Средногорското село Антон се превърна в първостепенен проблем за полиция, прокуратура и медии заради брутално убийство на 28-годишен пастир.

Основните заподозрени са братя, определяни като най-големите арендатори на земеделски земи в района. 43-годишният Дончо Петров вече е обвинен за убийството, а брат му Красимир беше задържан за 24 часа, докато се изясни съпричастността му към престъплението.

В неизвестност е и още един пастир от село Антон, който е изчезнал в деня на смъртта на убития мъж. Издирването му все още продължава.

Това, което прави впечатление от всички разкази на местни жители, са многократните предупреждения на потърпевши до МВР и прокуратурата срещу братята.

Жители на селото обвиняват институциите в корупция и разпъване на политически чадър над арендаторите от години - включително от страна на кмета на общината.

Две от жалбите срещу 40-годишния брат на Дончо Петров са регистрирани за "грубо и арогантно отношение" спрямо полицейски служители.

Един от инцидентите с полицаи се е случил в края на 2021 г. по време на предизборната кампания. Срещу Красимир Петров е подаден анонимен сигнал за купуване на гласове, поради което е повикан на "беседа" в РУ - Пирдоп. Мъжът се явил на разпита без лична карта, а според информацията на МВР той е "крещял и обиждал, подигравателно отказвал каквото и да е съдействие, като безцеремонно твърдял "Нищо не можете да ми направите".

Според данните на полицията - той има няколко по-ранни криминални регистрации за "кражба на МПС, взломна кражба, унищожаване и повреждане на чуждо имущество, придобиване и държане на рискови наркотици". Срещу него са водени три дела, по две от които е осъден на пробация след споразумение с прокуратурата, а по едно е получил условна присъда.

Само от началото на 2020 г. са регистрирани 7 сигнала срещу брата на обвиняемия - няколко заплахи срещу земеделски стопани, избутване от пътя и сбиване с жител на Копривщица, провокиране на скандал в селско заведение. Всички преписки са изпратени на Районната прокуратура в Пирдоп, но само по една има образувано досъдебно производство. Проверката за изборни престъпления от миналата година е прекратена от прокурорите "поради липса на данни за извършено престъпление".

Дончо Петров (43 г.) е без криминални регистрации досега - единственият по-ранен сигнал срещу него е за заплаха срещу земеделски производител по време на събрание. И той е останал без последствия от прокуратурата, с изключение на "предупреждение по надлежния ред" до извършителя.

Вдовицата на загиналия мъж посочи лично кмета на село Антон с обвинение, че е "прикрил убийци".

Съпругът й е намерен в безпомощно състояние след жесток побой, починал е вследствеие на вътрешен кръвоизлив и емболия от множество наранявания по цялото тяло. Мъжът е работил като пастир на коне в стопанството на задържаните братя - по думите на жена му, той е поискал 50 лева от шефовете си по телефона, излязъл е от дома си и повече не се е прибрал. До момента не е ясно какви са мотивите за престъплението, което провокира смут в Антон.

Това е една от най-малките общини в България - населена е от по-малко от 1500 души и се състои единствено от едноименното село, което се управлява от 33-годишния Андрей Симов, издигнат от коалиция на БСП и ВМРО-БНД.

Преди да влезе в управлението на общината през 2019 г., той е бил акционер във фамилна фирма за търговия и транспорт с течни горива и смазочни материали.

Общинският съвет на Антон се състои от 11 души, от които петима са от кметската коалиция, 3 - от СДС, 2 от ГЕРБ и един представител на "Възраждане".

Съпругата на обвинения Дончо Петров е служителка в общината, според информация на bTV, жената отговаря за кадастъра в администрацията. Кметът отрича да е покровителствал братята и да е прикривал сигнали за престъпна дейност.

Селото, наречено на бивш партизанин, се намира на 8 км от Пирдоп, на 17 км от Челопеч и на 25 км от Мирково - три от градовете с най-високата средна работна заплата в цяла България.

Към 2019 г. Челопеч и Пирдоп изпреварват дори София по ниво на доходи, по данни на Института за пазарна икономика и НСИ. Регионът държи това ниво заради трите големи индустриални бази на "Дънди Прешъс Металс", "Аурубис България" и "Елаците Мед".

В Антон обаче няма регистрирани находища за полезни изкопаеми, съответно няма и големи промишлени предприятия. Средната брутна заплата е 2,5 пъти по-ниска от тази в Пирдоп. Над 20% от местното население е в пенсиона възраст.

Най-големият дял от земите в общината за земеделски терени и гори. Според данни от последния общински план за развитие на общината, към 2010 г. девет стопанства са управлявали почти 70% от цялата използваема земеделска площ в Антон - основно животновъди, какъвто е и Дончо Петров.

Прокуратурата в Пирдоп има нов ръководител от лятото на 2021 г. Избраникът Иван Иванов е "поздравен за куража" да се кандидатира от членовете на ВСС, поради причината, че управляваната от него районна прокуратура би трябвало да се изгуби статута си и да се преобразува в териториално отделение на РП-Елин Пелин, според предлаганата реформа от Иван Гешев.

До момента Иванов не е коментирал случая с недовършените разследвания срещу братя Петрови. Според медийните публикации, районният прокурор е под карантина. Междувременно МВР провежда специализирана акция в селото с участието на Криминална и Икономическа полиция, и екипи от НАП и Българската агенция за безопасност на храните.Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

САЩ разследват руски олигарх - основател на втората по големина алуминиева компания в света

Предполага се, че руският милиардер е заобиколил наложените му санкции

Путин призна независимостта на Запорожка и Херсонска области, ООН осъди референдумите

Очаква се Путин да говори днес, след което да се присъедини към празничен митинг на Червения площад

"Тренд": ГЕРБ е на 9,3% пред ПП, "Възраждане" са трети

Според "Тренд" 13,9% от имащите право на глас ще упражнят това право в полза на "Възраждане"

Топовни салюти за Илхам Алиев в София - прелюдия към старта на гръцкия интерконектор

Румен Радев посреща президента на Азербайджан днес, очакват се разговори за газа

КЗК: "Лукойл България" злоупотребява с монопола си в горивата

Нарушенията са в пазара на горива на едро, твърди антимонополната комисия

Финландия затваря границите си за руски туристи от полунощ

Руските туристи вече не могат да посещават Финландия, която им служеше за "входна врата" към ЕС.

Димитър Стоянов: Тежко въоръжение, докато съм министър аз, няма как да дам

Ресорният министър заяви, че няма как да погаз решение на парламента, касаещо военната помощ за Украйна

Никола Минчев: Искам хората да знаят, че промяната ще е трайна - дори в най-трудния район

"Държа на уважението към Народното събрание - като юрист и като гражданин"