Тъмната страна на Полша: там, където жените нямат право на аборт Снимка: © Getty Images

Юстина Виджинска е полякиня. Тя е на 47 години, майка e на три деца. През 2006 г. Юстина е в началото на бременност. Жертва е на домашно насилие. Решава да направи аборт, но в Полша това и тогава е много трудна задача. Днес е почти невъзможно. Преживяното я кара да намери призвание – да помага на други жени в същата ситуация, които искат да прекъснат нежелана бременност. Това и прави вече повече от 15 години – основава първата комуникационна платформа за взаимопомощ, след това и организацията в защита на правата на жените Abortion Dream Team (ADT)

Днес светът говори за Виджинска. Тя се изправя пред полския съд като обвиняема заради каузата си. Заплашват я до 3 години затвор, ако бъде призната за виновна – по новия закон, практически възпрепятстващ почти напълно абортите в Полша. Конкретното обвинение – Юстина опитва се да помогне на млада бременна жена, която иска да направи аборт, защото живее с насилник. Юстина припознава себе си в момичето и се опитва да я снабди с таблетки, които да предизвикат помятане. Това я превръща в заподозрян престъпник и в първата активистка, бореща се за правата на жените, която може да отиде зад решетните – защото вярва в правото на избор.

Историята започва през 2020 г. - в навечерието на пандемията от коронавирус, която блокира света. С организацията за взаимопомощ се свързва жена – бременна в 12-ата седмица.

„Тя беше отчаяна. Преди това се е опитвала да пътува до Германия, където да направи аборт, но е била спряна от съпруга си насилник“, разказва Виджинска във видео интервю за “Al Jazeera”.

Поема риска и изпраща хапчета за аборт по пощата – единственият начин да помогне в условията на строги противоепидемични мерки и локдаун заради COVID-19. Знае, че това е рисковано, но споделя, че не е можела да не се отзове за вика за помощ точно на това момиче, вървящо по собствените ѝ болезнени стъпки.

Когато пратката е доставена, полицията се появява в дома на младата жена. По всяка вероятност съпругът ѝ насилник се обажда на властите. Медикаментът остава неизползван. Момичето прави спонтанен аборт от стрес.

Предполага се, че въпросният съпруг не е знаел кой е изпратил хапчетата. Но по-късно полиция нахлува и в дома на Виджинска. Конфискува медикаменти, дори лаптопа на децата. Следва обвинението от полската прокуратура – за опит да асистира в незаконен аборт и за притежание на забранените таблетки с цел разпространението им.

Драконовият закон срещу абортите в Полша

Католическа и доста консервативна Полша винаги е имала строги закони срещу абортите. Към днешна дата – най-строгите в Европа, въпреки че формално прекъсването на нежелана бременност все пак не е престъпление при определени условия. До 2019 г. това е напълно забранено в Ирландия – дори в случай на насилие и кръвосмешение, но референдум година по-рано защитава правата на жените и промяната в законодателството става факт.

Полша обаче върви в обратната посока. До 2021 г. там законно може да се прекрати бременност, ако плодът е сериозно увреден, ако бременността е в резултат на кръвосмешение или изнасилване, ако износването на плода излага живота или здравето на жената в опасност. В края на 2020 г. обаче Конституционният съд на Полша постановява, че основанието за аборт „тежък и необратим дефект на плода или нелечимо заболяване, което застрашава живота на плода”, е противоконституционно.

Решението предизвиква масови протести. Реагира международната общност. От Humans Rights Watch излизат с доклад, който казва, че преди намесата на Конституционния съд повече от 90 на сто от средно 1000 законни аборта в Полша за година са били именно на база отменените законови текстове, гарантиращи живота на жените.

Новите правила срещу абортите водят и до смърти - буквално. През есента на 2021 г. 30-годишна полякиня Изабела губи живота си, защото лекарите отказват да извършат животоспасяващ аборт. Тя е приета по спешност в болница в 22-рата седмица на бременността си. Плодът е увреден, лекарите не се намесват, докато не умира в утробата на младата жена. Часове по-късно умира и тя – от септичен шок. Десетки хидяли излизат на протести с лика а Изабела в ръце и посланието “Нито една жена повече!” Полицията използва и сила срещу демонстрантите.

Европейският парламент излиза с поредна остра резолюция и призовава властите в Полша да отменят забраната, защото излага на риск живота на жените. Институцията настоява, че достъпът до безопасни, законни и безплатни услуги за аборт трябва да бъде гарантиран, осъжда нелегитимното решение на Конституционния съд и призовава държавите членки на ЕС да си сътрудничат по-ефективно за улесняване на трансграничния достъп до медицински услуги, например като предоставят на полските жени достъп до безплатен и безопасен аборт в други национални системи на здравеопазване.

Нещо повече – Европейският парламент вижда в действията на Варшава нов пример за “политическото превземане на съдебната власт и системния срив на върховенството на закона в Полша”. По това време в Съвета на ЕС вече тече процедура по разследване на положението с върховенството на закона в страната.

Процесът срещу Юстина

„Много жени все още вярват, че абортът е престъпно деяние в Полша. Подчертаваме това отново и отново – абортът сам по себе си не е престъпно деяние, но подпомагането на някого да извърши аборт може да бъде криминализирано“, обяснява в навечерието на съдебния процес срещу Юстина Виджинска адвокат Катажина Швед от юридическия екип, ангажиран със защитата.

По думите ѝ това показва още по-ясно абсурдът в полското законодателство – защото активистката за защита на правата на жените може да бъде наказана със затвор като съучастник в деяние, което не е незаконно.

Казусът поставя под въпрос какво изобщо имат и нямат право да правят хората и организациите в подкрепа на правата на жените. В полския Наказателен кодекс дори не е ясно що е то “помощ” в подобни случаи.

„Това е все едно в закона да пише, че подлежите на наказание, ако шофирате твърде бързо, но никъде да не се споменава какво е органичението в скоростта”, дава пример Швед. „Ситуацията е следната: законът казва, че можете направите аборт в определени случаи, но няма да ви дадем информация как да го направите и ще кажем на всички, че е престъпление да ви помогнат. Ефектът е смразяващ – всеки, отзовал се на вик за помощ може да се окаже обвиняем и изправен пред съда”, продължава адкокатката, цитирана от “Al Jazeera”.

На този фон на практика правата на жените, които искат и имат законно основание според полското законодателство да прекратят бременност, се пазят само от неправителствения сектор и фениминстки организации. Те са единствените, които следват насоките на Световната здравна организация за предоставяне на основни репродуктивни грижи на жените в Полша, защото държавата отсъства от тези дейности. Мнението е на базираната в Нидерландия правозащитничка Кинга Йелинска.

Процесът срещу Юстина Виджинска обаче е по-вероятно да засили недоволството, отколкото да затвърди позициите на властите в Полша по въпроса с абортите, прогнозират авализатори.

А Агата Адамчук – една от съмишленичките на каузата на обвиняемата, вярва: „Ще работим по-усърдно, ще сме по-смели. Виждам огромна солидарност, след като научих за обвинението и съдебния процес”.

А днес – на старта на съдебната битка, хаштаговете с името на Юстина Виджинска е сред най-популярните в Twitter. Групата на социалистите и демократите в Европейския парламент излезе с официална позиция и разпространи плакат с лика на правозащитничката.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Живот

Бонуси от $75 хил. за всяко родено дете. Как Южна Корея се бори с демографската криза

Компании обещават хиляди долари бонуси за тези свои служители, които решат да станат родители

17:22 - 28.03.2024
Важно днес

Хванаха дипломатическа кола с мигранти на "Капитан Андреево"

По информация на телевизията зад волана на автомобила е бил виетнамски гражданин с дипломатически имунитет.

17:06 - 28.03.2024
Важно днес

Нова предизборна рокада в Митниците: Павел Манченко поема столичната служба

Герой от записите "Ало, Ваньо" ще управлява Митници София

16:30 - 28.03.2024
Важно днес

Независими журналисти бяха арестувани и тормозени в Русия

Една от тях е отразявала съдебните дела срещу Алексей Навални

14:06 - 28.03.2024