Снимка: © Getty Images

Премиерът на Италия Джузепе Конте обяви задължителна карантина заради коронавируса (COVID-19) за цяла Италия. Всички публични мероприятия се отменят, ученици и университети излизат във ваканция до 3 април, отменят се всички спортни състезания, включително футболните мачове. 

Гражданите ще могат да се придвижват единствено и само до работните си места, като общественият транспорт ще продължи да работи. Друго движение е допустимо, ако става дума за спешни случаи. Тези, които нарушат забраната ги заплашва затвор. 

Баровете и ресторантите ще затварят в 18 ч., като управителите им ще са длъжни да гарантират дистанцията от 1 метър между посетителите в работно време. При нарушения на това правило заведението може да бъде затворено за постоянно.

Италия - страна с над 60 милиона души население - е първата държава в света, която предприема пълна карантина заради здравната криза. 

Ще бъдат въведени проверки на всички железопътни гари за измерване на температурата на пътниците, които пътуват от една област в друга. Пасажери, които влизат в Италия или я напускат, ще трябва да представят уважителна причина за пътуването си.

Всеки, който иска да пътува, ще трябва да попълни декларация, в която потвърждава, че е наясно с криминалните наказания при нарушение на карантината и е запознат с мерките срещу разпространението на заразата.   

"Навиците ни трябва да се променят и да се лишим от някои неща в името на общото благо", каза Конте. "Няма време. Сега е моментът за проява на отговорност". 

Италия  е страната с най-висока смъртност от коронавируса след Китай. Болните са над 9 000, а починалите се 463 души. 

Декретът на Конте разрешава излизането от дома за нормални нужди като покупки на хранителни стоки. Не се очаква затварянето на хранителни магазини. Редовното снабдяване с продоволствия ще бъде гарантирано от властите, които призовават хората да не се презапасяват и да не се тълпят в магазините, за да не усложняват мерките за сигурност срещу Covid-19. 

Големите търговски центрове ще бъдат затваряни в почивните дни. Препоръчва се ограничение на достъпа до магазини и пазари с цел избягване на голямо струпване от хора. 

Свижданията в болниците, хосписите и домовете за възрастни хора ще бъдат ограничени. 

В неделя правителството на Италия реши, че  ще наеме допълнително около 20 000 здравни работници, за да засили борбата срещу новия вирус, както и да увеличи броя на леглата в отделенията за интензивно лечение от 5000 на 7500.

Италия търси нови 5000 лекари-специалисти, 10 000 медицински сестри и 5000 лица, които ще се грижат за пациентите. Правителството също планира временно да наеме пенсионирани лекари. Предвижда се, при необходимост, някои хотели да се превърнат в карантинни приемни центрове.

Още по темата: 

Забележителностите, които никога не са изглеждали по-обезлюдени


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Кои са победителите в 21-ата церемония на Българската фондова борса

БФБ отбеляза 106% ръст на оборота и 42% увеличение на броя сделки за 2021 г.

"Петя на моята Петя": Кирил Петков и трима министри на премиерата на филма, вдъхновен от Петя Дубарова

Носителят на "Златна роза" за най-добър дебютен филм тръгва по кината

Kaufland България е Топ Работодател за четвърта поредна година

Сертификацията е на международния независим институт Top Employers Institute

Кремъл търси работа на Наталия Поклонская - "звездата" от окупацията в Крим се оказа неудобна

Бившата прокурорка на Крим вече е нежелана в Думата, при Путин и в партията "Единна Русия"

Бюджет 2022: Максималният осигурителен доход става 3400 лв.

Предвижда се ръст на БВП до 4,8% и намаляване на безработицата до 5%

Рок музикантът Мийт Лоуф почина на 74 г.

Авторът на "I'd Do Anything for Love (But I Won't Do That)" имаше над 50-годишна кариера на сцена

Ива Митева е фаворит за едно от местата в Конституционния съд

През февруари изтича мандатът на Гроздан Илиев и парламентът ще избира нови двама конституционни съдии

Адел отложи шоуто с 24 концерта в Лас Вегас заради Covid-19 в екипа ѝ

Певицата работи по нов график за "Уикенди с Адел"