ЦИК отива на съд заради оттеглянето на Бойко Борисов като депутат

Решението на ЦИК да заличи Бойко Борисов от списъка на новите депутати по негово желание - още преди Народното събрание да е заработило - беше обжалвано пред ВАС от ГД "БОЕЦ".

Мотивът на организацията на Георги Георгиев е, че решението е незаконосъобразно, а Борисов има право да подаде оставка като депутат само пред органа, за който е избран.

От БОЕЦ посочват в жалбата си, че "Борисов и всички останали имат право да се откажат от местата си в парламента, пред парламента и то след като се закълнат, като депутати. Тогава обаче те трябва да напуснат заеманите от тях постове - премиер, кмет, областен управител и т.н., защото не могат да ги съвместяват след като бъдат обявени за избрани".

ЦИК все пак прие да не обявява Бойко Борисов за избран за народен представител от двете листи на ГЕРБ-СДС, които водеше в София и Пловдив.

Още преди два дни социологът и бивш член на ЦИК Цветозар Томов определи заявлението на Борисов като "гавра и с избирателите, и с ЦИК, и със закона".

"ЦИК само утвърждава този избор и не може да го променя. Сроковете за отказ от кампанията са фиксирани в Изборния кодекс и изтичат далече преди изборния ден. А ако вече избраният депутат не желае да встъпи в длъжност, той следва да предприеме необходимите действия пред новоизбрания парламент", посочва Томов.

По сходен начин през 2014 г. депутатът от ДПС Делян Пеевски беше избран и за член на Европейския парламент, но скоростно подаде искане до ЦИК да бъде отписан от листата след изборите.

Бойко Борисов е един от общо 11 депутати, които изненадващо се отказаха от мандатите си в 45 Народно събрание още преди то да се е събрало на първо заседание.

Оттегляне от листите поиска още един кадър на ГЕРБ - Павлин Ганчев от Габрово. Общо деветима души от ДПС са се отказали от мястото си в парламента, независимо че бяха водачи на листи или подгласници в няколко района. Сред тях е евродепутатът Искра Михайлова, която ще продължи мандата си в ЕП, кметът на Кърджали Хасан Азис, и други представители на местната власт от ДПС.

Още трима кандидати на ДПС се отказаха от местата си в Народното събрание


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Руските чиновници вече не могат да пътуват дори до "приятелски" страни

Забраната е заради опасения, че могат да изнесат тайни на Русия зад граница

19:49 - 18.04.2024
Важно днес

Нови санкции изолират Иран с цел да пречат на производството на дронове "Шахед"

Техеран атакува Израел с "Шахед", с тях и Русия стреля по Украйна

19:03 - 18.04.2024
Важно днес

МВР отчете 10 срещи на Бойко Рашков с обвинените в контрабанда баща и син

Новият шеф на "Митниците" питат депутатите как очакват обикновен митничар да е "юнак" срещу каналджиите

16:00 - 18.04.2024
Бизнес

Ръст на измамите с фалшиви обяви за работа, сочи доклад на Revolut за сигурността на потребителите

Най-разпространени остават класическите измами с карта

15:40 - 18.04.2024
Европейски дневници

Бургас посрещна роуд шоуто на подкаста "Европеец"

Епизод 2: Бургас - проследете събитието на живо

13:01 - 18.04.2024