Снимка: © Булевард България

Правосъдната министър Надежда Йорданова е поканена да се яви утре (8 февруари) в КПКОНПИ заради проверката, която антикорупционната комисия започна срещу главния прокурор Иван Гешев. 

От КПКОНПИ, която до 1 март ще се ръководи от Сотир Цацаров, на 31 януари се самосезира по изявления на Йорданова, че при нея са постъпили сигнали за нарушения на Гешев. Комисията поиска копия от министъра, но до момента те не са изпратени от Министерството на правосъдието, твърди КПКОНПИ в съобщение на сайта си в понеделник. Затова до Йорданова е била изпратена покана за явяване утре "за изясняване на фактите по направените от нея изявления в медиите".

Утре се очаква Конституционният съд да се произнесе и по въпроса може ли правосъдният министър да иска от Висшия съдебен съвет предсрочното прекратяване на мандата на главния прокурор. Очаква се отговорът да е "да", след което Йорданова да внесе искане за освобождаване на Гешев.

"МП ще се запознае с писмото на КПКОНПИ и с обхвата на исканията, които се отправят. Разбира се, Министерството на правосъдието ще предостави всички материали, които са на разположение, съгласно законовите правомощия. Учудващо е, че чак сега постъпва това искане, като тези аргументи и сигнали в последните месеци и години са много. Тези въпроси са в общественото пространство от доста време", съобщиха от правосъдното ведомство, след като КПКОНПИ се самосезира в края на миналия месец.

Нарушенията на Гешев, за които говори Надежда Йорданова, все още не са обявени официално заради факта, че са обект на класифицирана информация. Според нея има конкретни сигнали за нарушения на главния прокурор, които могат да са аргумент за отстраняването му, а управляващите събират още данни срещу него.

Не е ясно защо КПКОНПИ се задейства чак сега, като и бившият служебен министър на правосъдието Иван Демерджиев заяви, че е изготвил сигнали срещу Гешев, а преди това Янаки Стоилов внесе доклад във ВСС с искане за освобождаването на обвинител номер едно.Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Пандемията на богатите: Нов милиардер на всеки 30 часа от началото на 2020 г.

В същото време има голям ръст и при хората, достигащи крайна бедност

Кирил Петков се среща с папа Франциск в Рим

Българската делегация ще подари изработена от вълна сцена на Рождество Христово

"Пътят към освобождението е дълъг": Беларуските доброволци, които се бият в помощ на Украйна

"Невъзможно е да освободим Беларус, без да изгоним фашистките войски на Путин от Украйна“, казва един от бойците

СЗО: Пандемията все още не е приключила

Почти 1 млрд. души в страните с по-ниски доходи все още не са ваксинирани, отбелязва директорът на СЗО

Зеленски ще говори на Световния икономически форум в Давос

Продължава интензивната руска офанзива в Луганск

В навечерието на 24 май: Мощи на Кирил и Методий идват за пръв път в България

Ще останат достъпни за всенародно поклонение до 25 май

Украинските депутати посрещнаха на крака и с овации полския президент Анджей Дуда

Дуда е първият чуждестранен лидер, говорещ пред Върховната рада след началото на инвазията