Творци се обединиха срещу Васил Василев: Директорът не е собственик на Народния театър Снимка: © Булевард България

Режисьори и актьори от Народния театър "Иван Вазов" създават свое "Движение за култура", чрез което ще се борят за отстраняването на Васил Василев като директор.

В организацията влизат Камен Донев, Валери Йорданов, Албена Колева, Лилия Абаджиева, Костадин Бонев и още творци от театъра, които застанаха на страната на Александър Морфов, отстранен дисциплинарно от Василев.

Групата настоява още за преразглеждане на законодателството, което позволява "ако един човек стане директор, той да стане и нещо като собственик" на институция като Народния театър, по думите на Албена Колева.

Тя обвини Васил Василев, че е провокирал скандала с Морфов и го е направил публично достояние, което е довело до разрушаване на атмосферата в театъра и до сравнимо с "военно положение" отношение към работещите в него.

"Движение за култура" няма да спре с протестите, като организира нова голяма демонстрация пред Министерството на културата на 16 март от 14 ч.

"След като не реагирахме на "просто Наско", получихме "просто Васко". Това, което се случва в Народния театър, е неприемливо", казва актьорът Никола Додов с препратка към скандалите около предходния редовен министър на културата Атанас Атанасов.

Камен Донев призова и всички останали хора, които имат отношение към сътресенията в Народния театър, да не си мълчат, а да заемат позиция: "Искам да се обърна към колегите си от цялата страна. Уважаеми колеги, животът е една борба и в нея няма място за мълчание. Вземете отношение, за да се вземат нужните решения", призова Донев.

Той нарече Васил Василев "морално дерайлирал" човек и се обяви за регулация, която "да не позволява на един директор да превишава моралните норми".

Към тях се причисли и философът проф. Георги Каприев.

"Това, което Александър Морфов направи, е да извади тапата на бутилката", казва Каприев на пресконференцията на "Движение за култура".


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Асен Василев остана без пост на вицепремиер след "недоразумение" между ГЕРБ и ПП-ДБ

Финалният вариант на кабинета "Денков-Габриел" се оказа предпоследен

19:31 - 02.06.2023

"Труд" се опитва да се измъкне от 3 млн. дългове към НАП през нова фирма

Разследване на "Капитал" показва странни действия на Петьо Блъсков

18:45 - 02.06.2023

Сериалите, които ще гледаме през юни 2023

Юни ще предложи завръщането на хитове като "Black Mirror" и "The Witcher"

17:24 - 02.06.2023

Иван Гешев официално поиска имунитета на Бойко Борисов

Прокуратурата иска да повдигне обвинение на председателя на ГЕРБ

17:07 - 02.06.2023