Семействата на иранските национали са били заплашени с "насилие", ако футболистите не се държат прилично Снимка: © Getty Images

Семействата на националния отбор по футбол на Иран, който играе на Световното първенство в Катар, са били заплашени със затвор и изтезания, ако играчите не се „държат прилично“ преди мача срещу САЩ във вторник, пише CNN.

След отказа на иранските играчи да изпеят националния химн в първия им мач срещу Англия на 21 ноември, играчите са били извикани на среща с членове на Ислямският революционен гвардейски корпус.

Там им е казано, че семействата им ще бъдат изправени пред „насилие и изтезания“, ако не пеят националния химн или ако се присъединят към някакъв политически протест срещу режима в Техеран.

Преди втория си мач срещу Уелс миналия петък, който завърши с победа от 2-0 за Иран, играчите изпяха химна.

Източникът, когото цитира CNN, твърди, че десетки офицери от Ислямският революционен гвардейски корпус са били привлечени да наблюдават иранските играчи, на които не е позволено да се смесват с хора извън отбора или да се срещат с чужденци.

„В Катар има голям брой ирански служители по сигурността, които събират информация и наблюдават играчите“, казва източникът.

Карлуш Кейрош, португалският треньор на националния отбор на Иран, се е срещал отделно с офицери от корпуса, след техните заплахи към иранските играчи и техните семейства.

Източникът не казва какво е съдържанието на този предполагаем разговор. Според Кейрош иранските играчи могат да протестират на Световното първенство, но само в рамките на правилата на ФИФА.

Има информация, че на играчите пъро са били обещани „подаръци и коли“ преди мача с Англия, но след отказа на отбора да изпее националния си химн режимът е преминал към заплахи към играчите и техните семейства.

„В последния мач срещу Уелс режимът изпрати стотици поддръжници-статисти, за да създаде фалшиво чувство за подкрепа и благосклонност сред феновете. За следващия мач срещу САЩ режимът планира значително да увеличи броя на феновете“, каза източникът.

Иран и САЩ играят един срещу друг във вторник в решаващ мач от група B.

Иран се появява на това Световно първенство под сянката на вътрешните сътресения. Шефът на Върховния комисар на ООН за правата на човека Фолкер Тюрк каза, че страната е в „пълна криза по отношение правата на човека“, тъй като властите потискат дисидентите срещу режима.

Протестите в страната са най-значимата форма на гражданско недоволство след Иранската революция от 1979 г.. Те разтърсиха Иран през последните месеци и застрашиха режима в страната, който е на власт повече от 40 години.

Движението беше предизвикано от смъртта на Махса Амини, 22-годишна жена, която загина, след като беше задържана от иранската морална полиция, защото не е спазвала консервативния дрескод на страната.

В неделя държавните медии на Иран призоваха САЩ да бъдат изхвърлени от Световното първенство през 2022 г., след като Футболната федерация на Съединените щати промени знамето на Иран в своите социални медийни платформи, за да покаже подкрепа за протестиращите в Иран.

Федерацията временно показа националното знаме на Иран в официалните си акаунти в Twitter, Instagram и Facebook без емблемата на Ислямската република. Вече изтрита графика на класирането в група B, публикувана в събота, показваше иранското знаме само със зелен, бял и червен цвят.

US Soccer коментира пред CNN в неделя, че променя официалното знаме за 24 часа, за да покаже „подкрепа за жените в Иран, борещи се за основните човешки права“.

Говорител на Държавния департамент коментира, че действието на спортната организация не е съгласувано.

Али Даи е най-известният футболист в Иран, но и влиятелен глас срещу режима Али Даи: Кралят на футбола на Иран въстана срещу режима и сега е в неизвестност


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

И Живко Коцев вече е с обвинение за участие в организирана престъпна група

Наложена му е парична гаранция в размер на 20 000 лева.

19:02 - 17.04.2024
Важно днес

Смяна на местата и в "Булгаргаз", Деница Златева вече не е изпълнителен директор

Мястото на Златева заема Веселин Синабов

18:05 - 17.04.2024
Европейски дневници

Гласуването за Европарламент е все по-важно, но интересът в България остава по-нисък

Проучване на "Евробарометър" сочи ръст на интереса към вота

17:07 - 17.04.2024
Важно днес

Наводненията в Дубай: Отменени полети и парализа по пътищата след най-тежките валежи за последните 75 г.

Валежите надхвърлят всичко, документирано от началото на събирането на данни през 1949 г.

15:31 - 17.04.2024