ЦИК иска "Информационно обслужване" да достави машините за гласуване Снимка: © Булевард България

След провалените преговори със „Сиела Норма“ – Централната избирателна комисия кани държавното дружество „Информационно обслужване“ да достави допълнителните машини за гласуване преди изборите на 11 юли.

Членовете на ЦИК решиха на заседание в понеделник да се обърнат към фирмата въпреки водените преки преговори за доставка с производителя на апаратите „Смартматик“. Причината е, че трябва да има посредник, тъй като „Смартматик“ няма правна готовност да оперира в България. „Информационно обслужване“ е оторизиран представител на производителите и от съгласието на дружеството завиди дали ще поемат поръчката.

Тя ще е на стойност около 8,2 млн. лева. ЦИК не стигна до договорка със „Сиела Норма“, тъй като компанията, която достави 9600 апарата за изборите на 4 април, настоя да получи 15 млн. лв., а комисията искаше да даде 6,5 млн.

Сега ЦИК е увеличила цената с още, но планира да поръча и повече машини. Вместо първоначално предвидените 1500, комисията ще поиска 1637 устройства, които се намират в складове на „Смартматик“ в Амстердам. В поръчката попадат още близо 20 хиляди смарткарти, софтуерни консултации и други. Издигнатите от ГЕРБ членове на ЦИК се обявиха против по-високата цена и процедурата по поръчката.

Обществената поръчка ще бъде възложена чрез договаряне без предварително обявление, както преди изборите на 4 април. „Информационно обслужване“ директно ще получи договора, ако се съгласи. Все още от държавното дружество няма коментар.

Машините трябва да пристигнат в страната до края на седмицата, обяви говорителят на ЦИК Росица Матева. На обвинението на МВнР, че от ЦИК не са ги информирали за броя и местата, в които ще има машини за гласуване в чужбина, за да започнат транспортирането им, тя заяви, че предстои да допълнят и отстранят технически грешки в решението за секциите и след това ще определят местата, в които ще има машинно гласуване в чужбина.

Преди дни ЦИК подписа договор със „Сиела Норма“ за техническо и логистично осигуряване на машинното гласуване на 11 юли. Стойността му е 4,35 млн. лева и предвижда различни дейности, включително модифициране на софтуера – не само за парламентарния вот, но и за частичните местни избори на 27 юни.

ЦИК дължи 43,2 млн. лв. на „Сиела Норма“ по договора от първата поръчка, сключен през февруари. Изпълнителният директор Веселин Тодоров заяви пред bTV преди седмица, че компанията не е получила „нито една стотинка“, а засега по темата няма развитие.



Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Европейски дневници

Какво са "АПИ-та" и защо никой не иска да гледа как се правят наденица и европейски закони

Лидия Симова за работата на един политически сътрудник в ЕП

20:30 - 25.04.2024
Важно днес

Двама лидери, общо съобщение. ГЕРБ и ДПС се хвалят с 1 млрд. лв. за държавните мини

Трима министри от служебния кабинет на крака при Борисов и Пеевски

18:16 - 25.04.2024
Важно днес

Без да са го прочели, депутати от комисията "Митници" пратиха доклада си в прокуратурата

Но какво пише в документа така и не стана ясно

17:17 - 25.04.2024
Важно днес

Присъдата на Харви Уайнстийн за изнасилване е отменена от съда в Ню Йорк

72-годишният холивудски магнат все пак ще остане в затвора

17:15 - 25.04.2024
Важно днес

"Има риск нашата Европа да умре". Речта на Макрон в Сорбоната

Френският президент призова ЕС за реформи и отговор на рисковете

15:08 - 25.04.2024