Решението на ЦИК да заличи Бойко Борисов от списъка на новите депутати по негово желание - още преди Народното събрание да е заработило - беше обжалвано пред ВАС от ГД "БОЕЦ". 

Мотивът на организацията на Георги Георгиев е, че решението е незаконосъобразно, а Борисов има право да подаде оставка като депутат само пред органа, за който е избран. 

От БОЕЦ посочват в жалбата си, че "Борисов и всички останали имат право да се откажат от местата си в парламента, пред парламента и то след като се закълнат, като депутати. Тогава обаче те трябва да напуснат заеманите от тях постове - премиер, кмет, областен управител и т.н., защото не могат да ги съвместяват след като бъдат обявени за избрани". 

ЦИК все пак прие да не обявява Бойко Борисов за избран за народен представител от двете листи на ГЕРБ-СДС, които водеше в София и Пловдив.

Още преди два дни социологът и бивш член на ЦИК Цветозар Томов определи заявлението на Борисов като "гавра и с избирателите, и с ЦИК, и със закона". 

"ЦИК само утвърждава този избор и не може да го променя. Сроковете за отказ от кампанията са фиксирани в Изборния кодекс и изтичат далече преди изборния ден. А ако вече избраният депутат не желае да встъпи в длъжност, той следва да предприеме необходимите действия пред новоизбрания парламент", посочва Томов. 

По сходен начин през 2014 г. депутатът от ДПС Делян Пеевски беше избран и за член на Европейския парламент, но скоростно подаде искане до ЦИК да бъде отписан от листата след изборите. 

Бойко Борисов е един от общо 11 депутати, които изненадващо се отказаха от мандатите си в 45 Народно събрание още преди то да се е събрало на първо заседание. 

Оттегляне от листите поиска още един кадър на ГЕРБ - Павлин Ганчев от Габрово. Общо деветима души от ДПС са се отказали от мястото си в парламента, независимо че бяха водачи на листи или подгласници в няколко района. Сред тях е евродепутатът Искра Михайлова, която ще продължи мандата си в ЕП, кметът на Кърджали Хасан Азис, и други представители на местната власт от ДПС. 

Още трима кандидати на ДПС се отказаха от местата си в Народното събрание


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Адвокатурата няма да иска наказание за Петър Илиев заради плагиатството

Софийският адвокатски съвет отказа дисциплинарно дело срещу юриста

МОН опроверга Кацаров: Тестовете за Covid-19 не достигат дори за една седмица

Около 150 хил. тестове не стигат за връщане в клас на всички ученици

Платформата за билети за Arctic Monkeys била атакувана от "вторичния пазар"

Мениджмънтът на бандата отказал преместване на концерта на друго място в Бургас, което щяло да увеличи капацитета двойно

Нинова: Не сме се договаряли нито да съм първи председател на НС, нито да има ротация

"Нито едно от имената, които се спрягат за министри от БСП, не отговаря на истината"

Фаворитите за най-добър филм на "Оскари" 2022

10 предложения, които могат да попаднат сред номинираните

Бог е високо, МВР - далеко, а юмручното право отнема живот

Престъпленията стават компенсация на липсващия ред и правосъдие

Всички ученици ще могат да се върнат в клас от 6 декември

Стойчо Кацаров ще издаде нова заповед