Цацаров си върна отнетия достъп до класифицирана информация Снимка: © Булевард България

Няколко дни преди да изтече мандатът му начело на КПКОНПИ Сотир Цацаров все пак си върна разрешителното за достъп до класифицирана информация.

То беше отнето с решение на ДАНС в средата на януари, малко след като Цацаров обяви, че ще подаде оставка.

Според пресцентъра на КПКОНПИ - Държавната комисия по сигурността на информацията е отменила акта на ДАНС на 24 февруари, след като бившият главен прокурор го е обжалвал.

"По повод изявление на министър – председателя Кирил Петков в негово интервю пред телевизия bTV, че „ще има последствия от изнесената от Цацаров класифицирана информация и случаят вероятно ще бъде предаден на прокуратурата“, сам отправих такъв сигнал с искане за проверка на моите действия и на твърденията на Петков, които на практика навеждат извод за извършено от мен престъпление. Уведомен съм от Софийска градска прокуратура, че с постановление от 16.02.2022 г. е отказано образуване на досъдебно производство, поради това, че деянието, предмет на проверката, не съставлява престъпление по чл. 357 НК /разгласяване на информация, представляваща държавна тайна/, нито каквото и да е друго престъпление", заявява още Цацаров в своя позиция.

Той твърдеше пред Народното събрание, че конкретният повод за санкцията срещу него е скандалът ЦУМ-гейт от 2017 г., когато се разбра, че бизнесменът Георги Гергов, който бе член и на НС на БСП, е бил домакин в офиса си в ЦУМ на среща на Цацаров (по това време главен прокурор) с издателя на "Сега" и собственик на "Овергаз" Сашо Дончев. Дончев разкри, че по време на срещата Цацаров се е опитал да му окаже натиск, за да промени редакционната политика на медията и тя да стане по-благосклонна към прокуратурата.

До момента няма официална позиция от ДКСИ по случая. В. "Сега" съобщава, че решението й не е окончателно и може да се обжалва в съда.

Мандатът на Цацаров ще бъде прекратен предсрочно на 1 март, след което той ще премине към щата на Върховната касационна прокуратура.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Нацистко парти в скъп курортен бар шокира Германия

"Германия на германците. Чужденците - вън" и хитлеристки поздрави провокираха разследване на службите за сигурност

17:36 - 24.05.2024
Важно днес

Financial Times: Високи заплати и оневиняване на заподозрени - как Кремъл попълва войската си

Нова вълна на мобилизация, обаче, изглежда е въпрос на време

11:54 - 24.05.2024