Турската лира се срина с един подпис на Реджеп Тайип Ердоган Снимка: © Getty Images / Наджи Агбал беше уволнен като губернатор на турската Централна банка само 4 месеца след началото на мандата

"В книгата на Гинес няма рекорд за сградата с най-бързо въртящи се врати - но ако имаше, тази чест трябваше да се падне на турската Централна банка". С този анонс The Economist коментира поредната тежка криза във финансите на Турция, провокирана след уволнението на гуверньора Наджи Агбал от Реджеп Тайип Ердоган.

Агбал е третият пореден ръководител на Централната банка на Турция, който губи поста си в рамките на последните две години, и то по драматичен начин. Мандатът му продължи само 4 месеца, а основната му мярка за спиране на растящата инфлация в страната - повишаване на основния лихвен процент до 19 на сто - доведе до скорострелно обезглавяване на институцията от Ердоган.

Турската лира изгуби общо 7,5% от стойността си спрямо американския долар в първия ден от седмицата, като обезценяването заради несигурността на моменти е стигнало до 15%. Ударът по Централната банка се отрази и върху основния борсов индекс на Истанбул, който падна с над 9 процента, преди да се наложи търговията да прекъсне, за да спре изтичането.

Доверието в способността на банката да защитава независимостта си от политическа намеса е по-ниско отвсякога.

С един подпис на Реджеп Тайип Ердоган реформите на Агбал бяха пратени в кошчето, така както междувременно, с еднолично решение, беше прекратено членството на Турция към групата държави, ратифицирали Истанбулската конвенция.

Новият председател на Централната банка на Турция е Шахап Кавджъоглу - слабо популярен университетски преподавател по банкиране и колумнист, който в последните си статии се обявява срещу повишаването на лихвените проценти в страната.

Според анализатори, цитирани от FT, назначението му може да се приеме като сигнал, че бившият финансов министър и зет на Ердоган Берат Албайрак все още "дърпа конците" в държавната политика, доколкото и двамата се придържат към идеята за стимулиране на икономическия ръст с евтини кредити.

Възгледите на Кавджъоглу очевидно съвпадат с тези на Ердоган, което е и причината да бъде назначен, смята професорът по икономика Ибрахим Турхан, цитиран от медията.

Ердоган обещаваше снижаване на инфлацията под 10% към края на 2022 г. и до 5% към 2023, когато му предстоят президентски избори. В момента тя е на ниво от 15,61%.

53-годишният Кавджъоглу е бивш депутат от управляващата Партия на справедливостта и развитието. Преди това е работил в търговски и държавни банки, включително в Halkbank, която беше уличена в разследване за пране на пари, измама и нарушаване на санкционен режим от американската прокуратура. Самият Кавджъоглу не е замесен в конкретната схема, а банката отрича обвиненията.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Европейски дневници

Какво са "АПИ-та" и защо никой не иска да гледа как се правят наденица и европейски закони

Лидия Симова за работата на един политически сътрудник в ЕП

20:30 - 25.04.2024
Важно днес

Двама лидери, общо съобщение. ГЕРБ и ДПС се хвалят с 1 млрд. лв. за държавните мини

Трима министри от служебния кабинет на крака при Борисов и Пеевски

18:16 - 25.04.2024
Важно днес

Без да са го прочели, депутати от комисията "Митници" пратиха доклада си в прокуратурата

Но какво пише в документа така и не стана ясно

17:17 - 25.04.2024
Важно днес

Присъдата на Харви Уайнстийн за изнасилване е отменена от съда в Ню Йорк

72-годишният холивудски магнат все пак ще остане в затвора

17:15 - 25.04.2024
Важно днес

"Има риск нашата Европа да умре". Речта на Макрон в Сорбоната

Френският президент призова ЕС за реформи и отговор на рисковете

15:08 - 25.04.2024