Участници в днешния протест срещу убийствата на пътя: Превърнахме се в държава на постафактума

Близки на загиналите и пострадалите след пътнотранспортни произшествия в страната излизат на протест. днес от 11 ч. пред сградата на Народното събрание.

Конкретният повод за демонстрацията е тежката катастрофа на столичния булевард "Сливница", където през нощта на 8 май двойка младежи бяха пометени от 18-годишен водач с шофьорска книжка на 3 месеца, който е карал с несъобразено висока скорост.

Очаква се протестиращите днес да блокират движението на Орлов мост. Исканията им са за промени, които да осигурят по-голяма безопасност на пътя.

Междувременно бе обявено, че до дни ще са готови резултатите от проверките за сигурността на булевард "Сливница". Инспекцията бе извършена от екипи на Европейския център за транспортни политики.

Столична община се зае да изпълни препоръките им след публикуване на резултатите.

"Има много добри практики, които могат да бъдат приложени", каза Пламен Манчоров, домоуправител на входове до бул. "Сливница" в ефира на Нова.

"Протестиращите смятаме, че действащата правна рамка в момента не е актуална на динамичните обществени отношения. Това значи, че ние виждаме ежедневно арогантно поведение на пътя, то не бива санкционирано, няма ефективност и са необходими спешни промени. Говорим за нещата постфактум и се превърнахме в държава на постфактума, а е необходима превенция.", допълни той.

"През 2015 г. подадох жалба до Столична община по отношение на ремонта, който беше извършен на бул. "Сливница", защото от опита си мога да кажа, че този ремонт е крайно некачествен и крайно несъответстващ на европейските практики за безопасност.", коментира и Снежинка Попова, живуща на булеварда.

"За мое голямо разочарование не получих отговор от Столична община, а от фирмата-изпълнител, която каза, че всичко е изпълнено според европейските наредби", допълни тя.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Живот

Елиникон: проектът за най-голям "умен" град в Европа, който набира все по-голяма скорост в Гърция

Амбициозният проект цели да превърне бившето летище в най-големия "умен" град в Европа

13:56 - 02.05.2024
Важно днес

След пауза от няколко месеца в ИСУЛ отново се правят костно-мозъчни трансплантации на деца

5-годишно дете е било оперирано и вече е изписано от болницата

13:17 - 02.05.2024
Важно днес

"Хамас" не хареса предложението за прекратяване на огъня, но преговорите продължават

"Хамас" е скептична към израелското предложение

10:36 - 02.05.2024