Снимка: © Getty Images

Турският парламент одобри законопроект, който ще предостави на властите още по-голям контрол върху съдържанието в социалните мрежи.

Най-важната промяна касае компании като Facebook, Twitter и YouTube – те трябва да отворят свои офиси в страната и в тях да назначат представители, които да спазват определени изисквания, наложени от управляващите, и да премахват определено съдържание от социалните мрежи, съобщиха Reuters и AP.

Законът важи за социалните медии, които имат повече от 1 милион дневни потребители в Турция. Ако те откажат да спазят новите изисквания, то властите могат да им наложат глоби на стойност до 1,5 млн. долара или да ограничат капацитета им с 90%, което на практика би означавало, че ще са неизползваеми. Ще се налагат санкции и ако в рамките на 24 часа не е изтрито съдържание, което е определено за неприемливо.

Новите промени са задвижени от президента Реджеп Тайип Ердоган. Неговата „Партия на справедливостта и развитието“ внесе законопроекта в парламента и се аргументира с „провала“ на социалните мрежи да предприемат „адекватни мерки в борбата с тероризма, сексуалното насилие и незаконните залагания“.

А поводът са коментари в Twitter, които бяха насочени към дъщерята на Ердоган и към зет му след раждането на четвъртото им дете. Държавният глава каза, че „безсмъртните“ платформи „не се вписват в тази страна“ и трябва „да се въведе ред в тях“.

Критиците на новия закон изтъкват, че той ще затегне цензурата в страна, в която така или иначе онлайн съдържание, което управляващите не одобряват, често бива блокирано. Социалните мрежи в държавата са една от последните останали трибуни за хората, които критикуват властта.

Говорителят на Върховния комисар за правата на човека към ООН сподели, че законът „би дал на страната мощни инструменти, с които да установи дори по-голям контрол над медийния пейзаж". Базираната в Ню Йорк активистка група „Human Rights Watch“ предупреди, че това е сигнал за „нова тъмна ера в онлайн цензурата“. Неправителствената организация Amnesty International описва промяната като „най-скорошната и може би най-безочливата атака по свободата на изразяването в Турция“.

В Twitter популярен стана „хаштагът“ #SansurYasasinaDurDe – „Кажете стоп на Закона за цензурата. Турция е страната, която регистрира най-много докладвания за премахване на съдържание от тази социална мрежа, а повече от 408 хиляди уебсайтове са блокирани, според данни на Турската асоциация за свобода на словото. Сред тях бе дори Wikipedia, до която нямаше достъп цели три години.

Турция е и една от държавите с най-много арестувани журналисти. Много от тях бяха задържани след проваления държавен преврат срещу Ердоган през 2016 г.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

За първи път България отчита над 12 хиляди нови случая на Covid за ден

Делът на положителните проби се увеличава, но не се наблюдава ръст на хоспитализираните

Асен Василев е с Covid-19

Финансовият министър ще изпълнява задълженията си дистанционно

И "Billions" се подигра с Peloton след "Сексът и градът": "Няма да си отида като Тузаря"

Втори сериал показа герой със сърдечен удар след тренировка на колелото на Peloton

Българско селфи

Един нов пророк ми казва да пия белина. Тя вреди на дрехите, но помага за здравето

Стефан Янев: Няма струпване на войски на НАТО в България

"Такова решение няма - дискутира се и скоро ще бъде обявено пред гражданите", заяви министърът на отбраната