Снимка: © Народно събрание

Председателят на КПКОНПИ в оставка Сотир Цацаров обвини Министерски съвет в това, че е внесъл Проектобюджета за 2022 г. в Народното събрание, без да го съгласува с комисията за евентуални корупционни рискове. 

Цацаров твърди, че първоначалният вариант на бюджета, получен в КПКОНПИ, е включвал 17 параграфа в Преходните и заключителни разпоредби. Представеният в парламента текст се оказва с общо 106 параграфа - повечето от тях прокарват промени в най-различни закони заради решението на Министерски съвет да преструктурира няколко министерства

В промените се залага изнасянето на НИМХ от структурата на Министерството на образованието и прехвърлянето му към Министерството на околната среда и водите; "Български пощи" преминават от транспортното министерство към администрацията на вицепремиера Калина Константинова. 

Създава се и нова Държавна агенция по вписванията към Министерски съвет, в която попадат ГРАО и Агенцията по кадастъра (досега в МРРБ), Агенция по вписванията и Централният регистър на особените залози (досега в Министерство на правосъдието). 

Само заради това преструктуриране се налагат дребни промени в над 40 различни закона - оттам идва и внушителният брой на допълнителните параграфи в проекта за Бюджет 2022. 

През преходните и заключителни разпоредби на закона за бюджета се прокарва и още една промяна - Министерството на правосъдието да замести Министерството на финансите по договорите, свързани с процесуално представителство и правни съвети по арбитражни дела.

Само преди дни тази промяна беше внесена за съгласуване в КПКОНПИ през друг законопроект - за промяна на Гражданския процесуален кодекс. Комисията на Цацаров обаче обяви, че намира "наличие на корупционен риск в контекста на промяната".

Вкарването на законови промени без обществено обсъждане през преходни и заключителни разпоредби на напълно несвързани актове беше редовна практика по време на управлението на ГЕРБ - например, изменения в Наказателния кодекс се прокарваха през Кодекса за търговското плаване. 

В повечето случаи това ставаше чрез предложения на народни представители, а не на Министерски съвет - именно защото изпълнителната власт е длъжна да съгласува предварително проектите си и да ги подлага на обществено обсъждане, преди да ги внесе в Народното събрание. 

В случая с измененията през Бюджет 2022 - съпротива вече има и от Българската асоциация на съдиите по вписванията, които би трябвало да преминат към новата държавна агенция.  

Писмото на Цацаров до парламента идва ден, след като мнозинството гласува оставката му в пленарна зала. Комисията за борба с корупцията беше остро разкритикувана от "Продължаваме промяната" за това, че е неефективна в работата си. 

 


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Мбапе избра 1.1 милиона на седмица и "ПСЖ" пред "Реал Мадрид"

Французинът се превръща в най-скъпоплатеният играч в света

Сърбия иска членство в Европейския съюз, но отказва да санкционира Русия

Вучич увери, че не е подкрепил нито една декларация на ЕС за санкции срещу Русия

Руската офанзива в Донбас се засилва, Украйна изключва прекратяване на огъня

"Войната няма да спре, тя просто ще бъде поставена на пауза, а след това руснаците ще започнат още по-кървава и мащабна офанзива", твърди съветникът на украинския президент

Карнавалът в Габрово осмя политици и се изгаври с Костадин Костадинов

Тази година фестивалът е под мотото "Кот доди, гад доди"

Морган Фрийман и покойният Джон Маккейн получиха забрана да влизат в Русия

МВнР на Русия публикува странен санкционен списък

"Мариуполис 2": Филмът за трагедията на обсадения град, чийто създател загина във войната

Фестивалът в Кан показа последния филм на Мантас Кведаравичюс

Йотова критикува Петков - "има нещо недоизказано" в призива за свикване на КСНС

Румен Радев все още не е отговорил на предложението на премиера за Северна Македония