Twitter индиректно атакува блокирания Доналд Тръмп Снимка: © Getty Images

Битката на Доналд Тръмп със социалните мрежи продължава – Twitter спря няколко акаунта, настроени да публикуват статуси от новия блог на бившия американски президент.

От компанията на Джак Дорси обявиха, че профилите са нарушили правилата и са опитали да заобиколят забраната на републиканеца да публикува в социалната мрежа. „Както гласи нашата политика, ние предприемаме принудителни действия срещу акаунти, чието видно намерение е да промотират съдържание, свързано с блокиран профил“, обяви говорител на Twitter.

Сред спрените акаунти са @DJTDesk, @DJTrumpDesk, @DeskofDJT и @DeskOfTrump1. Не е ясно кой стои зад тях, но първият е обявил, че публикува „от името“ на бившия президент на САЩ.

Блокираният Доналд Тръмп се завърна в интернет с "ретро блог"

Преди няколко дни републиканецът отвори собствен блог в интернет, след като беше блокиран от Facebook, Instagram, Twitter и YouTube заради щурма в Капитолия от 6 януари 2021 г. Тогава Тръмп бе обвинен, че е „възхвалил“ насилието в социалните мрежи и е подтикнал привържениците си да нахлуят в сградата на американския парламент в знак на протест срещу Джо Байдън.

Затова доскорошният президент създаде нов канал за комуникация с поддръжниците си – „От бюрото на Доналд Тръмп“, определяйки го като "свободно място за изразяване на мнение". Това не е социална мрежа – в нея може да публикува само републиканецът, но има опция постовете да се споделят в Twitter или Facebook.

Точно за тази цел са били създадени няколко акаунта в една от мрежите, за да може посланията на Тръмп бързо да обиколят Twitter. Според NBC – профилът @DJTDesk е написал в представянето си, че публикува постове на 45-ия президент на САЩ „от негово име“, а от компанията на Дорси контрираха, че макар да позволяват подобна практика, не разрешават „заобикаляне“ на правилата.

Когато си блокиран в мрежата, нямаш право да позволяваш публикуване от свое име от други профили, които представляват твоята „идентичност, личност, марка или бизнес“, гласят правилата на Twitter.

Говорителят на Тръмп Джейсън Милър каза пред NBC, че въпросният акаунт не е създаден от някой, свързан с бившия президент, нито е получил разрешение да публикува от името на републиканеца. Повечето от блокираните профили твърдят, че са „независими“ и нямат общо с Тръмп.

По-рано през седмицата Надзорният съвет на Facebook, наричан често „Върховния съд“ на Марк Зукърбърг, реши да продължи блокирането на профила на републиканеца. Бордът заяви, че решението трябва да бъде преразгледано след 6 месеца.

Съветът беше създаден миналата година, за да действа като основен модератор на Facebook. Основан е от изпълнителния директор Марк Зукърбърг и изпълнява функцията на „независим орган“, въпреки че заплатите на служителите му и разходите са покрити от компанията. В борда работят журналисти, адвокати, учени и активисти за човешките права.

В сряда те решиха, че Тръмп е „създал атмосфера на сериозен риск и възможно насилие“ по време на щурма на Капитолия, при който загинаха петима души. „Заради сериозните нарушения и продължаващия риск от проява на насилие, решението на Facebook да блокира профила на Тръмп, е напълно обосновано“.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Съдът остави за постоянно в ареста Марин Димитров, задържан при акцията в Агенция "Митници"

В ареста са синът на Димитров и бившата шефка на агенцията

20:15 - 23.04.2024
Важно днес

Журналистът Димитър Стоянов е освободен под гаранция

Той е бил привлечен като обвиняем за хулиганство и закана с убийство

19:51 - 23.04.2024
Живот

Точка и Теодор Лозанов ще нарисуват следващите ви кецове ASICS в Сердика Център тази събота

На 27 април в "Сердика център" българските художници ще бъдат на ваше разположение

19:09 - 23.04.2024
Важно днес

Военната помощ за Украйна влиза за обсъждане и гласуване и в Сената на САЩ

След сенаторите на ход е президента Джо Байдън, който да подпише законопроекта

18:45 - 23.04.2024
Култура

„Тейлър Суифт има проблеми с контрола на качеството"

The Tortured Poets Department е историята, която всички сме чували и преди

18:22 - 23.04.2024
Важно днес

Росен Христов: Договорът с "Боташ" си заслужава, ако се използва

Бившият служебен министър отрече да е подписвал споразумението

17:22 - 23.04.2024
Важно днес

Бойко Рашков: Стефан и Марин Димитрови идваха в МВР с информация за купуване на гласове

Бившият главен секретар не знаел, че баща и син Димитрови били разработвани от ДАНС

15:50 - 23.04.2024