Владимир Путин е помилвал Сергей Хаджикурбанов - мъжа, осъден за организирането на убийството на опозиционната разследваща журналистка Анна Политковская, извършено през 2006 г.

Хаджикурбанов e напуснал предсрочно затвора, въпреки че през 2014 г. беше осъден на 20 години лишаване от свобода за съучастие в бруталния разстрел на Политковская.

  • Той е успял да се освободи, като се е записал за доброволец на фронта в Украйна - възможност, която законът в Русия уж забранява, но беше разрешена заради попълването на редиците на частната групировка "Вагнер".
  • Хаджикурбанов е отслужил 6 месеца във войната, след което е бил помилван от Путин и пуснат на свобода. Сега той е подписал нов договор с Министерството на отбраната, за да се върне да се бие срещу Украйна.

Главният редактор на "Новая газета" Дмитрий Муратов - бивш колега на убитата Анна Политковская - определя случилото се като пример за това, че "държавата систематично презира правата на жертвите".

Атентатът срещу журналистката беше извършен навръх рождения ден на Владимир Путин на 7 октомври 2006 г. Още преди това срещу нея имаше опит за убийство чрез отравяне, за което съмненията бяха насочени към агенти на ФСБ.

За смъртта ѝ бяха осъдени няколко чеченци, сред които имаше и сътрудници на службите за сигурност. Сергей Хаджикурбанов е един от тях.

55-годишният мъж е бивш служител в Управлението за борба с организираната престъпност към МВР на Русия, освободен през 2003 г. - три години преди убийството на Политковская.

Още през 2004 той е осъден за злоупотреба със служебни правомощия, за което е лежал в затвора.

Политковская беше разстреляна с четири куршума и "контролен" изстрел в лицето, във входа на своя дом. Години наред тя разследваше престъпленията по време на войната в Чечня.

Поръчителят на убийството така и не беше разкрит от съда, въпреки че има силни подозрения, че животът ѝ е отнет по поръчка или в услуга на Кремъл.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

17-годишен младеж се призна за виновен за побоя над Матиас Еке

41-годишният политик беше нападнат от четирима души в петък вечерта, докато разлепя плакати в рамките на предизборната кампания преди вота за ЕП през юни.

12:59 - 05.05.2024
Важно днес

Хиляди протестираха в Тел Авив с искане за прекратяване на огъня в Газа

Демонстрантите настояват, че трябва да се направи всичко възможно, за да се върнат у дома отвлечените от групировката заложници.

10:13 - 05.05.2024
Важно днес

Си Дзинпин пътува за Европа. Макрон ще го убеждава да сътрудничи за прекратяване на войната в Украйна

Китайският президент Си Дзинпин започва днес европейската си обиколка, като първата му спирка е Париж.

09:12 - 05.05.2024
Важно днес

Русия обяви Зеленски за международно издирване

Украинският президент се издирва по неуточнено обвинение

18:24 - 04.05.2024
Живот

Мъжете и депресията – защо е толкова трудно да се разпознае

Възможно ли е голяма част от депресиите при мъжете просто да не се разпознават?

16:47 - 04.05.2024