Турска компания предлага да изпрати плаващи електроцентрали на Украйна Снимка: © Twitter

Турската компания Karpowership планира да изпрати няколко кораби-електроцентрали на Украйна на фона на руските атаки над цивилна и енергийна инфраструктура в навечерието на зимата, съобщава Nikkei.

"Водим разговори с управата в Одесa и с украинската национална енергийна компания Ukrenergo за изпращането на три кораба в близост до града. Общата им мощност е 300 мегавата," каза Зейнеп Харези, член на борда за търговска дейност на компанията.

Karpowership претендира, че разполага с най-голямата флота в света от такъв тип плавателни съдове. Харези посочи, че след като бъдат постигнати споразумения по техническите и търговските аспекти, "трябва да изясним параметрите, свързани със сигурността - както на нашите екипи, така и на активите ни. Ако успеем да ги осигурим, бихме искали да продължим с проекта."

Тя добави още, че може сделката да се нуждае от подкрепа от ООН: "Мисля, че ще ни трябва зелена светлина от тях, за да го реализираме - същия вид изключения, каквито бяха направени при сделката за зърното," продължи представителката на компанията, визирайки сделката, сключена с посредничеството на ООН и Турция, която позволява на Украйна да изнася зърно по море от Одеса без руска намеса.

При изясняване на тези детайли, корабите могат да бъдат изпратени още в рамките на тази година: "В готовност са. Можем да ги разположим там до три седмици."

Ако работят с пълна мощност, трите плавателни съда могат да захранват с електричество до 1 милион домове.

През миналата седмица главният изпълнителен директор на Ukrenergo Володимир Кудрицки съобщи, че енергийната структура на страната е претърпяла "колосални" разрушения при руските ракетни атаки и на практика нито една централа не е останала незасегната.

"В Украйна има дефицит на производството на електроенергия. Не можем да генерираме толкова, колкото потребителите могат да използват," каза той на брифинг по темата.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Европейски дневници

Роуд шоуто на "Булевард България": Кой формулира българския интерес в ЕС и как го защитава?

Епизод 1: Варна - проследете събитието на живо

11:51 - 16.04.2024
Живот

Crocs и Pringles пускат ботуши за чипс

Неочаквано и забавно партньорство

11:47 - 16.04.2024
Живот

NOVA ще търси големите постижения на България след `89-а година

В последните две недели на април от 16:30 часа водещите ще представят изобретения, награди и успехи, които са прославили българите по света.

11:45 - 16.04.2024
Важно днес

Пак отложиха делото за мярката на бившата шефка на "Митниците" Петя Банкова и Стефан Димитров

Последното заседание също беше отложено, след като защитничката на Банкова - Аделина Натина, не се яви в съда заради болест.

11:03 - 16.04.2024
Важно днес

Гори историческата сграда на фондовата борса в Копенхаген

Това се случва ден след 5-годишнината от пожара в Нотр Дам

10:38 - 16.04.2024