Снимка: © Крейг Рено (вляво) и брат му Брент Рено (вдясно) / Getty Images

Американският журналист и режисьор Брент Рено е бил убит в Украйна, докато е предавал събитията в град Ирпен - предградие на Киев, в което се водят масови сражения между двата враждуващи лагера.

Новината съобщиха от Министерството на вътрешните работи в Украйна. Още един журналист е бил ранен. Той е откаран в болница, няма опасност за живота му.

50-годишният Рено е работил за редица американски медии и организации, включително HBO, NBC и The New York Times. Той е бил кореспондент за NYT до 2015 г., но не е изпълнявал работни задължения за компанията в Украйна, съобщиха от вестника.

Първоначално в украинските медии се появи информация, че е „убит журналист на The New York Times“, но според изданието причината за това е, че Брент Рено е носел бадж с името на медията, който му е бил даден преди няколко години.

„Дълбоко сме натъжени да научим за смъртта на Брент Рено“, казва говорителят на американския вестник Даниел Роудс Ха. „Брент беше талантлив режисьор“.

Съветникът на украинския министър на вътрешните работи – Антон Герасченко, написа в Twitter, че журналистът „плати с живота си за това, че се опита да разкрие коварството, жестокостта и безмилостността на агресора“.

Детайлите около смъртта на 50-годишния мъж все още не са разкрити.

Съветникът по националната сигурност на САЩ Джейк Съливан заяви, че Щатите ще наложат "нужните последствия" на Русия. Новината за смъртта на журналисте е "шокираща и ужасяваща", каза той. Американски представители ще се консултират с украински официални лица, за да установят "как се е случило това".

Другият американски журналист, който е пострадал - Хуан Аредондо, публикува видеоклип от болницата, в който разказа на италиански репортер, че е бил с Брент Рено, когато са попаднали под обстрел. 

"Бяхме на един от първите мостове в Ирпен, отивахме да снимаме бежанци, които си тръгваха, и се качихме в една кола. Някой предложи да ни закара до другия мост и преминахме през контролно-пропускателен пункт, а те започнаха да стрелят по нас. Шофьорът обърна, но те продължиха да стрелят. Приятелят ми Брент Рено беше прострелян и оставен настрана".

По-нататък Арендодо казва, че не знае какво се е случило с Рено: "Видях, че го простреляха във врата, след това се разделихме".

Рено е работил с брат си Крейг по филмови и телевизионни проекти от конфликтни зони и горещи точки по света. През последното десетилетие братята са отразявали войните в Ирак и Афганистан, земетресението в Хаити, насилието на картелите в Мексико и бежанците в Централна Америка.

Брент Рено има награда "Пийбоди" за документален филм за училище в Чикаго, докато е част от Vice News.Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

ГЕРБ, ДПС и "Възраждане" искат оставка от ПП заради отнета дума на Десислава Атанасова

Опозицията иска отстраняване на зам.-председателя на парламента Мирослав Иванов

Протестът на градския транспорт прекъсна трафика в София

Шествието ще продължи до 13 ч. пред Министерски съвет

ВСС отново отложи заседанието за предсрочно освобождаване на Гешев

Единодушно със 17 гласа "за" ВСС реши да изчака окончателното произнасяне на Върховния административен съд по случая "Жоси"

Силвия Аздреева: От Еверест до връх Лхотце в рамките на 27 часа

Алпинистката е втората българка, стъпила на най-високия връх в света. И първата, покорила четвъртия по височика осемхилядник

Коалицията все пак ще предложи 0% ДДС за хляба

Дянков: Намаляването на ДДС е проинфлационно и само ще увеличи търсенето и инфлацията

Димчо Дебелянов и "Аз искам да те помня все така" се падна на матурата по БЕЛ

46 661 души се явяват на днешните зрелостни изпити по български език и литература.

Още стотици бойци са евакуирани от "Азовстал", съдбата им обаче остава неясна

Украйна иска воините й да бъдат предадени на трета страна, Русия е против

Къде ще са протестите в София днес?

Няколко протеста ще се слеят днес пред Министерски съвет