Турската опозиция е на път да постигне компромис за общия кандидат срещу Ердоган Снимка: © Getty Images

Разделената политическа опозиция в Турция е готова отново да се обедини, след като лидерите ѝ се доближиха до споразумение, с което дясната Партия на доброто (IYI) може да се върне обратно в алианса, който тя напусна само преди няколко дни.

Това ще даде и отговор на въпроса кой ще бъде общият кандидат, който да се изправи срещу президента Реджеп Тайип Ердоган на изборите през май.

Съгласно новото предложение, кметът на Анкара Мансур Яваш и кметът на Истанбул Екрем Имамоглу ще бъдат кандидати за вицепрезиденти. Те се очаква да бъдат партньори на лидера на Републиканската народна партия (CHP) Кемал Киличдароглу, който да е основният претендент на опозицията на президентската надпревара. Това съобщава "Bloomberg", като се позовава на представители на партията, които са пряко запознати с въпроса.

Според друг източник, решението за включването на двамата популярни кметове в предизборната листа ще бъде достатъчно, за да накара лидерът IYI Мерал Акшенер да се върне в алианса. Миналата седмица тя обяви, че партията ѝ ще напусне анти-Ердоган коалицията, тъй като тя "е загубила способността да представлява волята на хората".

Отцепването на Партията на доброто от опозиционния същз по-малко от три месеца преди президентските избори се разглежда като сериозен стимул за Ердоган.

Бързото развитие на събитията обаче ще даде тласък на опозиционния съюз в Турция, който на практика само до преди седмица беше пред разпад. Акшенер настояваше, че Киличдароглу няма достатъчно популярност, за да победи Ердоган на балотажа, и призовава кметовете на двата най-големи града в Турция да се кандидатират за президент вместо него.

Говорител на Партията на доброто (IYI) заяви, че Аксенер провежда среща с лидерите на останалите пет членове на алианса, за да обсъдят компромисното решение. По-рано в понеделник Яваш и Имамоглу се срещнаха с Аксенер в очевиден опит да я убедят да се върне в алианса.

"Предстоят ни избори. Нашият народ не може да търпи раздяла", заяви Яваш пред репортери.

Обединената опозиция обеща да възстанови парламентарната демокрация в Турция, ако победи Ердоган, като премахне въведената от него президентска система. Опонентите твърдят, че системата, която беше одобрена на референдум през 2017 г. и беше въведена след изборите през 2018 г., е равносилна на "еднолично управление" без контрол.

Освен CHP и IYI, в опозиционната коалиция влизат още четири партии - Партия на щастието (SP), Демократическа партия (DP), Демокрация и напредък (DEVA), Партия на бъдещето (GP).


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Европейски дневници

Какво са "АПИ-та" и защо никой не иска да гледа как се правят наденица и европейски закони

Лидия Симова за работата на един политически сътрудник в ЕП

20:30 - 25.04.2024
Важно днес

Двама лидери, общо съобщение. ГЕРБ и ДПС се хвалят с 1 млрд. лв. за държавните мини

Трима министри от служебния кабинет на крака при Борисов и Пеевски

18:16 - 25.04.2024
Важно днес

Без да са го прочели, депутати от комисията "Митници" пратиха доклада си в прокуратурата

Но какво пише в документа така и не стана ясно

17:17 - 25.04.2024
Важно днес

Присъдата на Харви Уайнстийн за изнасилване е отменена от съда в Ню Йорк

72-годишният холивудски магнат все пак ще остане в затвора

17:15 - 25.04.2024
Важно днес

"Има риск нашата Европа да умре". Речта на Макрон в Сорбоната

Френският президент призова ЕС за реформи и отговор на рисковете

15:08 - 25.04.2024