Снимка: © Getty Images / Наджи Агбал беше уволнен като губернатор на турската Централна банка само 4 месеца след началото на мандата

"В книгата на Гинес няма рекорд за сградата с най-бързо въртящи се врати - но ако имаше, тази чест трябваше да се падне на турската Централна банка". С този анонс The Economist коментира поредната тежка криза във финансите на Турция, провокирана след уволнението на гуверньора Наджи Агбал от Реджеп Тайип Ердоган.

Агбал е третият пореден ръководител на Централната банка на Турция, който губи поста си в рамките на последните две години, и то по драматичен начин. Мандатът му продължи само 4 месеца, а основната му мярка за спиране на растящата инфлация в страната - повишаване на основния лихвен процент до 19 на сто - доведе до скорострелно обезглавяване на институцията от Ердоган.

Турската лира изгуби общо 7,5% от стойността си спрямо американския долар в първия ден от седмицата, като обезценяването заради несигурността на моменти е стигнало до 15%. Ударът по Централната банка се отрази и върху основния борсов индекс на Истанбул, който падна с над 9 процента, преди да се наложи търговията да прекъсне, за да спре изтичането.

Доверието в способността на банката да защитава независимостта си от политическа намеса е по-ниско отвсякога.

С един подпис на Реджеп Тайип Ердоган реформите на Агбал бяха пратени в кошчето, така както междувременно, с еднолично решение, беше прекратено членството на Турция към групата държави, ратифицирали Истанбулската конвенция.

Новият председател на Централната банка на Турция е Шахап Кавджъоглу - слабо популярен университетски преподавател по банкиране и колумнист, който в последните си статии се обявява срещу повишаването на лихвените проценти в страната.

Според анализатори, цитирани от FT, назначението му може да се приеме като сигнал, че бившият финансов министър и зет на Ердоган Берат Албайрак все още "дърпа конците" в държавната политика, доколкото и двамата се придържат към идеята за стимулиране на икономическия ръст с евтини кредити.

Възгледите на Кавджъоглу очевидно съвпадат с тези на Ердоган, което е и причината да бъде назначен, смята професорът по икономика Ибрахим Турхан, цитиран от медията.

Ердоган обещаваше снижаване на инфлацията под 10% към края на 2022 г. и до 5% към 2023, когато му предстоят президентски избори. В момента тя е на ниво от 15,61%.

53-годишният Кавджъоглу е бивш депутат от управляващата Партия на справедливостта и развитието. Преди това е работил в търговски и държавни банки, включително в Halkbank, която беше уличена в разследване за пране на пари, измама и нарушаване на санкционен режим от американската прокуратура. Самият Кавджъоглу не е замесен в конкретната схема, а банката отрича обвиненията.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Руска салата се появи в менюто на срещата на НАТО

Вечерята във втората вечеря е в музея Прадо

Kaufland е марка №1 за 2022 година в класацията „Любимите марки”

Компанията събра най-голям процент от гласовете в 14-ото издание на потребителската класация „Любимите марки“

Петков: Решението за руснаците е на Съвета за сигурност, в който участва и представител на Радев

Депутатите отново се скараха заради искането за прекъсване на гласуването на бюджета

Изгонването на 70-те руски дипломати е обсъждано на закрито заседание на кабинета

Лена Бориславова: Решението е на МВнР, а не на премиера

БСП няма да преговаря с ПП. Заради руските дипломати и ако Кирил Петков е кандидат-премиер

Корнелия Нинова поиска Румен Радев да свика КСНС заради изгонените руснаци от България

ДДС на брашното неочаквано стана 0% след сгрешен вот на Антоанета Цонева

Смут в пленарната зала заради отказа от корекция на решаващия глас при вота

Марин Петков, смисълът на оживелите фасади и изкуството с кауза

Когато хората не отиват при каузите, каузите отиват при хората