Турска компания предлага да изпрати плаващи електроцентрали на Украйна Снимка: © Twitter

Турската компания Karpowership планира да изпрати няколко кораби-електроцентрали на Украйна на фона на руските атаки над цивилна и енергийна инфраструктура в навечерието на зимата, съобщава Nikkei.

"Водим разговори с управата в Одесa и с украинската национална енергийна компания Ukrenergo за изпращането на три кораба в близост до града. Общата им мощност е 300 мегавата," каза Зейнеп Харези, член на борда за търговска дейност на компанията.

Karpowership претендира, че разполага с най-голямата флота в света от такъв тип плавателни съдове. Харези посочи, че след като бъдат постигнати споразумения по техническите и търговските аспекти, "трябва да изясним параметрите, свързани със сигурността - както на нашите екипи, така и на активите ни. Ако успеем да ги осигурим, бихме искали да продължим с проекта."

Тя добави още, че може сделката да се нуждае от подкрепа от ООН: "Мисля, че ще ни трябва зелена светлина от тях, за да го реализираме - същия вид изключения, каквито бяха направени при сделката за зърното," продължи представителката на компанията, визирайки сделката, сключена с посредничеството на ООН и Турция, която позволява на Украйна да изнася зърно по море от Одеса без руска намеса.

При изясняване на тези детайли, корабите могат да бъдат изпратени още в рамките на тази година: "В готовност са. Можем да ги разположим там до три седмици."

Ако работят с пълна мощност, трите плавателни съда могат да захранват с електричество до 1 милион домове.

През миналата седмица главният изпълнителен директор на Ukrenergo Володимир Кудрицки съобщи, че енергийната структура на страната е претърпяла "колосални" разрушения при руските ракетни атаки и на практика нито една централа не е останала незасегната.

"В Украйна има дефицит на производството на електроенергия. Не можем да генерираме толкова, колкото потребителите могат да използват," каза той на брифинг по темата.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Олексий Резников: Украйна няма да насочва американски оръжия към руска територия

Ракетите ще се насочват към окупирана от Русия украинска територия

16:37 - 17.02.2023

Нафтали Бенет: Путин ме увери, че няма да убие Зеленски

Бившият израелски премиер разказва за срещата с руския президент

18:38 - 05.02.2023

Трима от задържаните българи на границата с РСМ получиха забрана да влизат в страната за 3 г.

Те са получили и глоба от по 300 евро, сред тях е бил депутат от "Възраждане"

14:41 - 05.02.2023

Умира ли приятелството? „Рецесията на връзките“ удря най-силно по мъжете

Свободното ни време е радикално индивидуализирано

12:49 - 05.02.2023