Китайски университет на ул. "Свободен Хонконг": Бунтът на Будапеща срещу Орбан и Пекин Снимка: © Getty Images

Десетки хиляди граждани на Будапеща излязоха на протест срещу плановете за изграждане на филиал на китайския Университет Фудан в града.

Проектът ще струва 1,5 млрд. евро и би трябвало да бъде завършен през 2024 г. Това ще е първият изнесен център в ЕС на едно от най-престижните китайски висши училища.

Според унгарски медии - кампусът би трябвало да се построи върху терен, който преди това е бил планиран като студентско градче с жилища на достъпен наем за младежите в унгарските университети.

Разследващият портал Direkt36 публикува и чернова на предложението за строителство, в която се предвижда, че ще се използва предимно китайски строителни материали, китайски работници и ще се финансира най-вече чрез китайски заем, за който ще плаща унгарската държава.

Според тези документи, китайският изпълнител дори няма да се притеснява, че конкурент може да ги победи при открита обществена поръчка, пише Direkt36. Документите посочват, че "строителството може да се изпълнява само като китайски проект", в който Китайската корпорация за строителство и инженеринг ще има гарантиран приход.

"Според оценките на правителството, новият кампус на Университета Фудан ще струва повече, отколкото държавата е изразходвала за функционирането на цялата унгарска система на висше образование през 2019 г.", се казва още в разследването на медията.

Споразумението за строителството между правителството на Орбан и университета вече е подписано.

Кметът на Будапеща Гергей Карачон е един от най-твърдите опоненти на китайския проект. По негова инициатива четири улици в града бяха преименувани в знак на ясно противопоставяне срещу властите в Пекин. Теренът, където в бъдеще трябва да се появи кампуса на Фудан, попада в периметъра между новите улици "Свободен Хонконг", "Мъчениците уйгури", "Далай Лама" и "Пастор Ши Шикуан" (на името на католически свещеник от Китай, преследван от режима).

"1984" на Оруел в реалния свят: Китай вече следи емоциите на уйгурите с изкуствен интелект

Протестите в Будапеща са проблем за премиера Виктор Орбан, който се опитва да се позиционира в роля като най-надеждния партньор на Китай в ЕС, пише "Политико". Неотдавна той наложи вето върху външнополитическо решение на ЕС, заради което нямаше единна европейска позиция срещу китайската агресия срещу гражданските протести в Хонконг. Унгария използва и ваксината срещу Covid-19 на Sinopharm за разлика от останалите държави в ЕС.

"Орбан и Фидес се представят за антикомунисти, но в действителност комунистите са техни приятели", казва пред BBC студентка, която участва в шествието срещу китайския университет.

Изследване на либералния институт Republikon посочва, че близо 2/3 от унгарците не подкрепят плановете за построяването на филиала на Фудан.

Кметът на Будапеща е смятан за най-вероятния лидер на обединената опозиция в Унгария, който ще направи опит да прекрати дългогодишното управление на Виктор Орбан на изборите през 2022 г.


Китай бойкотира H&M и Nike, защото се обявиха против принудителния труд на уйгурите

Корупционните скандали в Германия: Да си купиш политическо влияние в сърцето на Европа

Кой е Йозеф Сайер: Приятелят на Орбан, който напусна политиката след скандално секс-парти


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Руските чиновници вече не могат да пътуват дори до "приятелски" страни

Забраната е заради опасения, че могат да изнесат тайни на Русия зад граница

19:49 - 18.04.2024
Важно днес

Нови санкции изолират Иран с цел да пречат на производството на дронове "Шахед"

Техеран атакува Израел с "Шахед", с тях и Русия стреля по Украйна

19:03 - 18.04.2024
Важно днес

МВР отчете 10 срещи на Бойко Рашков с обвинените в контрабанда баща и син

Новият шеф на "Митниците" питат депутатите как очакват обикновен митничар да е "юнак" срещу каналджиите

16:00 - 18.04.2024
Бизнес

Ръст на измамите с фалшиви обяви за работа, сочи доклад на Revolut за сигурността на потребителите

Най-разпространени остават класическите измами с карта

15:40 - 18.04.2024
Европейски дневници

Бургас посрещна роуд шоуто на подкаста "Европеец"

Епизод 2: Бургас - проследете събитието на живо

13:01 - 18.04.2024