Обединената турската опозиция не постигна консенсус за общ кандидат срещу Ердоган Снимка: © Getty Images

Хаос и напрежение обхванаха турската опозиционна коалиция в момент, в който тя се опитва да излъчи кандидат, който да се изправи срещу президента Реджеп Тайип Ердоган на предстоящите избори в страната.

Шестте най-големи опозиционни партии в Турция от месеци работят по обща предизборна платформа за вота на 14 май и трябва да обявят общ кандидат в понеделник. Ключов член на анти-Ердоган коалицията обаче обяви, че ще я напусне, тъй като тя "е загубила способността да представлява волята на хората". Такива намерения изрази лидерът на турската Партия на доброто (IYI) Мерал Акшенер.

Тя посочи, че другите пет партии в алианса са предложили Кемал Кълъчдароглу, лидер на Републиканската народна партия (CHP), да бъде общият кандидат-президент.

Акшенер обаче изтъкна, че нейната партия, която е втората по големина в алианса, няма да се "преклони" пред натиска да приеме тази кандидатура.

Лидерът на турската Партия на доброто (IYI) Мерал Акшенер.

Вместо това тя предлага за кандидат-президенти един от кметовете на Истанбул и Анкара - Екрем Имамоглу или Мансур Яваш. Според нея, социологическите проучвания показват, че те ще спечелят срещу Ердоган при това с голяма преднина.

"От вчера Шесторната маса (както е известен опозиционният блок в Турция - б.ред.) загуби способността да отразява волята на народа в решенията си. Тя вече не е платформа, чрез която могат да се обсъждат потенциални кандидати, а маса, която работи за утвърждаването на един-единствен кандидат", каза Акшенер.

Ще се окаже ли Кемал Кълъчдароглу "ябълката на раздора"?

Една от основните дилеми за опозицията е дали да подкрепи 74-годишния бивш бюрократ Кълъчдароглу вместо неговия съпартиец - кмета на Истанбул Имамоглу.

Наричан "турския Ганди" заради слабото си телосложение и скромния си стил, Кълъчдароглу има голяма заслуга за последните изборни успехи на Републиканската народна партия (CHP).

Въпреки това анализаторите поставят под въпрос способността му да отправи истинско предизвикателство към Ердоган, а политическите му победи не успяват да се отразят особено позитивно в рейтинга му. Според неотдавнашни социологически проучвания само около 40% от турското население е доволно от управлението му като основен лидер на опозицията.

Мнозина смятат, че Имамоглу, който беше избран през 2019 г. за кмет на Истанбул, би могъл да бъде по-динамичен кандидат. Той обаче получи 31-месечна присъда затвор през декември миналата година за обида на членове на Висшия избирателен съвет на Турция, което възпрепятства шансовете му да се кандидатира.

Имамоглу нарече решението "посмешище", но заяви, че все още вярва в правосъдната система на страната. Той е обжалвал присъдата и засега остава на кметския пост. Окончателното решение на съда обаче може да бъде взето преди изборите - и ако бъде осъден, той няма да може да се кандидатира, което ще остави опозицията без водещ кандидат.

Петъчният разрив предизвика хаос в коалицията и накара останалите пет партии да проведат извънредни заседания в петък следобед. Запитан за изявлението на Акшенер, Кълъчдароглу каза "да не се притесняваме", като добави, че "всичко ще си дойде на мястото".

Какво означава това за Ердоган?

Пукнатините в широкия алианс, в който влизат леви и десни партии, идват два месеца преди провеждането на изборите на 14 май. Разпадането на общия опозиционен фронт би било в полза за Ердоган, който е изправен пред най-тежката изборна битка след близо две десетилетия на власт.

В момента той се смята за необичайно уязвим заради двуцифрената инфлация в страната и критиките срещу реакцията му на опустошителните земетресения миналия месец.

Резултатите от изборите в Турция ще се следят с особен интерес и голямо внимание, тъй като наблюдателите се опитват да определят дали Ердоган ще тласнестраната в по-традиционалистична и религиозно консервативна посока, или ще бъде избран нов лидер, който да възстанови влошените отношения със Запада.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Политика

Година по-късно - какво (не) се промени след масовите протести в Сърбия

Опозицията поведе битка срещу управляващите, но се разпадна само няколко месеца по-късно

14:39 - 03.05.2024
Живот

Супер лесни мини козуначени венци с бакпулвер

Приготвят се бързо и лесно, само с бакпулвер, а вкусът им е все толкова неустоим

11:53 - 03.05.2024
Важно днес

България се придвижи до топ 60 на класацията за свобода на медиите

Със сериозни критики към редакционната независимост

09:43 - 03.05.2024