Снимка: © Getty Images

Това не е романът на Джордж Оруел „1984“, действието се развива в реалния свят – Китай затяга репресията над малцинството на уйгурите, тествайки върху тях камери, показващи емоционалното им състояние, благодарение на система с изкуствен интелект.

Новината разкри пред BBC един от софтуерните инженери, участващи в новия проект на китайската комунистическа партия в областта Синдзян. Там живеят около 12 милиона уйгури, повечето от които са мюсюлмани.

Уйгурите са тюркска етническа група, която населява най-северозападната провинция на Китай. От години се стремят към по-голяма независимост, поради което са подложени на дискриминация, тормоз и тотален контрол от комунистическото ръководство на страната.

След 2016 репресията над тях се засили още повече – властите са вкарали най-малко 1 милион души в изправителни лагери, където уйгурите са подложени на мъчения и къртовски труд. Пекин обаче твърди, че това са „центрове за професионална квалификация“, и не приема външна намеса. Китай си размени санкции с ЕС, САЩ и Великобритания, които се обявиха срещу репресията над малцинството.

Софтуерният инженер, който говори пред „Panorama“ на BBC, остава анонимен заради притеснения от властите в Китай. Не се назовава и компанията, за която работи. Твърди, че е инсталирал камерите с функция AI (изкуствен интелект) в полицейските управления в Синдзян. От Пекин винаги са твърдели, че видеонаблюдението в провинцията е задължително, тъй като „сепаратистите, опитващи да създадат своя собствена държава“ убили „стотици хора в терористични атаки“.

Източникът на BBC е представил 5 снимки на задържани в полицейските управления уйгури, върху които е тествана новата система. След като от медията са се свързали с китайското посолство в Лондон, от представителството на Пекин не са коментирали конкретно темата, а са казали само, че „политическите и социалните права във всички етнически групи са гарантирани“.

„Китайското правителство използва уйгурите като опитни зайчета за различни експерименти. Точно както плъховете са използвани в лаборатории“, казва източникът на британската телевизия.

„Поставихме камерите за разкриване на емоционалното състояние на 3 м от обекта. Те представляват нещо като детектор на лъжата, но с по-напреднала технология“, добавя той.

Уйгурите били поставяни на столове с метални окови за китките и глезените. AI-системата била изработена, така че да улавя и анализира промяната на настроенията, лицевите изражения и дори порите на кожата във всяка една минута. Софтуерът автоматично създавал графика, като червеният сегмент означавал „тревожно състояние“. Така властите правели заключения, без да разполагат с доказателства за извършено престъпление.

Китайското посолство във Великобритания обаче твърди, че „хората живеят в хармония, независимо от етническата си принадлежност, и се наслаждават на стабилен и мирен живот без ограничения на личната свобода“.

„Това е шокиращо. Тези хора не просто се свеждат до някакви графики, а са поставени под огромно напрежение. Нормално е да показват нервност, а това се възприема като индикация за признаване на вина“, казва Софи Ричардсън, която е директор на организацията „Human Rights Watch“ за Китай.

Според Дарън Байлър, който е автор на книгата за уйгурите „Terror Capitalism“, членовете на малцинството редовно трябва да предават ДНК-проби на местните власти, да преминават през дигитални скенери и да използват приложение на телефоните си, от което управляващите събират данни за контактите и текстовите им съобщения. Те се събират в система, наречена „Интегрирана съвместна оперативна платформа“.

„Властите слагат QR-кодове на вратите на домовете им, за да имат лесен достъп до информация кой и кога влиза и излиза от тях“, казва Байлър.

Дълго време се води дебат каква е ролята на китайските технологични компании в тези случаи. Базираната в САЩ изследователска група IPVM твърди, че е открила доказателства за специално изработени продукти за проследяване на уйгурите, дело на големи местни фирми.

През юли 2018 Huawei и Китайската академия на науките са поискали патент за технология за лицево разпознаване, изградена за идентифициране на членове от малцинството в Синдзян. От компанията отговориха, че не използват технологията с цел репресия или дискриминация, както и че са независими от правителството в Пекин.

IPVM твърдят, че са открили материал от китайската фирма Hikvision, рекламиращ камера с изкуствен интелект, която разпознава уйгурите. Разполагат и с доказателство за патент на софтуер, разработен от Dahua – друг голям технологичен гигант – който се употребява със същата цел. От Dahua казват, че използват технологията си навсякъде в Китай, а не специално за едно от малцинствата.

„Не мисля, че Джордж Оруел би си представил, че едно правителство е способно на такова нещо“, казва Конър Хийли от IPVM.

Китай е дом на половината от 800-те милиона камери за наблюдение в света. Страната разполага и с много „умни градове“ като Чунцин, където изкуственият интелект стои в основите на изграждането на градската среда.

„Има камери навсякъде“, казва разследващият журналист Ху Лиу пред BBC. „Няма къде да се скриеш от целия този изкуствен интелект“.


Китай бойкотира H&M и Nike, защото се обявиха против принудителния труд на уйгурите

Мулан съществува и в реалния живот: Момичето, което иска да спаси баща си от репресиите над уйгурите


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Рашков си даде висока оценка, но преходът му от МВР в КПКОНПИ остава под въпрос

Костадин Костадинов отхвърлил призив от ПП да подкрепи Рашков за новата позиция

Кина отказват да пускат тийнове на премиерата на "Миньоните 2" заради тренд в TikTok

Продължението на "Миньоните" привлича извънредно голям дял тийнейджъри на премиерата си

ПП ще представи нова програма: Хоризонт за 6 месеца и опция за вот на доверие

Евентуален кабинет на Асен Василев може да поиска нов вот на доверие през януари 2023

Край на "монопола" на "Евролаб": БАБХ си връща помещенията на ГКПП "Капитан Андреево"

Корупционният скандал около частния контрол на границата вече става европейски проблем

В Украйна предстои дълга война: кой ще я спечели зависи от Запада

Путин разчита на идеята, че решимостта на Запада ще се разпадне

Кметът на Добрич: "Когато Кирил Петков опъна шатра на площада, хората питаха дали това е коалиция на г-н Йорданов"

Йордан Йорданов смята, че той има интелектуално право над словосъчетанието

Поредната американска трагедия

Стрелбата в Чикаго на парада за 4 юли е трети инцидент в рамките само на няколко седмици