Църква като на кино и онлайн литургии: Как светът посреща Великден Снимка: © Getty Images

Великденската служба в България ще бъде проведена извън храмовете, като за спазването на дистанцията между хората ще бъдат мобилизирарни и служители на МВР. Премиерът Бойко Борисов призова българите да не ходят в църкви и манастири, за да не се нарушава карантината, а междувременно Светият Синод обяви промени по провеждането на службите за Цветница (12 април) и Великден (19 април). Целта е да не се допуска струпване на хора пред храмовете, а на Цветница патриаршията няма да раздава върбови клонки и цветя.

И докато православният свят има още една седмица до един от най-големите християнски празници, то католическата църква го отбелязва тази неделя.

Празният площад "Св. Петър" и онлайн литургия на папата

1,3 милиарда католици по света ще празнуват Великден, но тази година папа Франциск няма да проведе традиционната литургия пред препълнения площад на базиликата „Св. Петър“ във Ватикана. Вместо това службата му ще бъде излъчена онлайн, тъй като Италия е една от най-засегнатите страни в света от пандемията Covid-19, наложила ограничителни мерки за социално дистанциране.

На 10 април службата на папа Франциск, който ще отбележи Разпети петък, също ще бъде предадена онлайн. А на Цветница, преди няколко дни, той проведе литургия в празната църква във Ватикана.

Най-малката страна в света е затворена за посетители вече месец и 83-годишният папа обяви: „Трябва да отговорим на ограничения живот с цялата наша креативност. Можем да бъдем депресирани или отчуждени, но можем да станем креативни“.

Гласът на Бочели ще прозвучи над Милано

Милано е в центъра на кризата в Италия и великденските служби няма да се проведат по нормалния начин. Към християните обаче ще се обърне тенорът Андриа Бочели, който ще изнесе представление в празната Миланска катедрала тази неделя.

Концертът с църковна музика ще бъде излъчен на живо в YouTube. Бочели сподели, че тогава ще бъде „молещ се за Милано и за света по време на напълно болезнено, трагично и смущаващо събитие“.

Църква като на кино

Германия е под блокада, макар да е една от страните, които най-успешно овладяват пандемията в Европа. Гражданите на Дюселдорф ще имат уникалната възможност да посетят Великденската служба този уикенд въпреки мерките срещу Covid-19.

Това ще се случи благодарение на т.нар. „drive-in“ кино (в което зрителите гледат от своите автомобили.) Така ще се спазва социална дистанция и в същото време богомолците ще се чувстват по-сплотени на празника.

В новата сграда ще бъде инсталиран специален подиум и ще бъде изграден олтар. А хората ще могат влязат с автомобилите си и да слушат литургията посредством радиото в колите си.

Билетите са пуснати онлайн и са напълно безплатни. Те ще бъдат сканирани, без шофьорите да отварят прозорците си, за да се намали рискът от инфекция. Организаторите на събитието споделиха, че в новосъздаденото кино ще могат да се вместят 500 автомобила.

Англия провежда онлайн литургии

Архиепископът на Кентърбъри – Джъстин Уелби, ще проведе първата национална дигитална служба за Великден от кухнята на своя лондонски апартамент, съобщиха BBC и The Guardian.

В своето предварително записано обръщение Уелби ще отчете куража на хората, които работят на първа линия в борбата с коронавируса. Службата ще бъде излъчена онлайн от Катедралата в Кентърбъри, а същото ще стори и Йоркската катедрала. Първата ще включи речи на принц Чарлз.

Това е част от усилията на властите да достигнат до хората, които са си вкъщи вследствие на блокадата. Във Великобритания са забранени събиранията на групи хора, включително в църкви и храмове.

Австралия и Полша ще последват примера на Великобритания и в много градове катедралите и църквите ще предават литургии онлайн.

Великденска служба на паркинги в САЩ

В щата Уисконсин в САЩ има много църкви, които планират да проведат Великденските си служби на паркинги, за да се съобразят с мерките за социално дистанциране и в същото време да създадат чувство на сплотеност. Въпреки това, преди няколко дни, местните власти предупредиха, че събиранията на паркинги са против постановленията на губернатора, дори хората да останат в колите си.

В Тампа Бей, щата Флорида, църквите се насочват към литургии онлайн. Там също има планове да се проведат служби на паркинги, а богомолците да се намират в автомобилите си.

От Панама до Франция - иновативни начини за посрещане на празника

Виртуалните молитви на папа Франциск са само част от най-любопитните примери за провеждане на Великденските служби. В Панама архиепископът ще извърши служба от въздуха, като ще лети с хеликоптер, за да освети територията на малката централноамериканска страна.

Вярващите в Испания ще пуснат религиозна музика от балконите си по време на свещения празник.

Катедралата в Ню Йорк, за съжаление, се превърна в болница, тъй като леглата замениха дървените пейки – градът е с най-много случаи на Covid-19 в света, повече от тези в Италия и Испания.

В столицата на Филипините – Манила, вярващите християни излизат да се молят извън църквите, които са затворени заради блокадата.

Що се отнася до Франция, католиците в югозападния град Лурд започнаха серия от девет последователни дни на молитви, които се излъчват всяка неделя в социалните мрежи.

„Откакто богомолците не могат да идват при нас, ние се самопоканваме в домовете им“, каза свещеникът от храма Оливие Рибадо, цитиран от RTE.

Православната църква се готви за Великден у дома

Православната църква в Гърция е затворила вратите си за Великден, който ще се чества на 19 април. Блокадата в страната важи до 27 април, а полицията проверява стриктно пътуващите между градовете, съобщава „Екатимерини“.

Друга православна страна – Русия, призова богомолците да се молят от вкъщи.

„Празнуването на Възкресение е празник на победата над смъртта“, каза митрополит Иларион. „Трябва със сигурност да празнуваме Великден, дори ако не е възможно да отидем на църква“.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Две бебета са починали от коклюш в Кюстендил (Обновена)

Бебетата са били в предимунизационна възраст

12:22 - 19.04.2024
Важно днес

Даниел Митов се отказа да е външен министър

Разочарован е, че ПП-ДБ "не приеха нашата номинация"

11:32 - 19.04.2024
Важно днес

Украйна свали руски бомбардировач Ту-22М3

"Техническа неизправност" е причинила падането на самолета, според Русия

10:07 - 19.04.2024