Снимка: © Getty Images

Премиерът на Италия Джузепе Конте обяви задължителна карантина заради коронавируса (COVID-19) за цяла Италия. Всички публични мероприятия се отменят, ученици и университети излизат във ваканция до 3 април, отменят се всички спортни състезания, включително футболните мачове. 

Гражданите ще могат да се придвижват единствено и само до работните си места, като общественият транспорт ще продължи да работи. Друго движение е допустимо, ако става дума за спешни случаи. Тези, които нарушат забраната ги заплашва затвор. 

Баровете и ресторантите ще затварят в 18 ч., като управителите им ще са длъжни да гарантират дистанцията от 1 метър между посетителите в работно време. При нарушения на това правило заведението може да бъде затворено за постоянно.

Италия - страна с над 60 милиона души население - е първата държава в света, която предприема пълна карантина заради здравната криза. 

Ще бъдат въведени проверки на всички железопътни гари за измерване на температурата на пътниците, които пътуват от една област в друга. Пасажери, които влизат в Италия или я напускат, ще трябва да представят уважителна причина за пътуването си.

Всеки, който иска да пътува, ще трябва да попълни декларация, в която потвърждава, че е наясно с криминалните наказания при нарушение на карантината и е запознат с мерките срещу разпространението на заразата.   

"Навиците ни трябва да се променят и да се лишим от някои неща в името на общото благо", каза Конте. "Няма време. Сега е моментът за проява на отговорност". 

Италия  е страната с най-висока смъртност от коронавируса след Китай. Болните са над 9 000, а починалите се 463 души. 

Декретът на Конте разрешава излизането от дома за нормални нужди като покупки на хранителни стоки. Не се очаква затварянето на хранителни магазини. Редовното снабдяване с продоволствия ще бъде гарантирано от властите, които призовават хората да не се презапасяват и да не се тълпят в магазините, за да не усложняват мерките за сигурност срещу Covid-19. 

Големите търговски центрове ще бъдат затваряни в почивните дни. Препоръчва се ограничение на достъпа до магазини и пазари с цел избягване на голямо струпване от хора. 

Свижданията в болниците, хосписите и домовете за възрастни хора ще бъдат ограничени. 

В неделя правителството на Италия реши, че  ще наеме допълнително около 20 000 здравни работници, за да засили борбата срещу новия вирус, както и да увеличи броя на леглата в отделенията за интензивно лечение от 5000 на 7500.

Италия търси нови 5000 лекари-специалисти, 10 000 медицински сестри и 5000 лица, които ще се грижат за пациентите. Правителството също планира временно да наеме пенсионирани лекари. Предвижда се, при необходимост, някои хотели да се превърнат в карантинни приемни центрове.

Още по темата: 

Забележителностите, които никога не са изглеждали по-обезлюдени


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Бургерът на бъдещето е вкусен, различен и екологичен

G burger е български и не се прави на месо

Пламен Николов: България не е имала премиер като мен досега

Изчегъртването "няма да е стратегия на правителството"

Слави Трифонов реши да изясни "тайминга" на номинацията на Пламен Николов

ИТН се разграничи от "спекулациите" около кандидатурата на Петър Илиев

“Делта” вариантът вече преобладава в България

63% от секвенираните проби са с новия вариант

Кой е Пламен Николов - новият кандидат за премиер на "Има такъв народ"

От кастинга за политици на Слави Трифонов до премиерския мандат