Цацаров покани Надежда Йорданова в КПКОНПИ, не предоставила копия на сигналите срещу Гешев Снимка: © Булевард България

Правосъдната министър Надежда Йорданова е поканена да се яви утре (8 февруари) в КПКОНПИ заради проверката, която антикорупционната комисия започна срещу главния прокурор Иван Гешев.

От КПКОНПИ, която до 1 март ще се ръководи от Сотир Цацаров, на 31 януари се самосезира по изявления на Йорданова, че при нея са постъпили сигнали за нарушения на Гешев. Комисията поиска копия от министъра, но до момента те не са изпратени от Министерството на правосъдието, твърди КПКОНПИ в съобщение на сайта си в понеделник. Затова до Йорданова е била изпратена покана за явяване утре "за изясняване на фактите по направените от нея изявления в медиите".

Утре се очаква Конституционният съд да се произнесе и по въпроса може ли правосъдният министър да иска от Висшия съдебен съвет предсрочното прекратяване на мандата на главния прокурор. Очаква се отговорът да е "да", след което Йорданова да внесе искане за освобождаване на Гешев.

"МП ще се запознае с писмото на КПКОНПИ и с обхвата на исканията, които се отправят. Разбира се, Министерството на правосъдието ще предостави всички материали, които са на разположение, съгласно законовите правомощия. Учудващо е, че чак сега постъпва това искане, като тези аргументи и сигнали в последните месеци и години са много. Тези въпроси са в общественото пространство от доста време", съобщиха от правосъдното ведомство, след като КПКОНПИ се самосезира в края на миналия месец.

Нарушенията на Гешев, за които говори Надежда Йорданова, все още не са обявени официално заради факта, че са обект на класифицирана информация. Според нея има конкретни сигнали за нарушения на главния прокурор, които могат да са аргумент за отстраняването му, а управляващите събират още данни срещу него.

Не е ясно защо КПКОНПИ се задейства чак сега, като и бившият служебен министър на правосъдието Иван Демерджиев заяви, че е изготвил сигнали срещу Гешев, а преди това Янаки Стоилов внесе доклад във ВСС с искане за освобождаването на обвинител номер едно.Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Борисов "помирил държавата със сглобката", за да не стане като в Словакия

Симеон Дянков се оказа изненадващ гост на предизборна кампания на ГЕРБ

18:53 - 17.05.2024
Технологии

А1 спечели четири отличия във вечерта на наградите 

Кампанията "Интернет за всички" за безопасна интернет среда за децата също получи приз

17:37 - 17.05.2024
Живот

На тъмно: Сърбия подари знакова сграда на зетя на Тръмп, за да построи хотел

Властите твърдят, че не са продавали, а са отдали терена под наем за 99 години

16:44 - 17.05.2024
Важно днес

Румен Радев: Не виждам основание за промени в ръководството на НСО

Президентът очаква извънредното заседание на НС да се превърне в "предизборна трибуна"

15:27 - 17.05.2024