Турция затегна контрола над социалните мрежи с нов закон Снимка: © Getty Images

Турският парламент одобри законопроект, който ще предостави на властите още по-голям контрол върху съдържанието в социалните мрежи.

Най-важната промяна касае компании като Facebook, Twitter и YouTube – те трябва да отворят свои офиси в страната и в тях да назначат представители, които да спазват определени изисквания, наложени от управляващите, и да премахват определено съдържание от социалните мрежи, съобщиха Reuters и AP.

Законът важи за социалните медии, които имат повече от 1 милион дневни потребители в Турция. Ако те откажат да спазят новите изисквания, то властите могат да им наложат глоби на стойност до 1,5 млн. долара или да ограничат капацитета им с 90%, което на практика би означавало, че ще са неизползваеми. Ще се налагат санкции и ако в рамките на 24 часа не е изтрито съдържание, което е определено за неприемливо.

Новите промени са задвижени от президента Реджеп Тайип Ердоган. Неговата „Партия на справедливостта и развитието“ внесе законопроекта в парламента и се аргументира с „провала“ на социалните мрежи да предприемат „адекватни мерки в борбата с тероризма, сексуалното насилие и незаконните залагания“.

А поводът са коментари в Twitter, които бяха насочени към дъщерята на Ердоган и към зет му след раждането на четвъртото им дете. Държавният глава каза, че „безсмъртните“ платформи „не се вписват в тази страна“ и трябва „да се въведе ред в тях“.

Критиците на новия закон изтъкват, че той ще затегне цензурата в страна, в която така или иначе онлайн съдържание, което управляващите не одобряват, често бива блокирано. Социалните мрежи в държавата са една от последните останали трибуни за хората, които критикуват властта.

Говорителят на Върховния комисар за правата на човека към ООН сподели, че законът „би дал на страната мощни инструменти, с които да установи дори по-голям контрол над медийния пейзаж". Базираната в Ню Йорк активистка група „Human Rights Watch“ предупреди, че това е сигнал за „нова тъмна ера в онлайн цензурата“. Неправителствената организация Amnesty International описва промяната като „най-скорошната и може би най-безочливата атака по свободата на изразяването в Турция“.

В Twitter популярен стана „хаштагът“ #SansurYasasinaDurDe – „Кажете стоп на Закона за цензурата. Турция е страната, която регистрира най-много докладвания за премахване на съдържание от тази социална мрежа, а повече от 408 хиляди уебсайтове са блокирани, според данни на Турската асоциация за свобода на словото. Сред тях бе дори Wikipedia, до която нямаше достъп цели три години.

Турция е и една от държавите с най-много арестувани журналисти. Много от тях бяха задържани след проваления държавен преврат срещу Ердоган през 2016 г.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Радан Кънев: Партия ГЕРБ пожела да има избори и си ги получи

Евродепутатът не смята, че промените в конституцията, могат да доведат до криза

18:31 - 28.03.2024
Важно днес

Сарафов, Гешев и Цацаров са извикани на изслушване в комисията за Нотариуса

Последните трима главни прокурори ще бъдат изслушани във връзка с мрежата около Нотариуса

18:24 - 28.03.2024
Технологии

Сам Банкман-Фрийд беше осъден на 25 години затвор за финансови измами

Фрийд каза пред съда, че съжалява.

17:55 - 28.03.2024
Живот

Бонуси от $75 хил. за всяко родено дете. Как Южна Корея се бори с демографската криза

Компании обещават хиляди долари бонуси за тези свои служители, които решат да станат родители

17:22 - 28.03.2024
Важно днес

Хванаха дипломатическа кола с мигранти на "Капитан Андреево"

По информация на телевизията зад волана на автомобила е бил виетнамски гражданин с дипломатически имунитет.

17:06 - 28.03.2024
Важно днес

Нова предизборна рокада в Митниците: Павел Манченко поема столичната служба

Герой от записите "Ало, Ваньо" ще управлява Митници София

16:30 - 28.03.2024