Снимка: © Getty Images

Учените вече са създали хибриди между овце и кози, между мишки и плъхове, но сега за първи път успяха да направят ембрион, който представлява смесица от човешки клетки и клетки от маймуни.

Експериментът повдига множество морални и правни въпроси, но международният екип от изследователи казва, че потенциалните ползи надвишават рисковете. Чрез ембрионите те се надяват, че ще намерят нов начин за генериране на органи и тъкани за трансплантация.

„Моят първи въпрос е: "Защо?“, пита проф. Кърстин Матюс от Университета в Хюстън. „Мисля, че хората ще бъдат много разтревожени, аз също се притеснявам, защото правим нещо, за което не сме водили разговори дали е редно, или не“.

Екипът от експерти, който публикува проучването в сп. „Cell“, обаче защитава експеримента. „Това е един от най-важните въпроси в медицината – трансплантацията на органи. Търсенето е много по-голямо от предлагането“, казва Хуан Карлос Белмонте – професор по биология и един от авторите на изследването.

„Целта ни не е да създадем нов вид организъм, някакво чудовище“, пояснява той, цитиран от NPR. „Няма да направим нещо подобно. Просто опитваме да разберем как клетки от различни организми си взаимодействат“.

Десетки хиляди хора по света умират всяка година, докато чакат за трансплантация на органи. Затова през последните години учени от САЩ и няколко други държави инжектират човешки стволови клетки в свински и овчи ембриони, за да установят дали те могат да изградят нужните органи. Към момента обаче този метод не работи и изследователите смятат, че трябва да го приложат върху животни, които са „еволюционно по-близки до човека“.

Така Белмонте събира екип от учени от САЩ, Китай и още няколко страни, и инжектира в ембриони на маймуни макак 25 човешки клетки, известни с наименованието индуцирани плурипотентни стволови клетки (iPSC).

Експертите установяват, че човешките клетки успяват да израснат в 132 от изследваните ембриони. Учените проучват процесите в рамките на 19 дни, което им позволява да получат повече информация за „комуникацията“ между двата вида клетки. „Това е важна стъпка към откриването на нови начини да генерираме органи за трансплантация в други животни“, казва Белмонте. „Много сме развълнувани“.

Подобни смесени ембриони се наричат „химери“ – наименованието е взето от бълващото огън създание от гръцката митология, което е с части на лъв, коза и змия.

Според Белмонте – подобен метод ще помогне на учените да разберат повече за ранното човешко развитие, за стареенето и за причинителите на рак и други заболявания.

„Това проучване е важна стъпка напред в науката, която ни предоставя убедителни доказателства, че някой ден ще можем да развиваме човешки сърца, бъбреци или бели дробове в тези ембриони“, смята д-р Джефри Плат – професор по микробиология и имунология в Мичиган, който е запознат с изследването.

Смесването на човешки клетки с тези на маймуна макак обаче предизвиква тревоги у някои хора - от етична гледна точка. Какво би станало, ако някой стигне по-далеч от нужното и опита да създаде организъм от подобен ембрион? „Ще се смята ли за човек, защото има човешки клетки в себе си? Или ще е животно? Или нещо друго“, пита Матюс. „В даден етап ще използваш нещо, което генерира органи за трансплантация, но в същото време то може да стане същество, което да мисли и чувства“.

Друга от големите тревоги е, че могат да се появят животни с човешки сперматозоиди и яйцеклетки. „Никой няма да иска човешки ембрион в утробата на един макак“, казва Ханк Грийли – професор от Станфорд, който е най-големият критик на експеримента.

Сред тези, които са „против“, са и по-религиозните хора, които смятат, че не трябва да има външна намеса в това, което „е създадено от Бог“, пише The Economist.

Белмонте е наясно с тези притеснения, но казва, че екипът му няма намерение да създава животни, които са смесица от човек и маймуна.

Години наред Националният здравен институт на САЩ обсъжда идеята дали да прекрати забраната за финансиране на такъв тип проучвания, но все още чака препоръките на независимата организация Международно общество за изследвания на стволови клетки. Те се очакват следващия месец.

Използването на органи за трансплантация между животни и хора повдига и въпроса за разпространение на вируси между тях. Ако експериментът на Белмонте се прилага в бъдеще, ще трябва да бъдат предприети мерки за намаляване на рисковете от инфекция. Те най-вероятно ще включват скрийнинг на всички органи и внимателно изследване на животните.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Реакциите след решението на КС за Кирил Петков - атаки срещу Румен Радев и бившия министър

Съдът реши, че Петков е бил канадски гражданин, докато е бил министър, което е нарушение на Конституцията

Златните момичета и Йордан Йовчев в X-то юбилейно издание на „Жълти стотинки“ на Vivacom

И тази година инициативата ще набира средства за олимпийските отбори по природни науки

Кирил Петков: "КС каза на 2 млн. българи, че не са пълноправни граждани на България"

След като Конституционният съд реши, че е станал служебен министър в нарушение на Конституцията

Милен Митев e избран за генерален директор на БНР

СЕМ го подкрепи с 4 гласа "За"

КС реши: Кирил Петков е станал министър в нарушение на Конституцията

Актовете му не се отменят и няма проблем да е депутат

В 4-хилядното село Градец доскоро не вярваха в Covid, но вече над 50 души искат да се ваксинират

Там почина 28-годишна родилка, която загуби и близнаците си заради коронавируса

Жаир Болсонаро - първият президент, който рискува да бъде обвинен заради провала с Covid

Бразилските сенатори искат начало на процес срещу него заради "престъпления срещу човечеството"

Предстои ваксината на Pfizer да бъде одобрена и за деца на 5-11 г.

Експерти към FDA направиха препоръката, чака се окончателно решение на американската CDC