Турция обвини 20 саудитци за убийството на Джамал Хашоги Снимка: © Getty Images

Турция обвини 20 саудитци за убийството на журналиста Джамал Хашоги в Истанбул през октомври 2018. Сред тях е бившият заместник-ръководител на саудитското разузнаване Ахмад Асири и бившият съветник в кралското семейство Сауд ал-Катани, предават световните агенции.

Двамата са подстрекали към „преднамерено и чудовищно убийство“, а останалите 18 души с повдигнато обвинение от прокуратурата са предполагаемите физически извършители на престъплението в саудитското консулство в Истанбул.

ЦРУ и някои западни правителства смятат престолонаследника принц Мохамед бин Салман за отговорен за убийството на Хашоги – нещо, което той отрича. В крайна сметка, преди време принцът каза, че се чувства отговорен, тъй като това се е случило, докато е бил на власт.

През 2018 саудитският журналист бе на 59 години и работеше за „Вашингтон Поуст“. Той се превърна в критик на правителството в страната си, като преди това беше съветник на властите в Рияд, а по-късно сам се постави в изгнание извън Саудитска Арабия.

През декември в кралството петима души получиха смъртна присъда, а трима други бяха вкарани в затвора заради убийството.

Сега решението на прокуратурата в Истанбул е базирано на данни на свидетели, анализ на дигиталните устройства на Хашоги, както и на различни записи. Все още няма официален коментар от саудитските власти относно обвинителния акт.

Сред 18-те обвинени евентуални извършители на убийството има член на кралската охрана на Саудитска арабия, експерт по криминалистика и служител на разузнаването, който в миналото е пътувал заедно с принц Мохамед бин Салман.

Джамал Хашоги, който се постави в изгнание в САЩ през 2017, е влязъл в саудитското консулство в Истанбул на 2 октомври 2018, за да търси документи. Те са му били нужни за сключване на брак с годеницата му Хатидже Дженгиз. Разследващите установяват, че докато тя е чакала отвън, 59-годишният журналист е бил убит, а след това – разчленен. Останките му все още не са открити.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

"Моментът на истината": Правителството на Макрон е изправено пред вот на недоверие

Два вота на недоверие ще бъдат гласувани във френското правителство

17:10 - 20.03.2023

VW в капана GAZ: Германският гигант се оказа заклещен в Русия

Кремъл направи напускането на компании от „неприятелски“ държави трудно и създаде условия за национализация на частни активи

16:31 - 20.03.2023

По ушите ще го познаете. Използва ли Путин двойник при визитата си в Крим и Мариупол?

Истината за това дали Путин използва двойник може да се крие в ушите на президента

15:47 - 20.03.2023

Рупърт Мърдок ще се жени за пети път на 92 г.: "Дано това влюбване да ми е последно"

Годеницата на медийния магнат се запознава с него преди половин година

15:46 - 20.03.2023

Големите губещи от "брака по сметка" между UBS и Credit Suisse

Притежателите на т.нар. AT1-облигации на Credit Suisse са възмутени от сделката

14:25 - 20.03.2023

НАП отчете 9% ръст в приходите от ДДС спрямо 2022 г. - по-нисък от инфлацията

Директорът на агенцията обвинява ПП в "политически спекулации"

13:08 - 20.03.2023

Брус Уилис на 68. Съпругата му споделя за скръбта си от диагнозата на актьора

Той страда от бързоразвиваща се форма на деменция

13:05 - 20.03.2023