Снимка: © Getty Images

Цената на природния газ в България за юни ще спадне с повече от 20 лв./MWh спрямо май, показва предложение на "Булгаргаз" на сайта на Комисията за енергийно и водно регулиране. Според публикуваните разчети на държавния доставчик новата цена ще бъде 141,28 лв./MWh, докато през май тя бе 162,17 лв./MWh.

Позитивният развой идва, след като в края на април "Газпром" спря доставките си към страната. Чрез този ход Русия се опита да принуди България да използва двуетапна процедура за плащане, при която дължимите суми да се конвертират в рубли, макар в договора за официална валута да е посочен доларът.

Тогава енергийният министър Александър Николов посочи, че такава схема крие значителни рискове, тъй като руската банка има контрол на конвертирането и няма "абсолютно никаква яснота" за съответния обменен курс, който би бил използван: "На практика бихме загубили контрол върху парите си след извършване на плащане в щатски долари."

София не се поддаде на натиска, цените през май се повишиха и се наложи да се търсят спешно алтернативи. Правителството и "Булгаргаз" успяха да договорят внос на американски втечнен газ, като през юни се очаква да пристигнат два танкера с LNG. Премиерът Кирил Петков увери, че за него ще се заплаща по-малко, отколкото за този от Русия.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Автобус с деца катастрофира на АМ "Тракия"

Децата са от Сърбия и са се връщали от море