Снимка: © Getty Images
  • Биотехнологичната компания Moderna Therapeutics разработи ваксина срещу Covid-19, която ще бъде тествана върху хора в началото на април. Вече е приложено и новото лекарство срещу коронавирус.
  • Ваксината е създадена за рекордно кратко време и е базирана на нов генетичен метод, който е "като софтуерна програма за тялото"
  • Лекарството 'remdesivir' е било разработено за епидемията от ебола и вече е тествано върху пациент, заразен с новия коронавирус
  • В световен мащаб с Covid-19 са заразени над 80 хиляди души, а смъртните случаи са 2,704

Учени от биотехнологичната компания Moderna Therapeutics са създали ваксина и лекарство срещу новия коронавирус. От компанията, която е базирана в Кеймбридж, Масачузетс, и се фокусира в откриването и разработването на лекарства, обявиха, че първите количества вече са изпратени до редица медицински центрове. Тестовете на ваксината върху хора се очаква да започнат в началото на април, а тези на лекарството вече са в действие, съобщиха от Moderna, цитирани от ‘Time’.

„Спазваме графика и даже малко го изпреварваме“, каза пред NBC д-р Антъни Фаучи, директор на Националния институт по алергия и инфекциозни заболявания на САЩ. Институтът е част от Министерството на здравеопазването и социалната политика, което работи в колаборация с биотехнологичната компания Moderna.

Ваксината е била разработена за рекордно кратко време – само 42 дни след публикуването на генетичната поредица на новия коронавирус.

Тя е базирана на сравнително нов генетичен метод. В нея се съдържа информационна РНК – генетичният материал, който е в основата на ДНК и изгражда белтъците. При инжектиране в тялото, тази ваксина кара имунните клетки да създадат точния белтък, който да „разкодира“ имунната ни система и да научи кои са клетките на Covid-19, за да ги унищожи.

„Нашата ваксина е като софтуерна програма за тялото. Научава ни как да произвеждаме точния белтък, който да доведе до правилната имунна реакция на организма“, каза пред „Time“ президентът на Moderna д-р Стивън Ходж.

А Антъни Фаучи заяви във вторник, че ваксината е била приложена върху мишки и се оказва имуногенна. Това означава, че предизвиква реакция на имунната система, давайки индикации, че може да се пребори с вируса.

„Може и да не реши проблемите в следващите няколко месеца, но определено ще имаме един важен инструмент“, сподели той. Добави още, че вирусът може да се окаже сезонен. При това положение е възможно да утихне в по-топлите месеци.

Учените са започнали да тестват и антивирусно лекарство, наречено ‘remdesivir’. То е било разработено за епидемията от ебола, а вече е било тествано върху пациент, заразен със SARS-CoV-2.

Очаква се в най-скоро време да бъде тествано върху доброволци. Първият пациент, който ще помогне проучването и ще бъде подложен на лечение с новия медикамент, е пасажер от кораба „Diamond Princess“. Корабът бе поставен под карантина край Йокохама, след като на него бяха открити стотици случаи на заболяването. 

Въпросният пътник се е върнал в САЩ, където е под медицинско наблюдение. Това важи и за останалите заразени американци, пътували на кораба, които също ще бъдат подложени на тестове с новото лекарство.

Медикаментът е показал окуражаващи резултати, след като е бил приложен върху животни, заразени с две заболявания, подобни на новия коронавирус – тежък остър респираторен синдром (SARS) и близкоизточен респираторен синдром (MERS).

Доброволците ще приемат лекарството в продължение на 10 дни, а по време на този период ще им се правят кръвни тестове, за да бъде проверявано постоянно нивото на вируса в телата им. 

Към момента данните сочат, че в световен мащаб с новия коронавирус са заразени над 80 хиляди души, а смъртните случаи са 2,704.

Здравните власти в САЩ казаха, че най-вероятно заразата с новия коронавирус ще се превърне в глобална пандемия.

„Настоящите обстоятелства в световен мащаб показват, че вирусът най-вероятно ще предизвика пандемия“, сподели Ан Шучат – главен зам.-директор на Центъра за контрол и превенция на заболяванията.

„Вече въпросът не е дали това ще се случи, а по-скоро кога ще се случи и колко хора в страната ще бъдат заразени, колко от тях ще развият по-тежко заболяване“, допълни тя.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Сделката за ЧЕЗ най-после приключи: "Еврохолд" е новият собственик

"Най-голямата сделка в енергийния сектор на България за последните 17 години"

Минеков получил покана да остане министър на културата, но "засега" отказал

Той не отказа да коментира дали би променил решението си

"Пирогов" остана без PR след поредно уволнение в болницата

Журналистката Гергана Венкова е освободена от позицията

Шефът на пресцентъра на служебния кабинет Соня Момчилова става член на СЕМ

Президентът Румен Радев попълни освободения пост след оставката на Ива Димитрова

Бойко Рашков поиска Борислав Сарафов (НСлС) да разследва Иван Гешев

Ако Следствието откаже да разследва Гешев, Рашков ще обжалва отказа пред... Гешев

Българите на Олимпиадата: Плувецът Любомир Епитропов е на 1/2-финал с национален рекорд

Ивайло Иванов отпадна в турнира по джудо, сестри Стоеви си тръгват с победа