Творци се обединиха срещу Васил Василев: Директорът не е собственик на Народния театър Снимка: © Булевард България

Режисьори и актьори от Народния театър "Иван Вазов" създават свое "Движение за култура", чрез което ще се борят за отстраняването на Васил Василев като директор.

В организацията влизат Камен Донев, Валери Йорданов, Албена Колева, Лилия Абаджиева, Костадин Бонев и още творци от театъра, които застанаха на страната на Александър Морфов, отстранен дисциплинарно от Василев.

Групата настоява още за преразглеждане на законодателството, което позволява "ако един човек стане директор, той да стане и нещо като собственик" на институция като Народния театър, по думите на Албена Колева.

Тя обвини Васил Василев, че е провокирал скандала с Морфов и го е направил публично достояние, което е довело до разрушаване на атмосферата в театъра и до сравнимо с "военно положение" отношение към работещите в него.

"Движение за култура" няма да спре с протестите, като организира нова голяма демонстрация пред Министерството на културата на 16 март от 14 ч.

"След като не реагирахме на "просто Наско", получихме "просто Васко". Това, което се случва в Народния театър, е неприемливо", казва актьорът Никола Додов с препратка към скандалите около предходния редовен министър на културата Атанас Атанасов.

Камен Донев призова и всички останали хора, които имат отношение към сътресенията в Народния театър, да не си мълчат, а да заемат позиция: "Искам да се обърна към колегите си от цялата страна. Уважаеми колеги, животът е една борба и в нея няма място за мълчание. Вземете отношение, за да се вземат нужните решения", призова Донев.

Той нарече Васил Василев "морално дерайлирал" човек и се обяви за регулация, която "да не позволява на един директор да превишава моралните норми".

Към тях се причисли и философът проф. Георги Каприев.

"Това, което Александър Морфов направи, е да извади тапата на бутилката", казва Каприев на пресконференцията на "Движение за култура".


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Владислав Панев напуска "Зелено движение", на изборите ще застане зад ПП-ДБ

Панев отхъврли критиките, че зелените политики не са били достатъчно застъпени

19:22 - 16.04.2024
Важно днес

ДАНС две години разследвала контрабанден канал, но се притеснявала от теч на информация

Председателят на агенцията беше изслушан в комисията "Митници"

17:25 - 16.04.2024
Европейски дневници

Роуд шоуто на "Булевард България": Кой формулира българския интерес в ЕС и как го защитава?

Епизод 1: Варна - проследете събитието на живо

17:20 - 16.04.2024
Важно днес

Калин Стоянов е завел SLAPP дело срещу журналисти от разследващия сайт BIRD

Заведеният граждански иск за клевета на стойност 65 000 лева

16:22 - 16.04.2024
Важно днес

Главчев сменя втори министър, Кирил Вътев напуска Министерството на земеделието

Преди ден Главчев смени и министъра на външните работи

16:04 - 16.04.2024