Средногорското село Антон се превърна в първостепенен проблем за полиция, прокуратура и медии заради брутално убийство на 28-годишен пастир.

Основните заподозрени са братя, определяни като най-големите арендатори на земеделски земи в района. 43-годишният Дончо Петров вече е обвинен за убийството, а брат му Красимир беше задържан за 24 часа, докато се изясни съпричастността му към престъплението.

В неизвестност е и още един пастир от село Антон, който е изчезнал в деня на смъртта на убития мъж. Издирването му все още продължава.

Това, което прави впечатление от всички разкази на местни жители, са многократните предупреждения на потърпевши до МВР и прокуратурата срещу братята.

Жители на селото обвиняват институциите в корупция и разпъване на политически чадър над арендаторите от години - включително от страна на кмета на общината.

Две от жалбите срещу 40-годишния брат на Дончо Петров са регистрирани за "грубо и арогантно отношение" спрямо полицейски служители.

Един от инцидентите с полицаи се е случил в края на 2021 г. по време на предизборната кампания. Срещу Красимир Петров е подаден анонимен сигнал за купуване на гласове, поради което е повикан на "беседа" в РУ - Пирдоп. Мъжът се явил на разпита без лична карта, а според информацията на МВР той е "крещял и обиждал, подигравателно отказвал каквото и да е съдействие, като безцеремонно твърдял "Нищо не можете да ми направите".

Според данните на полицията - той има няколко по-ранни криминални регистрации за "кражба на МПС, взломна кражба, унищожаване и повреждане на чуждо имущество, придобиване и държане на рискови наркотици". Срещу него са водени три дела, по две от които е осъден на пробация след споразумение с прокуратурата, а по едно е получил условна присъда.

Само от началото на 2020 г. са регистрирани 7 сигнала срещу брата на обвиняемия - няколко заплахи срещу земеделски стопани, избутване от пътя и сбиване с жител на Копривщица, провокиране на скандал в селско заведение. Всички преписки са изпратени на Районната прокуратура в Пирдоп, но само по една има образувано досъдебно производство. Проверката за изборни престъпления от миналата година е прекратена от прокурорите "поради липса на данни за извършено престъпление".

Дончо Петров (43 г.) е без криминални регистрации досега - единственият по-ранен сигнал срещу него е за заплаха срещу земеделски производител по време на събрание. И той е останал без последствия от прокуратурата, с изключение на "предупреждение по надлежния ред" до извършителя.

Вдовицата на загиналия мъж посочи лично кмета на село Антон с обвинение, че е "прикрил убийци".

Съпругът й е намерен в безпомощно състояние след жесток побой, починал е вследствеие на вътрешен кръвоизлив и емболия от множество наранявания по цялото тяло. Мъжът е работил като пастир на коне в стопанството на задържаните братя - по думите на жена му, той е поискал 50 лева от шефовете си по телефона, излязъл е от дома си и повече не се е прибрал. До момента не е ясно какви са мотивите за престъплението, което провокира смут в Антон.

Това е една от най-малките общини в България - населена е от по-малко от 1500 души и се състои единствено от едноименното село, което се управлява от 33-годишния Андрей Симов, издигнат от коалиция на БСП и ВМРО-БНД.

Преди да влезе в управлението на общината през 2019 г., той е бил акционер във фамилна фирма за търговия и транспорт с течни горива и смазочни материали.

Общинският съвет на Антон се състои от 11 души, от които петима са от кметската коалиция, 3 - от СДС, 2 от ГЕРБ и един представител на "Възраждане".

Съпругата на обвинения Дончо Петров е служителка в общината, според информация на bTV, жената отговаря за кадастъра в администрацията. Кметът отрича да е покровителствал братята и да е прикривал сигнали за престъпна дейност.

Селото, наречено на бивш партизанин, се намира на 8 км от Пирдоп, на 17 км от Челопеч и на 25 км от Мирково - три от градовете с най-високата средна работна заплата в цяла България.

Към 2019 г. Челопеч и Пирдоп изпреварват дори София по ниво на доходи, по данни на Института за пазарна икономика и НСИ. Регионът държи това ниво заради трите големи индустриални бази на "Дънди Прешъс Металс", "Аурубис България" и "Елаците Мед".

В Антон обаче няма регистрирани находища за полезни изкопаеми, съответно няма и големи промишлени предприятия. Средната брутна заплата е 2,5 пъти по-ниска от тази в Пирдоп. Над 20% от местното население е в пенсиона възраст.

Най-големият дял от земите в общината за земеделски терени и гори. Според данни от последния общински план за развитие на общината, към 2010 г. девет стопанства са управлявали почти 70% от цялата използваема земеделска площ в Антон - основно животновъди, какъвто е и Дончо Петров.

Прокуратурата в Пирдоп има нов ръководител от лятото на 2021 г. Избраникът Иван Иванов е "поздравен за куража" да се кандидатира от членовете на ВСС, поради причината, че управляваната от него районна прокуратура би трябвало да се изгуби статута си и да се преобразува в териториално отделение на РП-Елин Пелин, според предлаганата реформа от Иван Гешев.

До момента Иванов не е коментирал случая с недовършените разследвания срещу братя Петрови. Според медийните публикации, районният прокурор е под карантина. Междувременно МВР провежда специализирана акция в селото с участието на Криминална и Икономическа полиция, и екипи от НАП и Българската агенция за безопасност на храните.



Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Могат ли испанските крайнодесни да свалят премиера Санчес с компромат срещу жена му

Педро Санчес временно спира да изпълнява публичните си задължения

07:25 - 25.04.2024
Важно днес

Кандидатът на опозиционната ВМР0-ДПМНЕ с най-много гласове на президентските избори в Северна Македония (Обновена на 25 април)

Първите резултатите сочат около 100 хил. гласа разлика между първите двама

22:24 - 24.04.2024
Важно днес

Ивет Лалова стана майка на момче

Със съпруга и Симоне са избрали името Тиаго за първото си дете

21:58 - 24.04.2024
Технологии

OPPO влиза официално на българския пазар

Продуктите на OPPO ще се предлагат официално в А1 и Технополис

21:09 - 24.04.2024