Снимка: © Getty Images

Хората, които са заразени с Covid-19, но не показват симптоми на заболяването, носят също толкова голямо количество вирус в организмите си, колкото тези с проявена симптоматика. Това показа изследване на учени от Южна Корея, цитирано от BBC.

Властите в Сеул успяха да идентифицират и да изолират хората, които не показват симптоми на новия коронавирус, още от началото на март. Тези случаи представляват значителна част от всички инфекции, но изследователите не успяха да направят заключение колко от тях са предали вируса на други хора.

Състоянието на хората с положителна проба за Covid-19 в Южна Корея бе следено в обществен център за лечение, където учените наблюдаваха какво количество от вируса може да бъде открито в носовете и гърлата им. Бяха им правени редовни тестове и едва когато те даваха отрицателен резултат, бяха освобождавани.

Резултатите от 1886 взети проби сочат, че хората, които не са проявявали симптоми по време на теста, а и тези, които никога след това не са развили симптоматика, имат в организмите си същото количество вирусен материал в сравнение с пациентите, проявяващи симптоми на Covid-19.

Проучването показва още, че вирусът може да бъде засечен сред хората без симптоми в продължителни периоди от време, въпреки че изглежда така, сякаш техните организми го изчистват по-бързо в сравнение с останалите.

В изследването не са включени хора с най-тежките симптоми на заболяването. Гражданите от проучването са били млади и сравнително здрави.

По-голяма част от тестването в световен мащаб е насочено към хора със симптоми и съществуват много малко данни за разпространението на коронавируса от страна на хора без симптоматика. Изследователите от Южна Корея казват, че тяхното проучване не трябва да „определя ролята“ на вируса при предаването му от тези на други хора.

На теория – еднаквото количество вирус в носа и гърлото означава, че шансът той да бъде предаден е също толкова висок, както и при пациенти със симптоми. От другата страна обаче стои аргументът, че при хората без кашлица липсва възможността Covid-19 да бъде лесно предаден чрез капчици по въздушен път.

„Имат също такова количество вирус в тяхната дихателна система, колкото и при хора със симптоми“, обясни клетъчният микробиолог д-р Саймън Кларк, който преподава в Университета в Рединг. Добави обаче, че „това не означава, че предават вируса наоколо с такава честота“.

Според д-р Андрю Престън от Университета в Бат, рисковете от зараза с коронавирус зависят от различни фактори. Сред тях са колко дълбоко и бързо е дишал инфектираният, колко близо е бил даден човек до него и за колко време, както и дали пространството е било открито, или закрито.


Прочетете още:

Бащата на починалия във Велико Търново младеж: Лекуван е с експериментално лекарство

297 нови случая на Covid-19 и 11 починали у нас


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Адвокатурата няма да иска наказание за Петър Илиев заради плагиатството

Софийският адвокатски съвет отказа дисциплинарно дело срещу юриста

МОН опроверга Кацаров: Тестовете за Covid-19 не достигат дори за една седмица

Около 150 хил. тестове не стигат за връщане в клас на всички ученици

Платформата за билети за Arctic Monkeys била атакувана от "вторичния пазар"

Мениджмънтът на бандата отказал преместване на концерта на друго място в Бургас, което щяло да увеличи капацитета двойно

Нинова: Не сме се договаряли нито да съм първи председател на НС, нито да има ротация

"Нито едно от имената, които се спрягат за министри от БСП, не отговаря на истината"

Фаворитите за най-добър филм на "Оскари" 2022

10 предложения, които могат да попаднат сред номинираните

Бог е високо, МВР - далеко, а юмручното право отнема живот

Престъпленията стават компенсация на липсващия ред и правосъдие

Всички ученици ще могат да се върнат в клас от 6 декември

Стойчо Кацаров ще издаде нова заповед