Тя отказа да се състезава с хиджаб за Иран. Режимът намери начин да си отмъсти

33-годишната състезателка по спортно катерене Елназ Рекаби стана едно от лицата на бунта на иранските жени срещу репресиите на ислямския режим.

Рекаби се появи на последното си състезание в Сеул през октомври, без да носи задължителния хиджаб.

Само месец по-рано избухнаха бунтове заради безсмисленото убийство на 22-годишната Махса Амини, пребита до смърт по време на арест от т.нар. нравствена полиция заради това, че тя не е носила хиджаба си "правилно".

Затова и снимките на Рекаби, устремена към върха без забрадка на главата, обиколиха световните медии като пример за смелост и достойнство на фона на кървавия терор срещу протестите в Иран.

Сега властите в Техеран намериха начин да си отмъстят - като разрушат семейния дом на брата на медалистката Давуд, който също е професионален спортист.

Неприятностите за семейството на Елназ започват много скоро след завръщането ѝ у дома в края на първенството в Южна Корея.

Първоначално в Instagram-профила ѝ се появява текстово съобщение, в което тя се извинява за "тревогите, които е причинила" с външния си вид и обяснява, че е излязла на стената без хиджаб по случайност, заради непредвидена промяна в графика на състезанието.

Наблюдателите разчитат посланието ѝ между редовете - подобни "извинения" често се правят под натиска на службите за сигурност и се използват като пропагандно оръжие в полза на режима.

Когато Рекаби пристига на летището в Техеран, тя е посрещната като героиня от много нейни почитатели на летището, които я поздравяват за куража ѝ.

Последното ѝ съобщение в Instagram е от 21 октомври, а в него тя изразява своята благодарност за подкрепата, която е получила от гражданите на Иран, от колегите ѝ спортисти и от цялата международна общност - и по-специално благодари на хората, които са дошли на летището.

Малко след това тя е поставена под домашен арест в дома на баща ѝ в Занджан.

Забранено ѝ е да разговаря с журналисти и да използва телефона си.

На 4 декември в социалните мрежи беше публикуван и клип, на който се вижда изненадваща гледка. Вилата на семейство Рекаби е разрушена, а на земята са събрани десетките медали, които Елназ и нейният брат Давуд (също професионален катерач) са получавали в годините.

Записът показва как Давуд Рекаби крие лицето си и плаче. Човекът, който снима руините на къщата, разказва, че братът на Елназ е напръскан с лютив спрей от хората, които са съборили имота.

Заповедта за разрушаването на сградата е издадена от властите. Официалното обяснение е, че тя е била построена "незаконно" и че семейството е било предупредено предварително.

По всичко личи обаче, че поведението на Елназ Рекаби е основната причина за задействането на иранските служби срещу фамилията.

Spiegel цитира изтекли документи от държавната информационна агенция на Иран Fars News, които разкриват, че правителството е особено притеснено от подкрепата, която популярни личности дават за протестите.

Звездите на киното и спорта, които се бунтуват срещу религиозното законодателство, имат множество почитатели в цялата страна.

Това е и причината, поради която режимът не си позволява да ги наказва със смъртна присъда - така, както прави с редови протестиращи, включително с непълнолетни лица. Така се стига до използването на алтернативни методи за заглушаване и смазване на тяхното недоволство.

Техеран Семействата на иранските национали са били заплашени с "насилие", ако футболистите не се държат прилично


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Радан Кънев: Партия ГЕРБ пожела да има избори и си ги получи

Евродепутатът не смята, че промените в конституцията, могат да доведат до криза

18:31 - 28.03.2024
Важно днес

Сарафов, Гешев и Цацаров са извикани на изслушване в комисията за Нотариуса

Последните трима главни прокурори ще бъдат изслушани във връзка с мрежата около Нотариуса

18:24 - 28.03.2024
Технологии

Сам Банкман-Фрийд беше осъден на 25 години затвор за финансови измами

Фрийд каза пред съда, че съжалява.

17:55 - 28.03.2024
Живот

Бонуси от $75 хил. за всяко родено дете. Как Южна Корея се бори с демографската криза

Компании обещават хиляди долари бонуси за тези свои служители, които решат да станат родители

17:22 - 28.03.2024
Важно днес

Хванаха дипломатическа кола с мигранти на "Капитан Андреево"

По информация на телевизията зад волана на автомобила е бил виетнамски гражданин с дипломатически имунитет.

17:06 - 28.03.2024
Важно днес

Нова предизборна рокада в Митниците: Павел Манченко поема столичната служба

Герой от записите "Ало, Ваньо" ще управлява Митници София

16:30 - 28.03.2024