Компромисът на Синода: Няма да се раздават върби на Цветница Снимка: © Getty Images

Светият Синод обяви промени по провеждането на службите за Цветница и Великден, за да не се допуска струпване на хора пред храмовете.

Ловчанският митрополит Гавриил обяви, че мерките са предприети "за да се успокоят някои хора, които са далеч от църквата и вярата".

Традиционното пътуване на владиците до Божи гроб за получаване на благодатния огън няма да се осъществи през тази година. Спестените транспортни разходи ще се насочат за борбата с Covid-19. Митрополит Гавриил обяви, че в църквите има запазен от миналата година благодатен огън и той ще бъде раздаван на вярващите.

На празника "Вход Господен в Йерусалим", или Цветница (12 април), патриаршията няма да раздава благословени върбови клони и цветя.

"Не знам дали някога е имало такова решение, не е малък този компромис, но е важно да има света литургия. Всячески ще се постараем да има ред. Решихме въобще да не се раздава върба, защото на Цветница се получава най-голямо струпване за нея", каза митрополитът.

Великденската служба ще бъде проведена извън храмовете, като за спазването на дистанцията между хората ще бъдат мобилизирарни и служители на МВР.

"Тази година маловерни не идват, идват само вярващи хора и те ни молят да има възможност да дойдат на службата. Не искаме да поставяме министър-председателя под укори. Искаме да им помогнем. Имаме обещание за съдействие на полицията, ако се наложи, ще помогнат да няма тълпа, а хората да са на разстояние", каза Гавриил.

Според представителите на Светия Синод продължаването на великденските служби е важно за хората, които страдат от "униние и отчаяние".

"България е една от немногото страни, в която църквите не са затворени. Вярвам, че след Великия празник и Господ ще помогне България да е сред първите, които ще излязат от кризата", каза митрополитът. Той неколкократно обяви, че не вярва храмовете да предават зарази и че "Където е Божията благодат, там изгарят всички микроби", но направи уговорки, че всички църкви вземат засилени мерки за дезинфекция.

Премиерът Бойко Борисов призова българите да не ходят в църкви и манастири, за да не се нарушава карантината.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

"18 години стигат" - Футболни фенове организират голям протест навръх конгреса на БФС

Футболните запалянковци смятат, че въпреки подадената оставка на Борислав Михайлов, той продължава да е човекът, който "дърпа конците".

18:02 - 04.03.2024
Важно днес

Пускат движението по новия 13,6 км участък Макреш - Бела от пътя Видин – Ботевград

Министърът на регионалното развитие и благоустройството Андрей Цеков ще направи инспекция на новоизградената отсечка

17:09 - 04.03.2024
Важно днес

Лавини, силни ветрове и свлачища: Екстремно опасно време в Италия и Франция

Рискът от лавини в Италия е от трето ниво, или "значителен", по европейската скала за лавинна опасност. 

16:04 - 04.03.2024
Спорт

Ще бъде ли 2024 последната година за Надал в тениса?

„Сезонът на клей може да е или да не е последен за мен, не съм решил на 100%"

15:50 - 04.03.2024
Европейски дневници

ЕК отпуска на България и Румъния 85 млн. евро за защита на границите

Двете държави ще могат да кандидатстват за допълнително финансиране за съществуващите системи за гранично наблюдение, за покупка на превозни средства и др.

14:38 - 04.03.2024
Живот

Щастливите двойки не се карат по-малко, а по правилния начин

Ключът не е, че щастливите двойки се карат за правилните неща, а че се карат по правилния начин

13:45 - 04.03.2024
Важно днес

Русия привика посланика на Германия заради изтекъл запис на германски военни

Германският министър на отбраната Борис Писториус обвини Русия, че води "информационна война" с цел да създаде разделение в страната

13:33 - 04.03.2024
Важно днес

Унгарският премиер Виктор Орбан ще се срещне с Тръмп

Преди седмици унгарският премиер официално подкрепи кандидатурата на Тръмп за президентския пост в САЩ на изборите през ноември.

12:26 - 04.03.2024
Технологии

Българският езиков модел BgGPT вече може да се ползва свободно

Какво може BgGPT и какъв е замисълът ѝ

12:25 - 04.03.2024