Условията, които Унгария изисква от висшите образователни институции, за да могат да работят на нейна територия, са несъвместими със законите в Европейския съюз. Това реши Европейският съд по делото ЕК срещу Унгария, станало основен фронт на война между премиера Виктор Орбан и филантропа Джордж Сорос.

Именно промяната в унгарското законодателство относно висшите учебни заведения принуди Централноевропейският университет, основан с финансова помощ от Сорос, да се премести във Виена. Това се случи миналата година, а още преди това Европейската комисия даде Будапеща на Европейския съд.

Част от законовите промени изискват университетите, осъществяващи дейности в Унгария, да сключват двустранни споразумения между националното правителство и страната по произход на висшите учебни заведения. Освен това университетите трябва да извършват образователна дейност и в своята страна на произход.

Правителството на Унгария отхвърли твърденията на Сорос, че е спазил изискванията в спорния закон. 90-годишният милиардер, роден в Будапеща, обяви, че Централноевропейският университет е регистриран в Ню Йорк, а основната му сграда е в унгарската столица.

Управляващите в Унгария обаче нарекоха американската част от учебното заведение „кампус на Потьомкин“. Така направиха връзка с руския държавник Григорий Потьомкин, който създал фалшиви селища в провинцията, за да впечатли императрицата Екатерина II. Според тях Сорос е регистрирал университета си в САЩ само за да спази изискванията, но там заведението не извършвало никаква дейност.

Все пак Европейският съд отсъди в ущърб на унгарското правителство. Според официалното решение - законовите уредби на Будапеща ограничават фундаменталните права в ЕС относно свободата на образованието и свободата на бизнеса.

Централноевропейският университет е основан през 1991. Той привлича студенти от над 100 държави и предлага магистърски програми, след които се взимат американски дипломи. Унгарският премиер Виктор Орбан дълго време определя ЦЕУ като враждебен бастион на либерализма.

Правителството му действа с твърда ръка срещу свободата в образованието през последните години. Един от ходовете му бе да наложи забрана в университетите да се преподават дисциплини за половете. Орбан е един от най-големите защитници на консервативното семейство и на традиционните ценности.

Унгарският премиер води лична война със Сорос, обвинявайки филантропа с еврейски корени, че опитва да разруши европейската цивилизация, като „промотира“ незаконната имиграция в Унгария. Милиардерът, от своя страна, твърди, че подкрепата му за бежанците е част от огромна хуманитарна мисия на „отворените общества“ по света.

През май 2017 г. неправителствената организация Open Society Foundation, която е спонсорирана от Сорос, бе принудена да се премести от Унгария в Германия. Причината – нови законови разпоредби срещу чуждестранните НПО-та. Те включваха възможност вътрешното министерство да прекъсне съществуването на неправителствена организация с чуждестранно финансиране, ако тя подкрепя имиграцията и представлява „риск за националната сигурност“. Освен това се предвиждаше 25% данък на чуждестранните дарения към НПО в Унгария, което подкрепя миграцията.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

70-годишен мъж е прострелян при заложническа криза в с. Вълково

Похитителят е освободил заложниците си след часове на блокада

00:39 - 04.10.2023

Флоренция забрани нови апартаменти за Airbnb в центъра на града

Местните власти се опитват да освободят повече жилища за местните жители в града

18:00 - 03.10.2023

Прегръдка между две лекоатлетки се оказа обект на цензура в Китай

Снимка с две спортистки беше цензурирана, но не заради трогателния момент на жените - а заради номерата върху техните екипи

17:04 - 03.10.2023

Бертран Бонело показва какво се случва, когато научната фантастика срещне любовта

Срещаме се с френския режисьор, за да разберем повече за любопитната комбинация от мелодрама и научна фантастика

16:24 - 03.10.2023

"Щурм Z": Наказателните отряди за пияни и неизпълнителни руски войници

Малцина от изпратените в "Щурм Z" оцеляват на бойното поле

16:01 - 03.10.2023

Св. Синод не може да отвори руската църква в София, защото няма правомощията

Св. Синод изразява "надежда", че руската църква в София може да бъде отново отворена.

15:24 - 03.10.2023

Трима учени взеха Нобеловата награда за физика за откритие в света на електроните

"Вече можем да отворим вратата към света на електроните"

15:07 - 03.10.2023