Кметът на Истанбул и най-опасен опонент на Ердоган е осъден на 2 г. затвор

Кметът на Истанбул Екрем Имамоглу е осъден на 2 години и 7 месеца затвор за това, че е нарекъл членове на турската централна избирателна комисия "глупаци" в прессъобщение.

Решението е на първа инстанция и ще бъде обжалвано, но симпатизантите на опозиционния политик виждат в делото срещу него наказателна акция, дирижирана от Реджеп Тайип Ердоган. Хиляди хора са събраха пред кметството в Истанбул и останаха там часове. Те скандираха „Закон!“ и „Справедливост!“, както и „Всичко ще бъде наред!“ - слоганът на предизборната кампания на Имамоглу през 2019 г.

Ако присъдата бъде потвърдена, Имамоглу ще получи и забрана да заема политически длъжности.

Той стана кмет на Истанбул през 2019 г. при две поредни гласувания, след като първият резултат беше анулиран по жалба на управляващата партия на Ердоган.

Тогава Имамоглу критикува решението на централната избирателна комисия и казва: "Онези, които отмениха изборите от 31 март, са глупаци".

Победата на опозицията в Истанбул беше сериозен удар срещу доминацията на Ердоган - самият той е бивш кмет на мегаполиса.

Имамоглу се смята за най-опасния потенциален опонент на Ердоган на президентските избори догодина. Проучванията го позиционират доста пред действащия президент.

Не за първи път турското правосъдие предприема действия срещу съперник на турския президент Реджеп Тайип Ердоган. Бившият съпредседател на лявата прокюрдска партия Народна демократична партия Селахатин Демирташ е в затвора от шест години, въпреки че Европейският съд по правата на човека нареди освобождаването му. Присъда затвор беше наложена и на мениджъра на кампанията на Имамоглу, Джанан Кафтанцъоглу, който се сочи за архитекта на изборния му успех през 2019 г.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Живот

Терапевтът ви не помага? Опитайте с кон

Конете помагат не само на нас, но и ние на тях

11:00 - 29.03.2024
Бизнес

Алесандро Микеле е новият творчески директор на Valentino

За първи път сред задълженията му ще бъде дизайнът на модни колекции за висшата мода

07:46 - 29.03.2024
Важно днес

Русия отново атакува енергийната инфраструктура на Украйна

При една от атаките е пострадало 5-годишно момиченце

07:46 - 29.03.2024
Бизнес

ФАРА 2024 ще се проведе в Бургас

Заявки за тазгодишното издание на Фестивала ще се приемат до 18 април

21:24 - 28.03.2024
Важно днес

Радан Кънев: Партия ГЕРБ пожела да има избори и си ги получи

Евродепутатът не смята, че промените в конституцията, могат да доведат до криза

18:31 - 28.03.2024