Снимка: © Getty Images

"Топлофикация София" ще намали цената за парното и топлата вода с 25,14% от 1 април 2020 г. Решението беше обявено на заседание на Комисията по енергийно и водно регулиране, в което участваха представители на компаниите от сектора Топлоенергетика. 

Причината за намалението на цените са предоговорените условия по договора за доставка на природен газ от Русия. През март "Газпром" се съгласи да приложи нова формула за изчисление на тарифата за България, която доведе до спад с 40 на сто на разходите за горивото. Намалението на цената влезе в сила със задна дата от 5 август 2019 г., а "Булгаргаз" обяви, че надплатените суми от потребителите ще се възстановят. 

Преизчислението за миналата година и първите два месеца на 2020 г. ще може да стане само след промяна на Закона за енергетиката. 

КЕВР предложи намаление от 1 април на цените на парно и топла вода както в София, така и в другите големи градове, обслужвани от топлофикационни дружества. Предложението за намаление в Пловдив е 14.8%, в Бургас с 16.4%, във Варна със 7.8%, във Враца с 21.3%, във Велико Търново – с 16.6%, в Разград – с 16, съобщава в. "Сега".


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Прочети