Предмети от колекцията на покойния артист Кристо и неговата съпруга Жан-Клод бяха продадени от аукционната къща Sotheby's за 8 милиона евро в Париж. Това е първата част от търга с ценности, които са принадлежали на творческата двойка.

Христо Явашев почина на 84 години в края на май 2020 г. В продължение на десетилетия той и съпругата му създават множество пространствени и художествени инсталации като опаковането на моста Пон Ньоф в Париж (1975–85), Чадърите в Япония и Калифорния (1984–91), Опаковането на Райхстага в Берлин (1972–95), Портите в Централния парк на Ню Йорк (1979–2005), Плаващите кейове на италианското езеро Изео (2014–16) и Мастаба на езерото Сърпентайн в Хайд парк в Лондон през 2018.

Част от продадените творби по време на търга в Париж са оригинални скици от проектите на Кристо и Жан-Клод, други са произведения на изкуството, които самите те са притежавали. Двамата не са се смятали за колекционери. Наследството им се състои само от творби на артисти, с които са се познавали или са се възхищавали, казва Матиас Коденберг пред "Ню Йорк Таймс" - историк и близък приятел на семейството.

Той описва произведенията като "свидетелства за различни приятелства и срещи".

"За тях не бяха важни престижните имена, а историите, които свързваха двойката с отделните творби", казва той.

Аукционът е успял да привлече над два пъти повече средства от предварителните очаквания за 3,8 млн. евро. Втората група от колекцията се състои от 347 предмета, за които ще може да се наддава до края на четвъртък.

Сред откупените артефакти е картина на Анди Уорхол, която изобразява Джаки Кенеди в траур по време на погребението на президента Джон Ф. Кенеди. Първоначалният й собственик е арт критикът Дейвид Бурдон, който преди години я продава за 1001 долара на Кристо и Жан-Клод. Търгът на Sotheby's e постигнал цена от около 1,1 млн. долара.

Сред останалите предмети се отличава платно на художника и скулптор Лучо Фонтана (1899-1968), един от първите поддръжници на Кристо след емиграцията му от България.

В колекцията присъстват още кресло "Hoge" на дизайнера Герит Ритвелд, скулптура на Клас Олденбург, който помага на двойката за намирането на студиото им в Манхатън, принт на Уорхол с Елизабет Тейлър, подарен от галериста Лео Кастели, и др.

NYT цитира племенника на Кристо - Владимир Явашев, който ръководи организацията по последния му проект, опаковането на Триумфалната арка в Париж, очаквано на 18 септември 2021. Той напомня, че семейството е финансирало своите идеи изцяло самостоятелно, с продажба на собствени творби.

"Кристо идваше от комунистическа държава. Свободата беше много важна за тях. Затова трябваше да плащат за всичко сами. Начинът, по който можеш да имаш свобода, е да продаваш на онзи, на когото желаеш, и да не се налага да отговаряш пред никого", казва Явашев.

Някои от монументалните му картини - част от проектите за инсталации като "Чадърите" или опаковането на Пон Ньоф - достигат цени от 1,45 - 2 милиона долара по време на търга, в пъти повече от предварително заложената оценка.

През 2020 г. Националната галерия показа три оригинални творби на Кристо и Жан-Клод, собственост на български частни колекционери.

Новината за търга на Sotheby's предизвика призиви към българската държава да се включи и да откупи някои от произведенията му. Все още не е ясно дали това се е случило.


Релефите на свободата: Големите проекти на Кристо и Жан-Клод


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Бизнес

Кой са най-скъпите брандове в света за 2023 година

Най-големите марки в света се оценяват на 3.3 трилиона долара спрямо 3.1 трилиона долара преди година.

06:00 - 30.11.2023
Важно днес

Ваня Григорова: Путин се настани в Столичния общински съвет. Не разбирам защо очакват подкрепа от него

От думите ѝ стана ясно, че СОС ще остане блокиран и след утрешното заседание.

17:50 - 29.11.2023
Живот

Spotify Wrapped вече е тук: Най-слушаните музиканти и песни за 2023 г. "счупиха" платформата

Spotify беше претоварен от свръхинтерес към годишната класация

16:51 - 29.11.2023
Важно днес

Русия забранява на чужденци в страната да критикуват Кремъл

Те ще подписват "споразумение", но още не е ясно какви ще са наказанията при нарушение

16:18 - 29.11.2023
Бизнес

Хората с по-ниски и средни доходи вече са гръбнакът на пазара на луксозни стоки

Луксът не е само за богати, а това го обезсмисля, твърдят изследователи

16:15 - 29.11.2023
Важно днес

Даниел Лорер се извини след "похвалата" за Пеевски, която провокира смут в редиците на ПП-ДБ

След като и Ицо Хазарта поиска Лорер да се извини

15:47 - 29.11.2023
Важно днес

Васил Терзиев върна уволнен от ГЕРБ директор на завода за отпадъци

Николай Савов беше отстранен в мандата на Фандъкова - според него по политически причини

15:07 - 29.11.2023
Култура

Докъде е възстановяването на оригиналния вид и функции на Централните хали

Панайот Панов подчерта, че материалите, които се използват за ремонта, са същите като при реставрация на световно значими обекти като египетската гробница

15:05 - 29.11.2023