Цената на природния газ за България ще падне с 40% Снимка: © Pixabay

"Газпром" и "Булгаргаз" са договорили намаляване на цената за българския внос с 40,3%. Новата тарифа ще бъде приложена със задна дата, от август 2019 г., а българското газово предприятие ще внесе в КЕВР предложение за намаление на продажните цени на газа от 44 на 26 лв./MWh без ДДС.

Предоговарянето беше обявено от премиера Бойко Борисов на пресконференция в Министерски съвет, с участието на вицепремиера Томислав Дончев, енергийния министър Теменужка Петкова и изпълнителния директор на "Булгаргаз" Николай Павлов.

"Газпром" е доминиращият доставчик на природен газ за България. Дългосрочният договор, валиден до края на 2022 г., предполага вноса на 2,9 млрд. кубични метра газ от Русия на годишна база. "Газпром" се съгласи да намали цените за България заради промяната на формулата за изчисление на цената, която се базира на пазарните тенденции при търговията на европейските газовите борси. Отстъпката беше направена заради позицията на Европейската комисия, която обвърза ценовата политика на "Газпром" спрямо България с наказания по своето антимонополно разследване срещу руската компания.

Борисов обяви за "символичен" фактът, че руският енергиен гигант е върнал договора с новите цени на 3 март, деня на Освобождението на България, след седеммесечни преговори.

"Трябваше да търпим изказвания на изключително некомпетентни хора, които изобщо не правят разлика между търговски договори и политически преговори. Проведохме ги професионално, с безценната помощ на Европейската комисия и неслучайно и днес на 3 март сутринта от страна на „Газпром“ ни върнаха договорът подписан. Има символика. Благодаря и на колегите от Руската федерация, защото никога не сме отричали тяхната заслуга, точно обратното. Винаги сме благодарили и изказвали своята признателност за жертвите и помощта, която са оказвали на България по време на войната и Освобождението ни", каза Борисов.

Николай Павлов определи резултата от преговорите като най-голямото намаление на цените в историята на търговските отношения между "Булгаргаз" и "Газпром", като посочи, че клиентите ще бъдат компенсирани за месеците, в които са плащали по по-високите тарифи между август 2019 и март 2020 г.

"Булгаргаз" счита, че е справедливо всички тези суми - разликата между цените, действащи към онзи момент и новата цена и формираната сума да бъде възстановена на клиентите. Българският пазар вече е либерализиран и всички постигнати от "Булгаргаз" сделки за алтернативен внос спомогнаха за постигнатите резултати", каза директорът на компанията.

"Беззъбото" споразумение има големи и силни зъби"

Икономистът Георги Ангелов коментира, че споразумението между ЕК и "Газпром" за първи път изважда по-малките източноевропейски страни от задължението да плащат по непазарно високи цени за газовите си доставки. Това ще "спести милиарди на местните потребители, ще се отрази позитивно на домакинските бюджети и на конкурентността на бизнеса", пише той в коментар в профила си във Facebook.

"Когато Европейската комисия започна антимонополното разследване срещу Газпром, скептиците твърдяха, че нищо няма да излезе, защото Европа е слаба и не може да сломи Газпром. Когато преди две години Европейската комисия сключи споразумение с Газпром, много хора казаха, че това е "беззъбо" споразумение - защото няма глоби за Газпром. Обаче, днешното намаление на цените на природния газ с 40.3% илюстрира, че европейският подход работи и споразумението се спазва... "Беззъбото" споразумение се оказа, че има големи и силни зъби", пише още Ангелов.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

В ГЕРБ заговориха за кабинет с премиер Борисов и Пеевски като вицепремиер. Тома Биков отрече

Тома Биков отрича в ГЕРБ да е обсъждана идеята за кабинет начело с Бойко Борисов

12:02 - 10.12.2023
Важно днес

Дизайнът на "златната арка" в София бил сменен заради липса на пари. Авторите признаха "несъвършенството" му

Един от авторите на "златната арка" признава, че не знае откъде се е появило червеното килимче

10:53 - 10.12.2023
Важно днес

Институциите ще бъдат сезирани за 15-годишен, шофирал в София с родителите си

Държавната агенция за закрила на детето (ДАЗД) ще бъде сезирана за случая

10:17 - 10.12.2023
Живот

Коледната картичка на Уилям и Кейт отбелязва нова глава в живота на семейството

Двойката позира с децата, Джордж, Шарлот и Луи.

10:00 - 10.12.2023
Живот

Какво символизира Peach Fuzz - цветът на Pantone за 2024 г.

Peach Fuzz е избран на фона на глобалните конфликти и безкрайните източници на стрес.

09:52 - 10.12.2023
Важно днес

Радев, Вучич и Алиев откриха газовата връзка със Сърбия, която ще "промени енергийната карта на Европа"

Пускането на интерконектора се случва на фона на предизборна кампания в Сърбия и шпионски скандал

09:26 - 10.12.2023
Важно днес

Австрия е готова на отстъпки за ветото си срещу България за Шенген, но с условия

Австрия е готова да разхлаби ветото си за Шенген

09:00 - 10.12.2023
Живот

Романът "Времеубежище" на Георги Господинов ще се изучава в New York University

"Времеубежище" ще бъде изучавам в курса на университета "Романът днес".

18:24 - 09.12.2023