Доскоро унгарският евродепутат Йозеф Сайер беше известен като първият човек, създал конституционен проект на iPad си. 

"Стийв Джобс със сигурност ще се зарадва, когато разбере, че новата конституция на Унгария е написана на моя iPad", казва той през 2011 г., когато представя бъдещия основен закон на Унгария.

Унгарски депутат хомофоб напусна Европарламента след парти с голи мъже

Представителят на ЕНП - виден активист на партията на Виктор Орбан и защитник на традиционните семейни ценности - не можеше да се окаже в по-голяма заблуда от това, че някой в Apple би се гордял с "приноса" на технологията си в създаването на новия правов ред на Унгария.

Историята няма да запомни Сайер като човека, който написа конституция на таблета си, а със скандалните обстоятелства, довели до края на политическата му кариера. 

59-годишният член на ЕП подаде оставка, след като беше арестуван при опит за бягство от хомосексуално секс-парти в Брюксел, в разгара на извънредното положение заради Covid-19. 

"Дълбоко съжалявам за нарушението на Covid-мерките - беше безотговорно от моя страна. Готов съм да платя глобата. С оставката си ще поема политическата и личната отговорност", казва той в съобщението за оттеглянето си от политиката.

Инцидентът, при който Сайер е арестуван, е абсурден до трагикомични измерения.

Унгарският евродепутат се появява на 27 ноември като неканен гост в жилището на 29-годишен докторант на име Давид Манжелей. 

"Не познавах този мъж. Той е приятел на приятел. Винаги каня по няколко познати на партитата си, а те от своя страна водят свои хора  и се забавляваме. Говорим си малко, пием питиета - все едно сме в кафене. Единствената разлика е в това, че междувременно правим секс. Не виждам какво нередно има в това, ние сме пълнолетни мъже, всичко се случва по взаимно съгласие", казва организаторът на сбирката. 

Около 21:30 ч. в петък съседите на докторанта подават сигнал до полицията заради шумна музика. Когато униформените влизат в апартамента, заварват 25 мъже - без маски, без дрехи. Стените са украсени с розови сърца, декоративни паяжини и черепи. Купонът се случва на няколко десетки метра от полицейско управление в Брюксел. Полицаите настояват всеки да се идентифицира 

"Но ние дори не носехме бельо, как по дяволите можехме да извадим личните си карти толкова бързо? Това ги ядоса още повече, станаха много недружелюбни и започнаха да обиждат гей-хората", разказва домакинът на нелегалното парти. 

Йозеф Сайер предпочита да избяга през прозореца, вместо да покаже паспорта си. Спуска се по водосточната тръба от първия етаж до улицата, но веднага е забелязан от минувач, който извиква полицейски служител. Сайер е арестуван "с окървавени ръце", а в раницата му са открити хапчета екстази. Още двама участници в партито са се идентифицирали с дипломатически паспорти - мъже на 43 и 33 г. (те са посочени като "Д.О. (1977) и П.Б. (1987)" в съобщението на полицията).

Унгарският политик е известен като ултраконсерватор в родната си страна. Той е един от основателите на "Фидес", националистическата партия на Виктор Орбан. Сайер открито се противопоставя на призивите за равни права на LGBT-общността, независимо от личната си сексуална ориентация, която се оказва публична тайна в родината му.

През 2015 г. Клара Унгар - политик от опозиционния Алианс на свободните демократи - обявява, че Сайер и негов колега от "Фидес" са хомосексуални, но лицемерно налагат консервативно законодателство в страната. Вторият "засегнат" в публикацията - Мате Кошис - завежда дело срещу Унгар за клевета, но го губи. Тогава Сайер предпочита да не търси правата си.   

Сайер е женен за една от най-високопоставените жени в съдебната система на Унгария - Тюнде Хандо, от която има дъщеря. 58-годишната юристка е член на Конституционния съд, а в продължение на 7 години оглавяваше т.нар. Националната служба на съдебната власт (централното административното ръководство на съдебната власт).

Преместването й в Конституционния съд стана след серия от тежки критики от страна на юридическата общност за политическа намеса при назначението на висши магистрати. 

Тюнде Хандо и Йозеф Сайер са семейни приятели на Виктор Орбан. 

Унгария не разрешава хомосексуалните бракове, не признава и правото на защита срещу дискриминация, основана на предразсъдъци срещу сексуалната ориентация. "Културната война" срещу либералните ценности се превърна в една от водещите идеологически линии на правителството на Орбан - едно от проявленията й беше показното оттегляне от музикалния конкурс "Евровизия" (описан като "хомосексуална флотилия" с "крещящи травестити и брадати жени" в коментар на проправителствения журналист Андрас Бенчик). 

Йозеф Сайер е евродепутат от 2004 г. насам и беше единственият унгарски представител в Комисията по правни въпроси на ЕП. 

"Извинявам се на семейството си, на колегите ми, на избирателите ми. Моля ги да оценят тази моя грешка спрямо 30-те години на отдадена и тежка работа. Нарушението е само мое. Аз съм човекът, който трябва да поеме отговорността за него", пише той в оставката си. 

Прочетете още:

Защо ЕК не чува протеста срещу Виктор Орбан

Сорос спечели битката с Орбан за Централноевропейския университет


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

МОН: Тестването на всички ученици на 6 декември е осигурено

МЗ са обещали доставка на още тестове другата седмица, за да може процесът да продължи

Прокуратурата проверява скандала с Ваня Караганева в ДКК

Тя се е самосезирала, а отделно е постъпил сигнал от втория изпълнителен директор

Кои са новите зам.-председатели на 47 НС

Трима юристи, двама икономисти, философ и филолог ще подпомагат Никола Минчев

Никола Минчев от "Продължаваме промяната" е председателят на 47-ия парламент

Минчев е завършил право в СУ "Св. Климент Охридски" и е корпоративен адвокат

Спецпрокуратурата образува дело за корупционно престъпление в община Варна

След проверката на КПКОНПИ е образувано дело срещу служител на общината, чието име не се споменава

Наследникът на Курц се оттегля като канцлер на Австрия след само няколко месеца на поста

Александър Шаленберг обяви, че лидерът на партията и канцлерът трябва да са един и същ човек

Корнелия Нинова: Коалиционното споразумение трябва да е факт до неделя

Министерствата може да не са разпределени на принципа 8-4-3-2