Убиха американския журналист и режисьор Брент Рено в предградие на Киев Снимка: © Крейг Рено (вляво) и брат му Брент Рено (вдясно) / Getty Images

Американският журналист и режисьор Брент Рено е бил убит в Украйна, докато е предавал събитията в град Ирпен - предградие на Киев, в което се водят масови сражения между двата враждуващи лагера.

Новината съобщиха от Министерството на вътрешните работи в Украйна. Още един журналист е бил ранен. Той е откаран в болница, няма опасност за живота му.

50-годишният Рено е работил за редица американски медии и организации, включително HBO, NBC и The New York Times. Той е бил кореспондент за NYT до 2015 г., но не е изпълнявал работни задължения за компанията в Украйна, съобщиха от вестника.

Първоначално в украинските медии се появи информация, че е „убит журналист на The New York Times“, но според изданието причината за това е, че Брент Рено е носел бадж с името на медията, който му е бил даден преди няколко години.

„Дълбоко сме натъжени да научим за смъртта на Брент Рено“, казва говорителят на американския вестник Даниел Роудс Ха. „Брент беше талантлив режисьор“.

Съветникът на украинския министър на вътрешните работи – Антон Герасченко, написа в Twitter, че журналистът „плати с живота си за това, че се опита да разкрие коварството, жестокостта и безмилостността на агресора“.

Детайлите около смъртта на 50-годишния мъж все още не са разкрити.

Съветникът по националната сигурност на САЩ Джейк Съливан заяви, че Щатите ще наложат "нужните последствия" на Русия. Новината за смъртта на журналисте е "шокираща и ужасяваща", каза той. Американски представители ще се консултират с украински официални лица, за да установят "как се е случило това".

Другият американски журналист, който е пострадал - Хуан Аредондо, публикува видеоклип от болницата, в който разказа на италиански репортер, че е бил с Брент Рено, когато са попаднали под обстрел.

"Бяхме на един от първите мостове в Ирпен, отивахме да снимаме бежанци, които си тръгваха, и се качихме в една кола. Някой предложи да ни закара до другия мост и преминахме през контролно-пропускателен пункт, а те започнаха да стрелят по нас. Шофьорът обърна, но те продължиха да стрелят. Приятелят ми Брент Рено беше прострелян и оставен настрана".

По-нататък Арендодо казва, че не знае какво се е случило с Рено: "Видях, че го простреляха във врата, след това се разделихме".

Рено е работил с брат си Крейг по филмови и телевизионни проекти от конфликтни зони и горещи точки по света. През последното десетилетие братята са отразявали войните в Ирак и Афганистан, земетресението в Хаити, насилието на картелите в Мексико и бежанците в Централна Америка.

Брент Рено има награда "Пийбоди" за документален филм за училище в Чикаго, докато е част от Vice News.Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

"Български пощи" спират доставката на пратки до Русия и Беларус

Държавното предприятие съобщава, че няма кой да доставя пратките от и до двете държави

17:28 - 20.03.2023

"Моментът на истината": Правителството на Макрон е изправено пред два вота на недоверие

Два вота на недоверие ще бъдат гласувани във френското правителство

17:10 - 20.03.2023

VW в капана GAZ: Германският гигант се оказа заклещен в Русия

Кремъл направи напускането на компании от „неприятелски“ държави трудно и създаде условия за национализация на частни активи

16:31 - 20.03.2023

По ушите ще го познаете. Използва ли Путин двойник при визитата си в Крим и Мариупол?

Истината за това дали Путин използва двойник може да се крие в ушите на президента

15:47 - 20.03.2023

Рупърт Мърдок ще се жени за пети път на 92 г.: "Дано това влюбване да ми е последно"

Годеницата на медийния магнат се запознава с него преди половин година

15:46 - 20.03.2023

Големите губещи от "брака по сметка" между UBS и Credit Suisse

Притежателите на т.нар. AT1-облигации на Credit Suisse са възмутени от сделката

14:25 - 20.03.2023

НАП отчете 9% ръст в приходите от ДДС спрямо 2022 г. - по-нисък от инфлацията

Директорът на агенцията обвинява ПП в "политически спекулации"

13:08 - 20.03.2023