Цвета Караянчева опита да цитира Каравелов, но го нарече Славейков

1887 г. Черната Джамия

„Господа, в България не бият.“ Тази фраза на Петко Каравелов се смята за символ на достойнството на българските политици или поне е превърната в такава.

През 1887 г. премиер е Стефан Стамболов. Същата година Петко Каравелов е арестуван като подбудител на русофилски бунтове и е заключен без процес в Черната Джамия. Когато излиза на свобода чужди журналисти го питат дали е бил подложен на физически тормоз. Причината е, че в Европа вече се разпространяват истории за политически гонения в България и медиите очакват от Каравелов потвърждението им.

Петко Каравелов обаче казва: „Господа, в България не бият.“

Зад тази фраза има и друга история. Докато е в затвора, Каравелов е посетен от Коста Паница - Робчето, който след това разнася из София “информацията”, че Каравелов е пребит и че с него е било злоупотребено сексуално.

2022 година, Брюксел - Кърджали

В Брюксел председателят на групата на ЕНП в Европейския парламент Манфред Вебер посреща членове на ГЕРБ-Кърджали, които по време на последната предизборна кампания са задържани, заради съмнения за купуване на гласове, а след това Административният съд в града отменя заповедите им за задържане. Групата е водена от Цвета Караянчева, която и този път не успя да влезе в парламента от Кърджали, поради факта, че ГЕРБ не печелят мандат. С нея са евродепутатите Андрей Ковачев, Андрей Новаков и Асим Адемов.

"Ние сме тук не да се оплакваме на чужденците, защото някой може да каже фразата, която беше казал Петко Славейков, че в България не бият. Не, ние сме тук, за да информираме европейската общност като членове на ЕС, че европейски граждани някъде в България биват репресирани, демокрацията е в опасност, човешките права са нарушени и трябва да се спазва върховенството на закона", казва Цвета Караянчева, очевидно обърквайки двамата Петковци.

Цитатът ѝ не е напълно ясен като идея, но вероятно тя иска да опровергае крилатата фраза на Каравелов и да каже на чужденците обратното - "Бият ни". Вместо Каравелов обаче, тя обърква фамилията с тази на Славейков.

Петко Славейков е поет и публицист, също като Караянчева е бил председател на Народното събрание, и е сред водачите на Либералната партия, два пъти е и вътрешен министър в правителствата на Каравелов.

Има и още едно съвпадение - по ирония на съдбата, също като Каравелов, Цвета Караянчева е обект на несправедлив слух, след като в един от записите на премиера Борисов се чува той да се изказва нецензурно по неин адрес - случай, след който на Караянчева ѝ излезе прякора ПКП.

Грешният Толстой, другият Чехов и братът на моя брат


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Рубли и копейки провалиха PR-кампания на канцлера на Австрия

"Патриотично" послание на Карл Нехамер се оказа илюстрирано с руска валута

17:41 - 27.09.2023

Васил Гюров и Мартин Заимов повеждат алтернативна листа за СОС

Кандидатите ще ползват регистрацията на "Обединени земеделци"

16:58 - 27.09.2023

ДАНС ще проверява как Руската църква е прехвърлена на посолството

Ще се проверява и защо е спрян достъпът на вярващите до храма

16:28 - 27.09.2023

Първият трейлър на филма за Гунди: Истинската история на легендарния футболист

Павел Иванов и Александра Свиленова влизат в главните роли на новия филм

15:53 - 27.09.2023

БНТ влезе в конфликт с авторите на сериалите "Денят на бащата" и "Войната на буквите"

Сценаристите обвиняват Кошлуков, че блокира световното им разпространение

15:31 - 27.09.2023

Държавата окончателно се отказа от проекта за батерии за 1,5 млрд. лв.

Общо 18 проекта губят финансиране по Плана за възстановяване и устойчивост

14:42 - 27.09.2023