Снимка: © Булевард България

След провалените преговори със „Сиела Норма“ – Централната избирателна комисия кани държавното дружество „Информационно обслужване“ да достави допълнителните машини за гласуване преди изборите на 11 юли.

Членовете на ЦИК решиха на заседание в понеделник да се обърнат към фирмата въпреки водените преки преговори за доставка с производителя на апаратите „Смартматик“. Причината е, че трябва да има посредник, тъй като „Смартматик“ няма правна готовност да оперира в България. „Информационно обслужване“ е оторизиран представител на производителите и от съгласието на дружеството завиди дали ще поемат поръчката.

Тя ще е на стойност около 8,2 млн. лева. ЦИК не стигна до договорка със „Сиела Норма“, тъй като компанията, която достави 9600 апарата за изборите на 4 април, настоя да получи 15 млн. лв., а комисията искаше да даде 6,5 млн.

Сега ЦИК е увеличила цената с още, но планира да поръча и повече машини. Вместо първоначално предвидените 1500, комисията ще поиска 1637 устройства, които се намират в складове на „Смартматик“ в Амстердам. В поръчката попадат още близо 20 хиляди смарткарти, софтуерни консултации и други. Издигнатите от ГЕРБ членове на ЦИК се обявиха против по-високата цена и процедурата по поръчката.

Обществената поръчка ще бъде възложена чрез договаряне без предварително обявление, както преди изборите на 4 април. „Информационно обслужване“ директно ще получи договора, ако се съгласи. Все още от държавното дружество няма коментар.

Машините трябва да пристигнат в страната до края на седмицата, обяви говорителят на ЦИК Росица Матева. На обвинението на МВнР, че от ЦИК не са ги информирали за броя и местата, в които ще има машини за гласуване в чужбина, за да започнат транспортирането им, тя заяви, че предстои да допълнят и отстранят технически грешки в решението за секциите и след това ще определят местата, в които ще има машинно гласуване в чужбина.

Преди дни ЦИК подписа договор със „Сиела Норма“ за техническо и логистично осигуряване на машинното гласуване на 11 юли. Стойността му е 4,35 млн. лева и предвижда различни дейности, включително модифициране на софтуера – не само за парламентарния вот, но и за частичните местни избори на 27 юни.

ЦИК дължи 43,2 млн. лв. на „Сиела Норма“ по договора от първата поръчка, сключен през февруари. Изпълнителният директор Веселин Тодоров заяви пред bTV преди седмица, че компанията не е получила „нито една стотинка“, а засега по темата няма развитие.Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Локдаун, но само за неваксинираните: Стратегията на Австрия за Covid-19

Колкото повече се увеличава броят на пациентите в интензивни отделения, толкова повече растат ограниченията срещу неваксинираните

Главната медсестра на "Софиямед" е жената, ваксинирала Борисов, Пеевски и Карадайъ

Магдалена Серафимова е поставила дозите им срещу Covid-19

Метли на рояци и бели престилки: Бисерите от предизборните дебати

Референдум за пандемията, български паспорт за всеки македонец и как да яхнеш метлата 3 пъти за един час в ефира на БНТ

Феноменът "Голямата оставка" в Америка

10,4 милиона предложения за работа. И никой не проявява интерес към тях. 

Прокуратурата разследва лекар по съмнения за фалшиви имунизации

Нарушението в Мадан е открито, когато един от пациентите е поискал да получи истинска ваксина