"Убийството на Джордж Флойд прилича на запалване на клечка в стая, пълна с газ" Снимка: © getty images

Професор Любомир Топалов е гост-преподавател по политически науки в Boston College. Той даде интервю пред Даниела Големинова и предаването "12+3" по БНР относно протестите, които в момента текат в САЩ. Представяме Ви пълния разговор.


Даниела Големинова: Каква е вашата оценка на случващото се в САЩ? Защо убийството на чернокож от полицай предизвика такъв гняв и невиждани повече от половин век протести?

Любомир Топалов: Всъщност може да се каже, че това е коктейл от няколко различни причини, които съществуваха и самото убийство на Джордж Флойд прилича може би донякъде на запалването на една клечка в стая, която е била пълна с газ. Той е невидим, не се чувства, даже няма мирис, но в един момент експлодира. Това е, което се случва, според мен.

От една страна, има нещо, което можем да наречем полицейска култура в Америка, която толерира тази бруталност, тази грубоватост, с която полицията действа на всякакво ниво – от пътните полицаи до полицаите, които идват да въведат ред при някакво престъпление. И това е сериозен проблем, според мен, в държавата.

От друга страна, съществува и проблемът с коронавируса, който затвори хората за повече от два месеца. Първо, чисто психологически това затваряне, невъзможността да излизаш, невъзможността да се упражняваш в природата, кара хората до крайности, особено в големите градове. От друга страна, това са места, където много хора си загубиха работата заради коронавируса,. Те са фрустрирани и притеснени, виждат социалните и икономическите ефекти от този коронавирус. И като че ли това убийство на този чернокож в Минеаполис беше тази запалена клечка в стая с барут, в стая с газ, която взриви всичко това.

Има, разбира се, и момента на възмущение от чисто расовата дискриминация и това, което се е случило – показно, записано на видео - поредното убийство на чернокож. Тук има вече спорни моменти, за които можем да поговорим, но като цяло това са поне трите големи причини, които доведоха, според мен, до тази ескалация.

Големинова: В началото протестите започнаха съвсем спонтанно и емоционално. Сега има ли обаче структури, политически формации, някакво задкулисие, което ги манипулира.

Топалов: Ако е задкулисие, то ще е трудно да се види. Тези спонтанни организации никога не са напълно спонтанни, според мен. Винаги има някакъв тип организация, който върви, въпросът е по какъв начин човек започва лавината, която да се срине надолу по хълма.

Чувам, че и президентът обвинява т.нар. "Антифа" – анархисти и социални активисти, които през последните 3-4 години са много активни в Америка – че те са активни в тези протести, особено в безредиците и грабежите. Специално за грабежите мога да кажа, че напоследък, от това, което чувам и виждам, и всъщност, което почти преживяхме със семейството ми вчера и онзи ден, са доста организирани.

Това, което се случва: има група младежи, които са добре организирани, влизат, разбиват магазините, стоката се изнася отвън на тротоара, част от тях пазят стоката други да не я разграбят, докато дойдат с коли, за да могат да я отнесат.

Аз живея в едно от предградията на Бостън, сравнително добро предградие с добро училище, добри, млади хора, професионалисти, които работят в IT сектора. Едни от големите компании са разположени около нас, поради което тези хора живеят там. Там се намира най-големият мол в Нова Англия, в региона. Онзи ден 50 коли от Ню Йорк бяха дошли, имало е съобщение в социалните мрежи, че се организира грабежът на този мол. Имаше голямо струпване на полицаи, успяха да ги ескортират и отпратят обратно да си тръгнат, но виждате, че има някаква такава организация на много нива.

Има много хора, които наистина излизат да протестират – било то, защото са притеснени от това, което се случва, от полицейската бруталност, било то защото имат нужда да изпуснат донякъде напрежението.

Но виждаме, че има и доста добре организирани групи за тези грабежи, които продължават почти цяла седмица да ескалират след вечерния час – повечето градове имат около 20:00 вечерен час – и да палят, грабят. Бижутерски магазини в центъра на Бостън бяха обрани, дори камионетки на телевизиите бяха обърнати и запалени. Така че има го и този момент на организацията.

Президентът Доналд Тръмп заплаши, че ще използва и армията срещу протестиращите. Как смятате, ще успее ли да се справи с този гняв на американците, или е по-вероятно да го насочи срещу себе си?

Ако той направи това , ако той изкара редовната армия срещу тези протестиращи, той поема огромен риск. Той е президент на риска, така че може и да го направи, но според мен това ще бъде фатална грешка или поне огромна грешка в края на първия му мандат.

Първо, защото американската редовна армия е тренирана да се бие зад граница, а не да бъде изпратена в американските градове. Второ, ако се стигне до големи размирици и кръвопролитие, тази кръв ще бъде на неговите ръце и то ще бъде от американски войници срещу американски граждани. И това няма да бъде лесно обяснимо на американския гласоподавател.

Това е нещо, което като цяло не се прави в Америка. Мисля, че 1992 година Джордж Буш-старши го е правил за последно за размириците в Лос Анджелис, но като цяло Америка има нещо, което се нарича национална гвардия – нещо подобно на националната жандармерия – това са военизирани отряди, които са от резерва и които биха могли и се използват в момента за потушаване на някои от размириците.

Те са много по-добро оръдие за използване в такива размирици, отколкото да се вкара армията. Ако той вкара армията, това ще предизвика много голямо напрежение в страната и при тези, които в момента може би симпатизират донякъде не толкова на Доналд Тръмп, колкото на всички тези, които в момента страдат от палежите и грабежите, може би биха гласували вероятно за него пак. Имайте предвид, че това, което виждате по телевизията, тези големи градове – Лос Анджелис, Чикаго, Ню Йорк, Бостън – това са отделни единици.

По-голямата част от Америка не е това. Това са малки и средни градове, в които много хора предпочитат реда и законността и въпреки че по някакъв начин се чувстват възмутени от бруталното убийство на Джордж Флойд, не са готови да прегърнат една радикална лява идея. Така че те може би биха симпатизирали в момента на полицията.

Защото знаете – има полицаи, които са застреляни, само вчера беше убит чернокож полицай, докато се опитва да въдвори ред при грабежа на една заложна къща в Сейнт Луис. Преди е имало също случаи, мисля, че даже 2016 година в Далас, когато петима полицаи бяха хванати буквално в клопка и бяха разстреляни само защото са полицаи.

Така че има тази динамика и има една пасивност от страна на много от гласоподавателите, които не харесват тези размирици, не харесват това, което виждат в големите градове и може би биха гласували за Доналд Тръмп. Но ако той вкара армията, този баланс може да му изиграе лоша шега и да се окаже срещу него.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Никола Минчев отрича да има нещо общо с казуса "Корал"

Прокуратурата призна, че от август 2023 г. се занимава с казуса

14:32 - 29.04.2024
Технологии

Няма ляво, няма дясно - Huwei FreeClip и синия океан от възможности 

Дизайнът не е случаен – този модел попада в нова категория - т.нар. open fit

13:00 - 29.04.2024
Важно днес

Отказва ли се Санчес от премиерския пост след разследването за корупция срещу жена му

Премиерът на Испания обяви своето решение, след като пет дни спря да изпълнява публичните си задължения

12:22 - 29.04.2024
Важно днес

От "Корал" до Пашата: Скандалът с документите на Кирил Петков и взаимните обвинения

Кирил Петков замеси Румен Николов-Пашата в скандала с предполагаемите фалшиви подписи

10:29 - 29.04.2024