Снимка: © Getty Images / Наджи Агбал беше уволнен като губернатор на турската Централна банка само 4 месеца след началото на мандата

"В книгата на Гинес няма рекорд за сградата с най-бързо въртящи се врати - но ако имаше, тази чест трябваше да се падне на турската Централна банка". С този анонс The Economist коментира поредната тежка криза във финансите на Турция, провокирана след уволнението на гуверньора Наджи Агбал от Реджеп Тайип Ердоган. 

Агбал е третият пореден ръководител на Централната банка на Турция, който губи поста си в рамките на последните две години, и то по драматичен начин. Мандатът му продължи само 4 месеца, а основната му мярка за спиране на растящата инфлация в страната - повишаване на основния лихвен процент до 19 на сто - доведе до скорострелно обезглавяване на институцията от Ердоган. 

Турската лира изгуби общо 7,5% от стойността си спрямо американския долар в първия ден от седмицата, като обезценяването заради несигурността на моменти е стигнало до 15%. Ударът по Централната банка се отрази и върху основния борсов индекс на Истанбул, който падна с над 9 процента, преди да се наложи търговията да прекъсне, за да спре изтичането. 

Доверието в способността на банката да защитава независимостта си от политическа намеса е по-ниско отвсякога. 

С един подпис на Реджеп Тайип Ердоган реформите на Агбал бяха пратени в кошчето, така както междувременно, с еднолично решение, беше прекратено членството на Турция към групата държави, ратифицирали Истанбулската конвенция. 

Новият председател на Централната банка на Турция е Шахап Кавджъоглу - слабо популярен университетски преподавател по банкиране и колумнист, който в последните си статии се обявява срещу повишаването на лихвените проценти в страната.

Според анализатори, цитирани от FT, назначението му може да се приеме като сигнал, че бившият финансов министър и зет на Ердоган Берат Албайрак все още "дърпа конците" в държавната политика, доколкото и двамата се придържат към идеята за стимулиране на икономическия ръст с евтини кредити. 

Възгледите на Кавджъоглу очевидно съвпадат с тези на Ердоган, което е и причината да бъде назначен, смята професорът по икономика Ибрахим Турхан, цитиран от медията. 

Ердоган обещаваше снижаване на инфлацията под 10% към края на 2022 г. и до 5% към 2023, когато му предстоят президентски избори. В момента тя е на ниво от 15,61%. 

53-годишният Кавджъоглу е бивш депутат от управляващата Партия на справедливостта и развитието. Преди това е работил в търговски и държавни банки, включително в Halkbank, която беше уличена в разследване за пране на пари, измама и нарушаване на санкционен режим от американската прокуратура. Самият Кавджъоглу не е замесен в конкретната схема, а банката отрича обвиненията.  


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Реакциите след решението на КС за Кирил Петков - атаки срещу Румен Радев и бившия министър

Съдът реши, че Петков е бил канадски гражданин, докато е бил министър, което е нарушение на Конституцията

Златните момичета и Йордан Йовчев в X-то юбилейно издание на „Жълти стотинки“ на Vivacom

И тази година инициативата ще набира средства за олимпийските отбори по природни науки

Кирил Петков: "КС каза на 2 млн. българи, че не са пълноправни граждани на България"

След като Конституционният съд реши, че е станал служебен министър в нарушение на Конституцията

Милен Митев e избран за генерален директор на БНР

СЕМ го подкрепи с 4 гласа "За"

КС реши: Кирил Петков е станал министър в нарушение на Конституцията

Актовете му не се отменят и няма проблем да е депутат

В 4-хилядното село Градец доскоро не вярваха в Covid, но вече над 50 души искат да се ваксинират

Там почина 28-годишна родилка, която загуби и близнаците си заради коронавируса

Жаир Болсонаро - първият президент, който рискува да бъде обвинен заради провала с Covid

Бразилските сенатори искат начало на процес срещу него заради "престъпления срещу човечеството"

Предстои ваксината на Pfizer да бъде одобрена и за деца на 5-11 г.

Експерти към FDA направиха препоръката, чака се окончателно решение на американската CDC