Цвета Караянчева, Антоанета Цонева, Хасан Адемов: Депутатите, които останаха без мандат в 48 НС

Разместванията в 48 Народно събрание оставиха без мандати няколко от водещите лица на големите партии - от Цвета Караянчева за ГЕРБ, през Антоанета Цонева (ДБ) до доайена на ДПС д-р Хасан Адемов, който беше избиран за депутат цели 20 години.

Без депутатско място ще е и проф. Асен Балтов - бившият директор на УМБАЛСМ "Пирогов" не успява да влезе от пета позиция в листата на ГЕРБ в 23 МИР София.

Лидерът на Младежкия ГЕРБ Георг Георгиев е феноменът на избори 2022 - заради него двама от преференциално избраните депутати в Ловеч се отказват от мандатите си.

Георгиев беше изместен от избираемото второ място в Ловеч заради преференциалния вот за третия Иван Миховски. Според БНР обаче Миховски се е отвел от листата, независимо че е спечелил 11.27% лични гласове. Изненадващо - петият в листата на ГЕРБ-Ловеч Иван Грънчаров, който също има над 7% преференциален вот, е решил, че вече не иска да става депутат.

Така Георг Георгиев влиза от третия опит в Ловеч. Другият му шанс през 24 МИР София беше блокиран, защото преди него влизат Тома Биков, юристката Рая Назарян и Евгения Алексиева.

Избори 2022: Имената на избраните депутати

Депутатският мандат на бившия областен управител на Разград Гюнай Хюсмен също е под въпрос - той може да влезе в 48 Народно събрание само ако Десислава Атанасова му отстъпи място и избере да изпълни мандата си през Русе.

Радостин Василев, Иво Атанасов и Георги Георгиев от "отцепниците" на ИТН в 47 Народно събрание успяват да си спечелят мандат през листите на "Продължаваме промяната" - Кирил Симеонов, Светлин Стоянов и Деян Петков остават назад в подреждането, изместени от по-предните кандидати в листите (Русе, Плевен и Враца) или попаднали в региони с нулев мандат за ПП (като Търговище).

Водачът на ПП в Русе Николай Събев (министър на транспорта в кабинета "Петков") е обявил, че се отказва от мандата си и ще освободи още едно място за листата в областта.

Предпочитанието на Асен Василев ще е решаващо за това дали бившият министър на културата Атанас Атанасов ще стане депутат в 48 НС или не - Василев е избран едновременно от София-23 и от Хасково, където Атанасов е резерва.

Въпреки колебливото представяне на ПП в Перник - Бойко Рашков получава сигурен депутатски мандат. Никола Минчев влиза само от Пловдив, тъй като Кърджалийския МИР оставя един-единствен мандат извън ДПС и той се е паднал на "Български възход".

Това е и причината, поради която бившият председател на НС Цвета Караянчева ще остане без депутатско място в трети пореден парламент.

Най-сериозната загуба при разпределението на мандатите в ДПС е отсъствието на Хасан Адемов - бивш социален министър и признат експерт, който присъства във всеки парламент от 2001 г. досега.

Адемов не печели мандат като водач на листа в 25 МИР София и не присъства в други избираеми места. За сравнение - Делян Пеевски и Йордан Цонев и този път са презастраховани в два района.

Извън ПГ на ДПС остава и бившият финансов министър от кабинета "Орешарски" Петър Чобанов, който е изместен с преференции от София-област и не влиза като водач в Ямбол.

Единственият депутат, който е успял да измести лидера в листата си с високи преференции, се оказва Николай Аргиров - пети в ДПС - София област. Аргиров размества всички пред себе си само с 1213 лични гласове.

"Демократична България" също е допуснала пропуски в подредбата на листите си, след като остава без Антоанета Цонева и Борислав Сандов в 48 Народно събрание. Цонева губи двата района, в които беше водач (Пазарджик и София-област), а Сандов - Монтана. Бившият министър на околната среда е изместен с преференции и от избираемото второ място в София-23.

Медикът Александър Симидчиев не влиза от Шумен и остава резерва в 25 МИР София, където ДБ печели само два мандата за Владислав Панев и Елисавета Белобрадова (с преференции). Белобрадова вече е избрана и през 23 МИР София, като остава да се види дали ще освободи място за Симидчиев или за Кристина Петкова.

От Христо Иванов зависи дали Кремена Кунева ще влезе като народен представител от София, или ще се освободи място за още един човек в Пловдив. Вторият в тамошната листа Йордан Иванов вече има сигурен мандат заради вота в съседния областен район.

БСП ще трябва да се лиши от юриста Филип Попов, който губи мандата си от Видин, и от журналиста Александър Симов.

Лекарят проф. Георги Михайлов ще влезе в 48 Народно събрание само ако Корнелия Нинова се откаже от мястото си в Благоевград и влезе през 25 МИР София. Там обаче тя рискува да остави без мандат един от коалиционните си партньори - Емил Георгиев от "Екогласност".

ЦИК обяви разпределението на мандатите в 48 Народно събрание


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Съдът остави за постоянно в ареста Марин Димитров, задържан при акцията в Агенция "Митници"

В ареста са синът на Димитров и бившата шефка на агенцията

20:15 - 23.04.2024
Важно днес

Журналистът Димитър Стоянов е освободен под гаранция

Той е бил привлечен като обвиняем за хулиганство и закана с убийство

19:51 - 23.04.2024
Живот

Точка и Теодор Лозанов ще нарисуват следващите ви кецове ASICS в Сердика Център тази събота

На 27 април в "Сердика център" българските художници ще бъдат на ваше разположение

19:09 - 23.04.2024
Важно днес

Военната помощ за Украйна влиза за обсъждане и гласуване и в Сената на САЩ

След сенаторите на ход е президента Джо Байдън, който да подпише законопроекта

18:45 - 23.04.2024
Култура

„Тейлър Суифт има проблеми с контрола на качеството"

The Tortured Poets Department е историята, която всички сме чували и преди

18:22 - 23.04.2024
Важно днес

Росен Христов: Договорът с "Боташ" си заслужава, ако се използва

Бившият служебен министър отрече да е подписвал споразумението

17:22 - 23.04.2024
Важно днес

Бойко Рашков: Стефан и Марин Димитрови идваха в МВР с информация за купуване на гласове

Бившият главен секретар не знаел, че баща и син Димитрови били разработвани от ДАНС

15:50 - 23.04.2024