Условията, които Унгария изисква от висшите образователни институции, за да могат да работят на нейна територия, са несъвместими със законите в Европейския съюз. Това реши Европейският съд по делото ЕК срещу Унгария, станало основен фронт на война между премиера Виктор Орбан и филантропа Джордж Сорос.

Именно промяната в унгарското законодателство относно висшите учебни заведения принуди Централноевропейският университет, основан с финансова помощ от Сорос, да се премести във Виена. Това се случи миналата година, а още преди това Европейската комисия даде Будапеща на Европейския съд.

Част от законовите промени изискват университетите, осъществяващи дейности в Унгария, да сключват двустранни споразумения между националното правителство и страната по произход на висшите учебни заведения. Освен това университетите трябва да извършват образователна дейност и в своята страна на произход.

Правителството на Унгария отхвърли твърденията на Сорос, че е спазил изискванията в спорния закон. 90-годишният милиардер, роден в Будапеща, обяви, че Централноевропейският университет е регистриран в Ню Йорк, а основната му сграда е в унгарската столица.

Управляващите в Унгария обаче нарекоха американската част от учебното заведение „кампус на Потьомкин“. Така направиха връзка с руския държавник Григорий Потьомкин, който създал фалшиви селища в провинцията, за да впечатли императрицата Екатерина II. Според тях Сорос е регистрирал университета си в САЩ само за да спази изискванията, но там заведението не извършвало никаква дейност.

Все пак Европейският съд отсъди в ущърб на унгарското правителство. Според официалното решение - законовите уредби на Будапеща ограничават фундаменталните права в ЕС относно свободата на образованието и свободата на бизнеса.

Централноевропейският университет е основан през 1991. Той привлича студенти от над 100 държави и предлага магистърски програми, след които се взимат американски дипломи. Унгарският премиер Виктор Орбан дълго време определя ЦЕУ като враждебен бастион на либерализма.

Правителството му действа с твърда ръка срещу свободата в образованието през последните години. Един от ходовете му бе да наложи забрана в университетите да се преподават дисциплини за половете. Орбан е един от най-големите защитници на консервативното семейство и на традиционните ценности.

Унгарският премиер води лична война със Сорос, обвинявайки филантропа с еврейски корени, че опитва да разруши европейската цивилизация, като „промотира“ незаконната имиграция в Унгария. Милиардерът, от своя страна, твърди, че подкрепата му за бежанците е част от огромна хуманитарна мисия на „отворените общества“ по света.

През май 2017 г. неправителствената организация Open Society Foundation, която е спонсорирана от Сорос, бе принудена да се премести от Унгария в Германия. Причината – нови законови разпоредби срещу чуждестранните НПО-та. Те включваха възможност вътрешното министерство да прекъсне съществуването на неправителствена организация с чуждестранно финансиране, ако тя подкрепя имиграцията и представлява „риск за националната сигурност“. Освен това се предвиждаше 25% данък на чуждестранните дарения към НПО в Унгария, което подкрепя миграцията.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Хърватският президент скочи в собствения си капан. Получи забрана да е премиер

Зоран Миланович отказа да напусне поста си, за да участва в кампанията

16:47 - 19.04.2024