Компромисът на Синода: Няма да се раздават върби на Цветница Снимка: © Getty Images

Светият Синод обяви промени по провеждането на службите за Цветница и Великден, за да не се допуска струпване на хора пред храмовете.

Ловчанският митрополит Гавриил обяви, че мерките са предприети "за да се успокоят някои хора, които са далеч от църквата и вярата".

Традиционното пътуване на владиците до Божи гроб за получаване на благодатния огън няма да се осъществи през тази година. Спестените транспортни разходи ще се насочат за борбата с Covid-19. Митрополит Гавриил обяви, че в църквите има запазен от миналата година благодатен огън и той ще бъде раздаван на вярващите.

На празника "Вход Господен в Йерусалим", или Цветница (12 април), патриаршията няма да раздава благословени върбови клони и цветя.

"Не знам дали някога е имало такова решение, не е малък този компромис, но е важно да има света литургия. Всячески ще се постараем да има ред. Решихме въобще да не се раздава върба, защото на Цветница се получава най-голямо струпване за нея", каза митрополитът.

Великденската служба ще бъде проведена извън храмовете, като за спазването на дистанцията между хората ще бъдат мобилизирарни и служители на МВР.

"Тази година маловерни не идват, идват само вярващи хора и те ни молят да има възможност да дойдат на службата. Не искаме да поставяме министър-председателя под укори. Искаме да им помогнем. Имаме обещание за съдействие на полицията, ако се наложи, ще помогнат да няма тълпа, а хората да са на разстояние", каза Гавриил.

Според представителите на Светия Синод продължаването на великденските служби е важно за хората, които страдат от "униние и отчаяние".

"България е една от немногото страни, в която църквите не са затворени. Вярвам, че след Великия празник и Господ ще помогне България да е сред първите, които ще излязат от кризата", каза митрополитът. Той неколкократно обяви, че не вярва храмовете да предават зарази и че "Където е Божията благодат, там изгарят всички микроби", но направи уговорки, че всички църкви вземат засилени мерки за дезинфекция.

Премиерът Бойко Борисов призова българите да не ходят в църкви и манастири, за да не се нарушава карантината.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Култура

„Диамантеното око“ разказва реалната история на Лейди Смърт, която убива 319 нацисти

Истинска история за млада библиотекарка, която се превръща в най-смъртоносната снайперистка през Втората световна война

12:56 - 26.04.2024
Текстове от партньори

Kaufland спестява над 11 млн. кг. хранителни отпадъци

10:38 - 26.04.2024
Кино и сериали

Игра на сериали или защо вече нямаш нужда от паролата на гаджето си

С ТВ план от А1, сами дирижирате сърфирането из различни абонаменти за стрийминг и развлекателни дигитални услуги

10:37 - 26.04.2024
Важно днес

За Борисов всички възможности за разговори с ПП-ДБ са "счупени"

Борисов не изключи следващият парламент да е в различна конфигурация заради участието на Ваня Григорова във вота

10:10 - 26.04.2024
Важно днес

Бориславова: Росен Желязков действа като пленник на Пеевски и Борисов

ПП-ДБ не изключват да управляват с ГЕРБ след изборите, но само при ясни условия и споразумение

08:23 - 26.04.2024