Снимка: © Getty Images

Намерението на здравното министерство да имунизира с приоритет членовете на секционните избирателни комисии се сблъска с бюрократично препятствие.

Говорителят на ЦИК Таня Цанева обяви, че ваксинирането на тези хора "би било трудно осъществимо", защото броят им голям (около 100 000 души), а назначението им става около 25 дни преди деня на вота и е възможно времето да не стигне за обхващането на всички.

В понеделник Националният щаб направи промени в плана за имунизирането на населението, като реши, че след социалните работници и учителите ще бъдат ваксинирани членовете на ЦИК, регионалните комисии и секционните комисии.

Последната група е най-важна, защото в нея влизат отговорниците на най-базовото ниво на провеждане на вота на 4 април, които ще имат пряк достъп до стотици гласоподаватели.

"За районните избирателни комиси ваксинацията ще може да се направи, тъй като крайният срок за тяхното назначаване е тази седмица - 12 февруари. По отношение на СИК ще стои по-трудно въпросът", казва Цанева пред бТВ.

Затова препоръча на партиите, които отговарят за подбора на секционните комисии, да изберат "хора, които са преболедували или вече са ваксинирани".

Разрешените в момента ваксини в България се поставя в две дози - или през 3-4 седмици като Pfizer / BioNTech и Moderna, или в интервал до 10 седмици като AstraZeneca. Ваксинирането зависи и от наличността на дозите, които няма да бъдат в големи количества преди второто тримесечие на 2021 (според графика на МЗ).

Цанева обяви, че колегите й от Централната избирателна комисия са разбрали от медиите, че ще бъдат ваксинирани в близките дни.

Все още не е готов и здравният протокол, който ще опише противоепидемичните мерки в деня на гласуването.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Украйна се прицели в руските сили, които стрелят по и от АЕЦ "Запорожие"

Зеленски определи тези войници като "специална цел"

Салман Рушди вече не е на командно дишане и може да говори

Писателят бе нападнат по време на своя лекция

Почина поетесата Екатерина Йосифова

Българската писателка си отиде на 81 години

Консерваторите в САЩ пускат свое приложение за запознанства за "хора с правилно разбиране за света"

Потребителите от женски пол ще могат да получат безплатни премиум акаунти, но мъжете ще трябва да си платят за него

Русия блокира достъпа до лекарства, твърди украински министър

Войната в Украйна е довела до редица проблеми за здравните услуги в Украйна