Учени от Южна Корея: Хората без симптоми на Covid-19 носят същото количество вирус Снимка: © Getty Images

Хората, които са заразени с Covid-19, но не показват симптоми на заболяването, носят също толкова голямо количество вирус в организмите си, колкото тези с проявена симптоматика. Това показа изследване на учени от Южна Корея, цитирано от BBC.

Властите в Сеул успяха да идентифицират и да изолират хората, които не показват симптоми на новия коронавирус, още от началото на март. Тези случаи представляват значителна част от всички инфекции, но изследователите не успяха да направят заключение колко от тях са предали вируса на други хора.

Състоянието на хората с положителна проба за Covid-19 в Южна Корея бе следено в обществен център за лечение, където учените наблюдаваха какво количество от вируса може да бъде открито в носовете и гърлата им. Бяха им правени редовни тестове и едва когато те даваха отрицателен резултат, бяха освобождавани.

Резултатите от 1886 взети проби сочат, че хората, които не са проявявали симптоми по време на теста, а и тези, които никога след това не са развили симптоматика, имат в организмите си същото количество вирусен материал в сравнение с пациентите, проявяващи симптоми на Covid-19.

Проучването показва още, че вирусът може да бъде засечен сред хората без симптоми в продължителни периоди от време, въпреки че изглежда така, сякаш техните организми го изчистват по-бързо в сравнение с останалите.

В изследването не са включени хора с най-тежките симптоми на заболяването. Гражданите от проучването са били млади и сравнително здрави.

По-голяма част от тестването в световен мащаб е насочено към хора със симптоми и съществуват много малко данни за разпространението на коронавируса от страна на хора без симптоматика. Изследователите от Южна Корея казват, че тяхното проучване не трябва да „определя ролята“ на вируса при предаването му от тези на други хора.

На теория – еднаквото количество вирус в носа и гърлото означава, че шансът той да бъде предаден е също толкова висок, както и при пациенти със симптоми. От другата страна обаче стои аргументът, че при хората без кашлица липсва възможността Covid-19 да бъде лесно предаден чрез капчици по въздушен път.

„Имат също такова количество вирус в тяхната дихателна система, колкото и при хора със симптоми“, обясни клетъчният микробиолог д-р Саймън Кларк, който преподава в Университета в Рединг. Добави обаче, че „това не означава, че предават вируса наоколо с такава честота“.

Според д-р Андрю Престън от Университета в Бат, рисковете от зараза с коронавирус зависят от различни фактори. Сред тях са колко дълбоко и бързо е дишал инфектираният, колко близо е бил даден човек до него и за колко време, както и дали пространството е било открито, или закрито.


Прочетете още:

Бащата на починалия във Велико Търново младеж: Лекуван е с експериментално лекарство

297 нови случая на Covid-19 и 11 починали у нас


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Бизнес

ФАРА 2024 ще се проведе в Бургас

Заявки за тазгодишното издание на Фестивала ще се приемат до 18 април

21:24 - 28.03.2024
Важно днес

Радан Кънев: Партия ГЕРБ пожела да има избори и си ги получи

Евродепутатът не смята, че промените в конституцията, могат да доведат до криза

18:31 - 28.03.2024
Важно днес

Сарафов, Гешев и Цацаров са извикани на изслушване в комисията за Нотариуса

Последните трима главни прокурори ще бъдат изслушани във връзка с мрежата около Нотариуса

18:24 - 28.03.2024
Технологии

Сам Банкман-Фрийд беше осъден на 25 години затвор за финансови измами

Фрийд каза пред съда, че съжалява.

17:55 - 28.03.2024
Живот

Бонуси от $75 хил. за всяко родено дете. Как Южна Корея се бори с демографската криза

Компании обещават хиляди долари бонуси за тези свои служители, които решат да станат родители

17:22 - 28.03.2024
Важно днес

Хванаха дипломатическа кола с мигранти на "Капитан Андреево"

По информация на телевизията зад волана на автомобила е бил виетнамски гражданин с дипломатически имунитет.

17:06 - 28.03.2024
Важно днес

Нова предизборна рокада в Митниците: Павел Манченко поема столичната служба

Герой от записите "Ало, Ваньо" ще управлява Митници София

16:30 - 28.03.2024