Снимка: © Getty Images

Полицията в Истанбул блокира улици, използва сълзотворен газ и арестува 25 души по време на парада в подкрепа на правата на LGBT+ общността.

Докато хиляди хора в Берлин, Париж, Лондон, Рим, Милано и други големи европейски градове организираха паради, протекли мирно по улиците, властите в най-големия турски град реагираха остро срещу демонстрантите в централния квартал Бейоглу. Сред участниците в марша имаше няколко граждански сдружения, организирали събитието под мотото „Улицата  е наша“.

Снимки и видеа в социалните мрежи показаха как полицаите бутат и влачат няколко души по бул. Истиклал в сърцето на Истанбул. Сред арестуваните е и известният фотограф на AFP Бюлент Кълъч. Кадри показаха как няколко представители на силите на реда са го съборили с лице към земята и са опрели колене на гърба му.

Турската организация на „Репортери без граници“ призова за незабавното му освобождаване, а в събота вечер от AFP съобщиха, че фотографът им вече е на свобода.

Турция всячески опитва да блокира организирането на паради на LGBT+ общността. След като през 2014 се събраха над 100 хиляди души в Истанбул, властите забраниха подобни събития заради „опасения за безопасността на обществото“. През последната година причината за блокирането на маршовете вече е описвана като „загриженост относно разпространението на Covid-19“.

LGBT+ обществото в страната обаче обвинява правителството в иницииране на „кампания на омразата“ срещу тях и „насърчаване на насилието“.

В събота властите съставиха барикади, за да блокират предварително няколко улици. Според тях – парадът е против закона за протести, които „нарушават обществения морал“.

Всички срещу Орбан - но без България

Парадът в Истанбул се проведе само няколко дни след като Унгария официално издаде нов закон, засягащ правата на LGBT общността. Правителството на Виктор Орбан забрани споменаването на хомосексуалността или промяната на пола в образователните програми в унгарските училища, не допуска също филми или сериали, които „промотират“ хомосексуалността пред аудитория под 18-годишна възраст. 

Целта на закона е да "гарантира защитата на децата", твърдят управляващите, но правозащитниците атакуват мерките като целенасочена дискриминация на база на пола и нарушение на някои от фундаменталните ценности на ЕС. Председателят на ЕК Урсула фон дер Лайен нарече закона „срамота“, а Унгария се превърна в една от големите теми на последната среща на евролидерите. След нея нидерландският премиер Марк Рюте дори заяви, че страната „няма вече място в ЕС“.

Протестите се пренесоха и на Европейското първенство по футбол, където няколко стадиона в Германия бяха осветени в цветовете на дъгата, когато унгарците пристигнаха в страната за последния мач от групите срещу Бундестима. По време на изпълнението на химна на Унгария преди началото на срещата, демонстрант нахлу на терена на "Алианц Арена" в Мюнхен и развя знаме на LGBT+ общността.

Режимът в Полша също е срещу обществото на LGBT+. През 2019 г. някои общини започнаха да се наричат LGBTI-свободни зони, което доведе до критики от страна на Урсула фон дер Лайен. „Тези зони нямат място в ЕС“, каза председателят на Европейската комисия.Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Локдаун, но само за неваксинираните: Стратегията на Австрия за Covid-19

Колкото повече се увеличава броят на пациентите в интензивни отделения, толкова повече растат ограниченията срещу неваксинираните

Главната медсестра на "Софиямед" е жената, ваксинирала Борисов, Пеевски и Карадайъ

Магдалена Серафимова е поставила дозите им срещу Covid-19

Метли на рояци и бели престилки: Бисерите от предизборните дебати

Референдум за пандемията, български паспорт за всеки македонец и как да яхнеш метлата 3 пъти за един час в ефира на БНТ

Феноменът "Голямата оставка" в Америка

10,4 милиона предложения за работа. И никой не проявява интерес към тях. 

Прокуратурата разследва лекар по съмнения за фалшиви имунизации

Нарушението в Мадан е открито, когато един от пациентите е поискал да получи истинска ваксина