Туит с критики към правителството коства работата на водещия на BBC Гари Линекер Снимка: © Getty Images

Бившият футболист Гари Линекер е едно от най-популярните лица на британската обществена телевизия BBC. Всяка събота по време на сезона на Висшата лига той води може би най-известната програма за акценти във футбола - "Match of the Day". Негова публикация в социалните мрежи обаче слага край на това.

"Господи, това е повече от ужасно", пише Линекер под видеоклип на британското Министерство на вътрешните работи в Twitter. В него вътрешният министър Суела Браверман обявява спорен правителствен план, свързан с миграционната политика на страната. Законопроектът цели да попречи на мигрантите без документи да влизат във Великобритания и представлява опита на управляващите да се справят с големия брой мигранти, които прекосяват Ламанша в търсене на убежище.

Линекер, който е приемал бежанци в дома си, решава да заеме позиция и пише в личния си профил:

"Няма огромен наплив. Приемаме много по-малко бежанци, отколкото други големи европейски държави. Това е просто една неизмеримо жестока политика, насочена към най-уязвимите хора, на език, който не се различава от този, използван от Германия през 30-те години, и (казват, че) аз не съм в ред?".

Изказването му предизвиква същинска политическа и култура война. Представители на правителството и някои десни медии започват да го критикуват и описват думите му като "разочароващи" и "неприемливи". Той обаче застава зад казаното.

В крайна сметка BBC решава да свали Линекер от ефир, като се аргументира, че с туитовете си той е нарушил редакционната политика на медията. Мярката ще действа, докато не се достигне "съгласувана и ясна позиция относно използването на социалните медии от негова страна".

Какво казва BBC?

Обществената телевизия посочва, че е "ангажирана" с постигането на необходимата безпристрастност във всички материали и това е "от основно значение за нашата репутация, нашите ценности и доверието на аудиторията".

В редакционните насоки на BBC се признава, че социалните медии "вече са част от ежедневието" и на служителите се разрешава да "участват в дейности в социалните медии, ако желаят", но трябва да има "ясно разграничение" между акаунти на медията и личните профили.

Профилът на Линекер с близо 8,8 млн. последователи е точно такъв и няма никаква връзка нито с телевизията, нито с предаването.

Според правилата на BBC обаче, е дефинирано, че хората, които са "ясно идентифицирани с Би Би Си", трябва да се държат "по начин, който е в съответствие с редакционните ценности и политики" на медията.

Линекер обаче смята, че е свободен да изразява мнението си.

Поддръжниците му изтъкват също, че той е футболен коментатор, а не е политически журналист - и като такъв трябва да може свободно да изразява личните си възгледи за политиката и да казва това, което мисли.

Журналистът беше подкрепен от редица футболни звезди, експерти и коментатори. Тази събота изданието на "Match of the Day" няма да има нито водещ, нито експерти.

Междувременно профсъюзът BECTU, който представлява служителите на BBC, изрази своята загриженост относно казуса.

"Това е дълбоко обезпокоително решение. То ще създаде впечатлението, че те са се поддали на политическия натиск на министрите да свалят някого от ефир заради несъгласие с политиката на сегашното правителство", заяви в изявление ръководителят на BECTU Филипа Чайлдс.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

"Не искаме да сме мегафон на правителството". Италианската обществена телевизия обяви стачка след медиен скандал

Журналистите се оплакват от опити за политически натиск

10:37 - 04.05.2024
GEN Z дневници

Vol. 20: Зендея не може да играе тенис, японци блокират Instagram гледка

И още: какво е общото между футболните фланелки и шоколада

09:51 - 04.05.2024
Живот

Д-р Чернев, д-р Чернева и лекарската грижа такава, каквато трябва да бъде

Срещаме се с две от тези екзотични птици като част от партньорството ни с Dr. Oetker

09:17 - 04.05.2024
Важно днес

Врачанският митрополит Григорий ще води литургията за Възкресение Христово

Тя започва в 23,30 на Велика събота в храма "Св. Александър Невски"

08:52 - 04.05.2024
Политика

Година по-късно - какво (не) се промени след масовите протести в Сърбия

Опозицията поведе битка срещу управляващите, но се разпадна само няколко месеца по-късно

14:39 - 03.05.2024