме тук, за да покажем подкрепата си за Украйна и нейния народ. Нашето послание към президента Зеленски и украинците е следното: Канада винаги ще стои рамо до рамо с Украйна", написа Трюдо в Туитър.

Той беше придружен от канадския външния министър Мелани Джоли и вицепремиера Кристия Фрийланд. Трюдо посети и украинският град Ирприн, който издържа на тежки битки в началото на войната, докато руските войски се опитваха да настъпят към столицата.

Премиерът на Канада заяви, че руският президент Владимир Путин е отговорен за "отвратителни военни престъпления" и Канада ще подкрепи Украйна в търсенето на справедливост.

"Не мисля, че вече има голямо значение какво казва Путин. Той показва, че няма ясно разбиране какво се случва", каза премиерът, цитиран от "Ройтерс".

Трюдо е поредният световен лидер, посетил Украйна след началото на инвазията. Миналия месец редица световни лидери, сред които премиерът на Великобритания и председателя на Европейската комисия, също се срещнаха със Зеленски, за да потвърдят позицията си в подкрепа на Украйна.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Хърватският президент скочи в собствения си капан. Получи забрана да е премиер

Зоран Миланович отказа да напусне поста си, за да участва в кампанията

16:47 - 19.04.2024
Важно днес

Две бебета са починали от коклюш в Кюстендил (Обновена)

Бебетата са били в предимунизационна възраст

12:22 - 19.04.2024