Снимка: © Vesselfinder.com

Турските митнически власти са задържали товарен кораб, превозващ зърно от окупиран от Русия регион на Украйна. Това съобщи украинският посланик в Анкара Васил Боднар, предаде BBC.

"Имаме пълно сътрудничество. В момента корабът стои на входа на пристанището, задържан е от митническите власти на Турция", обясни Боднар.

Британската медия пише, че плаващият под руски флаг кораб "Жибек Жоли" е тръгнал от украинското пристанище Бердянск. В момента той се намира на турското черноморско крайбрежие Карасу. Не е ясно откъде е дошъл товарът му и как е бил получен, но Русия е обвинявана в кражба на зърно от контролираните от нея райони на Украйна - обвинения, които тя отрича.

Бердянск се намира в южната Запорожка област на Украйна, на брега на Азовско море.

Новината за отпътуването на кораба е обявена в Telegram от наскоро назначения от Русия губернатор на окупираната област Запорожие Евгений Балицки. Той съобщава, че 7 хил. тона зърно ще бъдат изпратени в "приятелски" страни, както и че кораби от Черноморския флот на Русия ще "гарантират сигурността" на пътуването. По-късно той редактира публикацията си, като премахва споменаването на товара и дестинацията на кораба.

В няколко прокремълски канала в Телеграм е споделен и видеорепортаж за отплаването на кораба, на който плавателното средство се вижда заедно с руски военен кораб в пристанище, което е идентифицирано като Бердянск от BBC.

Метеорологичните условия на видеоклипа и ъгълът на сенките покрай пристанището предполагат, че е заснет на 28 юни.

Репортерите на BBC проследяват и по-ранните маршрути на "Жибек Жоли", от които се установява, че на 22 юни той отпътува от Турция, като оставя товар в руското пристанище Новоросийск. След това, когато наближава украинския бряг, сигналът за проследяване се губи - което предполага, че е бил изключен.

Сигналът се появява отново едва на 29 юни, когато корабът се връща на юг от украинския бряг. Това проследяващо устройство съобщава и за дълбочината, на която корабът се намира във водата - и показва, че корабът е взел товар, посочват от медията.

Не е ясно дали корабът възнамерява да разтовари товара си в турското пристанище Карасу или да продължи пътуването си на юг през Босфорса.

Регистрираният собственик на "Жибек Жоли" е базирано в Казахстан дружество, наречено KTZ Express. Пред "Ройтерс" представител на компанията казва, че корабът е бил нает от руско дружество.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Бившият служебен вицепремиер Деница Златева ще оглави "Булгаргаз"

Златева беше зам.-председател на БСП, но в момента е вътрешна опозиция на Корнелия Нинова

Алексей Навални: Олигарсите на Путин заобикалят санциите, a Западът не прави нищо

"Чиновниците няма да направят нищо - особено когато лобистите на Путин издават сластния звук от отварящо се куфарче"

Инспекцията по труда опроверга Неохим за масовите уволнения заради скъпия газ

Изявления на Бойко Борисов и директора на завода Стефан Димитров доведоха до проверка в предприятието за торове

ПП отново ползва регистрацията на по-малки "мандатоносители" за Избори 2022

Ако съдът впише партията в близките дни, тя ще се добави към коалицията

Съпругата на Удо Ланге е посочила извършителя на убийството

Прокуратурата още не знае дали Елизабет Ланге е съучаствала в престъплението

Радан Кънев зове евроинституциите "да спрат" екстрадициите по искане на Москва

Повод е случаят с руснака Алексей Алчин, след като прокуратурата и съдът във Варна допуснаха да бъде върнат на режима на Путин