Снимка: © Getty Images

Турция обвини 20 саудитци за убийството на журналиста Джамал Хашоги в Истанбул през октомври 2018. Сред тях е бившият заместник-ръководител на саудитското разузнаване Ахмад Асири и бившият съветник в кралското семейство Сауд ал-Катани, предават световните агенции. 

Двамата са подстрекали към „преднамерено и чудовищно убийство“, а останалите 18 души с повдигнато обвинение от прокуратурата са предполагаемите физически извършители на престъплението в саудитското консулство в Истанбул.

ЦРУ и някои западни правителства смятат престолонаследника принц Мохамед бин Салман за отговорен за убийството на Хашоги – нещо, което той отрича. В крайна сметка, преди време принцът каза, че се чувства отговорен, тъй като това се е случило, докато е бил на власт.

През 2018 саудитският журналист бе на 59 години и работеше за „Вашингтон Поуст“. Той се превърна в критик на правителството в страната си, като преди това беше съветник на властите в Рияд, а по-късно сам се постави в изгнание извън Саудитска Арабия.

През декември в кралството петима души получиха смъртна присъда, а трима други бяха вкарани в затвора заради убийството.

Сега решението на прокуратурата в Истанбул е базирано на данни на свидетели, анализ на дигиталните устройства на Хашоги, както и на различни записи. Все още няма официален коментар от саудитските власти относно обвинителния акт.

Сред 18-те обвинени евентуални извършители на убийството има член на кралската охрана на Саудитска арабия, експерт по криминалистика и служител на разузнаването, който в миналото е пътувал заедно с принц Мохамед бин Салман.

Джамал Хашоги, който се постави в изгнание в САЩ през 2017, е влязъл в саудитското консулство в Истанбул на 2 октомври 2018, за да търси документи. Те са му били нужни за сключване на брак с годеницата му Хатидже Дженгиз. Разследващите установяват, че докато тя е чакала отвън, 59-годишният журналист е бил убит, а след това – разчленен. Останките му все още не са открити.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

ГЕРБ, ДПС и "Възраждане" искат оставка от ПП заради отнета дума на Десислава Атанасова

Опозицията иска отстраняване на зам.-председателя на парламента Мирослав Иванов

Протестът на градския транспорт прекъсна трафика в София

Шествието ще продължи до 13 ч. пред Министерски съвет

ВСС отново отложи заседанието за предсрочно освобождаване на Гешев

Единодушно със 17 гласа "за" ВСС реши да изчака окончателното произнасяне на Върховния административен съд по случая "Жоси"

Коалицията все пак ще предложи 0% ДДС за хляба

Дянков: Намаляването на ДДС е проинфлационно и само ще увеличи търсенето и инфлацията

Димчо Дебелянов и "Аз искам да те помня все така" се падна на матурата по БЕЛ

46 661 души се явяват на днешните зрелостни изпити по български език и литература.

Още стотици бойци са евакуирани от "Азовстал", съдбата им обаче остава неясна

Украйна иска воините й да бъдат предадени на трета страна, Русия е против

Къде ще са протестите в София днес?

Няколко протеста ще се слеят днес пред Министерски съвет

Протестът на превозвачите на 18 май остава, но без блокади

Кабинетът е предложил няколко решения по исканията на превозвачите