Снимка: © Getty Images

Канадският премиер Джъстин Трюдо направи неочаквано посещение до Украйна, където се срещна с президента на страната Володимир Зеленски. Той посети столицата Киев, където откри повторното отваряне на канадското посолство в страната.

По време на съвместна пресконференция със Зеленски, Трюдо обяви допълнителна военна помощ за Украйна, включваща камери за дронове, сателитни изображения, малки оръжия и боеприпаси.

Канада ще наложи нови санкции на 40 руснаци и 5 руски юридически лица и ще премахне търговските мита върху украинския внос, идващ в страната за следващата година, обясни Трюдо. Канадският лидер обяви и допълнително финансиране по операции по разминиране, организации за жени и права на човека и по Световната програма за храни.

"Ние сме тук, за да покажем подкрепата си за Украйна и нейния народ. Нашето послание към президента Зеленски и украинците е следното: Канада винаги ще стои рамо до рамо с Украйна", написа Трюдо в Туитър.

Той беше придружен от канадския външния министър Мелани Джоли и вицепремиера Кристия Фрийланд. Трюдо посети и украинският град Ирприн, който издържа на тежки битки в началото на войната, докато руските войски се опитваха да настъпят към столицата.

Премиерът на Канада заяви, че руският президент Владимир Путин е отговорен за "отвратителни военни престъпления" и Канада ще подкрепи Украйна в търсенето на справедливост.

"Не мисля, че вече има голямо значение какво казва Путин. Той показва, че няма ясно разбиране какво се случва", каза премиерът, цитиран от "Ройтерс".

Трюдо е поредният световен лидер, посетил Украйна след началото на инвазията. Миналия месец редица световни лидери, сред които премиерът на Великобритания и председателя на Европейската комисия, също се срещнаха със Зеленски, за да потвърдят позицията си в подкрепа на Украйна.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Изтеклият "проект" за БГ закон "Магнитски" раздели партиите в коалицията

Асен Василев отрече да се готви санкциониране без право на обжалване

Съвременно изкуство и световна музика предлага фестивалът "Ritual Gatherings" на плаж Камчия

Това е ежегоден културен фестивал, съчетаващ музика, съвременно изкуство, традиционни ритуали и екологични практики.

Мона Лиза в хола ви? Защо само Мона Лиза?

Tелевизорите The Frame - картини от една изложба

Китай търси съюзници в плановете си за нов международен ред

Първата цел са държавите от БРИКС - Бразилия, Русия, Индия и Южна Африка

МО отрича да е предоставяло български Су-25 за Украйна

"Това е хибридна информация", твърдят от министерството

Русия призова България да изтегли кораба "Царевна" от Мариупол

Въпреки условията за безопасно излизане, все още не са предприети мерки за изтеглянето на чуждестранните кораби, казват руските власти.

Аватарите на ABBA върнаха времето с 40 години назад с феноменален концерт в Лондон

"Този концерт трябва да се види, за да повярвате, че е истина"