ЦИК към партиите: Търсете преболедували или ваксинирани за членове на секционните комисии Снимка: © Getty Images

Намерението на здравното министерство да имунизира с приоритет членовете на секционните избирателни комисии се сблъска с бюрократично препятствие.

Говорителят на ЦИК Таня Цанева обяви, че ваксинирането на тези хора "би било трудно осъществимо", защото броят им голям (около 100 000 души), а назначението им става около 25 дни преди деня на вота и е възможно времето да не стигне за обхващането на всички.

В понеделник Националният щаб направи промени в плана за имунизирането на населението, като реши, че след социалните работници и учителите ще бъдат ваксинирани членовете на ЦИК, регионалните комисии и секционните комисии.

Последната група е най-важна, защото в нея влизат отговорниците на най-базовото ниво на провеждане на вота на 4 април, които ще имат пряк достъп до стотици гласоподаватели.

"За районните избирателни комиси ваксинацията ще може да се направи, тъй като крайният срок за тяхното назначаване е тази седмица - 12 февруари. По отношение на СИК ще стои по-трудно въпросът", казва Цанева пред бТВ.

Затова препоръча на партиите, които отговарят за подбора на секционните комисии, да изберат "хора, които са преболедували или вече са ваксинирани".

Разрешените в момента ваксини в България се поставя в две дози - или през 3-4 седмици като Pfizer / BioNTech и Moderna, или в интервал до 10 седмици като AstraZeneca. Ваксинирането зависи и от наличността на дозите, които няма да бъдат в големи количества преди второто тримесечие на 2021 (според графика на МЗ).

Цанева обяви, че колегите й от Централната избирателна комисия са разбрали от медиите, че ще бъдат ваксинирани в близките дни.

Все още не е готов и здравният протокол, който ще опише противоепидемичните мерки в деня на гласуването.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Самолет на "Газпром" се разби в Русия, загинали са трима души от екипажа

На борда не е имало представители на компанията и други пътници

17:52 - 12.07.2024
Важно днес

Съдът остави в ареста полицая, който счупи челюстта на момче в "Кайт бар"

21-годишният обвиняем отказа коментар на влизане в съдебната зала

17:47 - 12.07.2024
Важно днес

Русия е опитала да убие директор на германска фирма, която доставя оръжия на Украйна

Заговорът за убийството на Армин Папергер е бил един от поредицата планове на Кремъл за убийство на ръководители на отбранителната индустрия в Европа.

13:44 - 12.07.2024
Важно днес

България все още не е подкрепила пакта за помощ на Украйна, договорен във Вашингтон

Документът на НАТО урежда подкрепа за Украйна в отбраната

13:40 - 12.07.2024
Технологии

LED устройство с размер на ориз унищожава ракови клетки в дълбочина

Изследователи от университета “Нотр Дам” в Индиана, САЩ създадоха безжично имплантируемо LED устройство за лечение на „дълбоко вкоренени ракови заболявания“, пише сайтът за иновации Interesting Engineering.

13:40 - 12.07.2024