Цацаров критикува властта, че променя закони през Бюджет 2022, без да ги съгласува с КПКОНПИ Снимка: © Народно събрание

Председателят на КПКОНПИ в оставка Сотир Цацаров обвини Министерски съвет в това, че е внесъл Проектобюджета за 2022 г. в Народното събрание, без да го съгласува с комисията за евентуални корупционни рискове.

Цацаров твърди, че първоначалният вариант на бюджета, получен в КПКОНПИ, е включвал 17 параграфа в Преходните и заключителни разпоредби. Представеният в парламента текст се оказва с общо 106 параграфа - повечето от тях прокарват промени в най-различни закони заради решението на Министерски съвет да преструктурира няколко министерства.

В промените се залага изнасянето на НИМХ от структурата на Министерството на образованието и прехвърлянето му към Министерството на околната среда и водите; "Български пощи" преминават от транспортното министерство към администрацията на вицепремиера Калина Константинова.

Създава се и нова Държавна агенция по вписванията към Министерски съвет, в която попадат ГРАО и Агенцията по кадастъра (досега в МРРБ), Агенция по вписванията и Централният регистър на особените залози (досега в Министерство на правосъдието).

Само заради това преструктуриране се налагат дребни промени в над 40 различни закона - оттам идва и внушителният брой на допълнителните параграфи в проекта за Бюджет 2022.

През преходните и заключителни разпоредби на закона за бюджета се прокарва и още една промяна - Министерството на правосъдието да замести Министерството на финансите по договорите, свързани с процесуално представителство и правни съвети по арбитражни дела.

Само преди дни тази промяна беше внесена за съгласуване в КПКОНПИ през друг законопроект - за промяна на Гражданския процесуален кодекс. Комисията на Цацаров обаче обяви, че намира "наличие на корупционен риск в контекста на промяната".

Вкарването на законови промени без обществено обсъждане през преходни и заключителни разпоредби на напълно несвързани актове беше редовна практика по време на управлението на ГЕРБ - например, изменения в Наказателния кодекс се прокарваха през Кодекса за търговското плаване.

В повечето случаи това ставаше чрез предложения на народни представители, а не на Министерски съвет - именно защото изпълнителната власт е длъжна да съгласува предварително проектите си и да ги подлага на обществено обсъждане, преди да ги внесе в Народното събрание.

В случая с измененията през Бюджет 2022 - съпротива вече има и от Българската асоциация на съдиите по вписванията, които би трябвало да преминат към новата държавна агенция.

Писмото на Цацаров до парламента идва ден, след като мнозинството гласува оставката му в пленарна зала. Комисията за борба с корупцията беше остро разкритикувана от "Продължаваме промяната" за това, че е неефективна в работата си.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Хърватският президент скочи в собствения си капан. Получи забрана да е премиер

Зоран Миланович отказа да напусне поста си, за да участва в кампанията

16:47 - 19.04.2024