"Този закон е срамота". Оценката е на Урсула фон дер Лайен, но зад тази позиция стоят много повече страни - от ръководителите на 17 правителства в ЕС до някои от най-големите филмови компании в Холивуд.

Правителството на Виктор Орбан в Унгария е подложено на поредните тежки критики заради противоречиви законови промени, засягащи правата на LGBTQ общността.

Промените забраняват споменаването на хомосексуалността или промяната на пола в образователните програми в унгарските училища.

Забранява се и показването на филми или сериали, които "промотират" хомосексуалността пред аудитория под 18-годишна възраст.

Класовете по сексуално образование ще могат да се водят само от предварително одобрени от правителството лица и организации. От списъка ще бъдат изключени "организации със съмнителна професионална история, които често се учредяват, за да представляват определени сексуални ориентации".

Целта на закона е да "гарантира защитата на децата", според партията на Орбан. Правозащитници обаче атакуват мерките като целенасочена дискриминация на база на пола и нарушение на някои от фундаменталните ценности на ЕС. Унгария не признава правото на хомосексуални двойки да сключват граждански брак. Не се разрешава и промяната на пола в официалните документи на транссексуални или интерсексуални хора.

Скандалът се прехвърли и на полето на Европейското първенство по футбол.

В сряда националният отбор на Германия посреща тима на Унгария в Мюнхен, a УЕФА забрани на домакините да осветят Allianz Arena в цветовете на дъгата като жест на солидарност към LGBT-общността.

"Имайки предвид политическия контекст на конкретното искане - послание, насочено срещу решение на националния парламент на Унгария - УЕФА е длъжна да откаже тази молба", се казва в позицията. Решението на футболната асоциация разгневи дори лидера на баварските консерватори от ХСС Маркус Зьодер. Сега не само Мюнхен, но и Кьолн, и Франкфурт възнамеряват да осветят знакови сгради и спортни стадиони в цветовете на дъгата.

"Няма да правим компромиси по тези принципи. Ще използва всички възможности в правомощията на ЕК, за да защитя правата на гражданите на ЕС, както в Унгария, така и в целия ЕС", каза Урсула фон дер Лайен.

Ден преди изявлението й 13 + 4 правителства от съюза подписаха обща декларация, в която изразяват тревога от законовите промени в Будапеща.

България не се е включила в общата декларация - поне засега. Служебното правителство на Стефан Янев все още не е коментирало казуса публично.

Правителствените ръководители от Германия, Франция, Испания, Нидерландия, Швеция, Белгия, Дания, Естония, Финландия, Ирландия, Литва, Латвия, Люксембург и Нидерландия предупреждават, че "стигматизирането на LGBTIQ хора представлява ясно нарушение на тяхното основно човешко право на достойнство, което те притежават по силата на Хартата на ЕС и международното право".

"Промените дискриминират LGBTIQ личностите и нарушават правото им на свободно изразяване под претекста за защита на децата. Разнообразието, човешкото достойнство и равенството са базови ценности на ЕС", напомнят авторите на позицията.

Италия, Гърция, Австрия и Кипър също се присъединиха към писмото, като призоваха ЕК да предприеме мерки спрямо Унгария.

Правосъдният министър от кабинета "Орбан" Юдит Варга твърди, че държавата не дискриминира нито един член на обществото: "Заповядайте на прайда в Будапеща през юли, за да се уверите с очите си".

Отделна протестна позиция беше разпространена и от унгарската медия RTL, към която са се присъединили и други големи телевизии като HBO, SPI International и A+E Networks.

"Новият закон може да даде основания за забрана за излъчване в праймтайма на някои любими семейни филми", казват от RTL, като дават примери с филми като "Били Елиът", "Филаделфия", "Дневникът на Бриджет Джоунс", както и някои от филмите в сагата за Хари Потър.

Сериалът "Модерно семейство" би трябвало да бъде изцяло цензуриран, а отделни епизоди на "Приятели", в които участват хомосексуални герои, също няма да могат да се пускат преди най-късния часови пояс.

WarnerMedia (собственици на HBO) публикуваха позиция, в която застават "срещу всички форми на хомофобия, предразсъдъци или дискриминация".

"Непреходната сила на всички наши истории може да отвори очите ни към света, към другите хора и към нови и различни перспективи", казват от Warner.

Намесата на киностудиата в спора е важна за Унгария, тъй като страната е една от най-привлекателните локации за заснемането на големи филмови и ТВ продукции - от Dune до The Alienist и The Witcher.

Бивш член на медийния регулатор в Унгария твърди, че притесненията за цензура са преувеличени и че забраната може да се отнесе само ако филмът или сериалът е "доминиран" от темата за хомосексуалността или промяната на пола.

Пред ББС Андраш Колтай казва, че правителството на Орбан е искало да изпрати "много важно символично послание към унгарското общество, наред с по-ранните си решения в подкрепа на семейството".

Чуждестранните кинокомпании са похарчили над 565 млн. долара в Унгария през 2019 г., но новите промени може да принудят американските студиа да преосмислят присъствието си в страната.


Китайски университет на ул. "Свободен Хонконг": Бунтът на Будапеща срещу Орбан и Пекин


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Опозиционната ВМРО-ДПМНЕ поведе на първия тур на президентските избори в Северна Македония

Първите резултатите сочат около 100 хил. гласа разлика между първите двама

22:24 - 24.04.2024
Важно днес

Ивет Лалова стана майка на момче

Със съпруга и Симоне са избрали името Тиаго за първото си дете

21:58 - 24.04.2024
Технологии

OPPO влиза официално на българския пазар

Продуктите на OPPO ще се предлагат официално в А1 и Технополис

21:09 - 24.04.2024