Учени създадоха ваксина и лекарство срещу коронавируса Снимка: © Getty Images
  • Биотехнологичната компания Moderna Therapeutics разработи ваксина срещу Covid-19, която ще бъде тествана върху хора в началото на април. Вече е приложено и новото лекарство срещу коронавирус.
  • Ваксината е създадена за рекордно кратко време и е базирана на нов генетичен метод, който е "като софтуерна програма за тялото"
  • Лекарството 'remdesivir' е било разработено за епидемията от ебола и вече е тествано върху пациент, заразен с новия коронавирус
  • В световен мащаб с Covid-19 са заразени над 80 хиляди души, а смъртните случаи са 2,704

Учени от биотехнологичната компания Moderna Therapeutics са създали ваксина и лекарство срещу новия коронавирус. От компанията, която е базирана в Кеймбридж, Масачузетс, и се фокусира в откриването и разработването на лекарства, обявиха, че първите количества вече са изпратени до редица медицински центрове. Тестовете на ваксината върху хора се очаква да започнат в началото на април, а тези на лекарството вече са в действие, съобщиха от Moderna, цитирани от ‘Time’.

„Спазваме графика и даже малко го изпреварваме“, каза пред NBC д-р Антъни Фаучи, директор на Националния институт по алергия и инфекциозни заболявания на САЩ. Институтът е част от Министерството на здравеопазването и социалната политика, което работи в колаборация с биотехнологичната компания Moderna.

Ваксината е била разработена за рекордно кратко време – само 42 дни след публикуването на генетичната поредица на новия коронавирус.

Тя е базирана на сравнително нов генетичен метод. В нея се съдържа информационна РНК – генетичният материал, който е в основата на ДНК и изгражда белтъците. При инжектиране в тялото, тази ваксина кара имунните клетки да създадат точния белтък, който да „разкодира“ имунната ни система и да научи кои са клетките на Covid-19, за да ги унищожи.

„Нашата ваксина е като софтуерна програма за тялото. Научава ни как да произвеждаме точния белтък, който да доведе до правилната имунна реакция на организма“, каза пред „Time“ президентът на Moderna д-р Стивън Ходж.

А Антъни Фаучи заяви във вторник, че ваксината е била приложена върху мишки и се оказва имуногенна. Това означава, че предизвиква реакция на имунната система, давайки индикации, че може да се пребори с вируса.

„Може и да не реши проблемите в следващите няколко месеца, но определено ще имаме един важен инструмент“, сподели той. Добави още, че вирусът може да се окаже сезонен. При това положение е възможно да утихне в по-топлите месеци.

Учените са започнали да тестват и антивирусно лекарство, наречено ‘remdesivir’. То е било разработено за епидемията от ебола, а вече е било тествано върху пациент, заразен със SARS-CoV-2.

Очаква се в най-скоро време да бъде тествано върху доброволци. Първият пациент, който ще помогне проучването и ще бъде подложен на лечение с новия медикамент, е пасажер от кораба „Diamond Princess“. Корабът бе поставен под карантина край Йокохама, след като на него бяха открити стотици случаи на заболяването.

Въпросният пътник се е върнал в САЩ, където е под медицинско наблюдение. Това важи и за останалите заразени американци, пътували на кораба, които също ще бъдат подложени на тестове с новото лекарство.

Медикаментът е показал окуражаващи резултати, след като е бил приложен върху животни, заразени с две заболявания, подобни на новия коронавирус – тежък остър респираторен синдром (SARS) и близкоизточен респираторен синдром (MERS).

Доброволците ще приемат лекарството в продължение на 10 дни, а по време на този период ще им се правят кръвни тестове, за да бъде проверявано постоянно нивото на вируса в телата им.

Към момента данните сочат, че в световен мащаб с новия коронавирус са заразени над 80 хиляди души, а смъртните случаи са 2,704.

Здравните власти в САЩ казаха, че най-вероятно заразата с новия коронавирус ще се превърне в глобална пандемия.

„Настоящите обстоятелства в световен мащаб показват, че вирусът най-вероятно ще предизвика пандемия“, сподели Ан Шучат – главен зам.-директор на Центъра за контрол и превенция на заболяванията.

„Вече въпросът не е дали това ще се случи, а по-скоро кога ще се случи и колко хора в страната ще бъдат заразени, колко от тях ще развият по-тежко заболяване“, допълни тя.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

За 2 дни Манол Пейков и "ЧитАлнЯта" събраха над 1000 книги за българите в Украйна

Дарението, в което участват писатели и издатели, е за библиотеките в Болград

10:27 - 30.01.2023

Украйна призова за по-бързи доставки на оръжия след нови масирани руски атаки

Путин е в готовност да проведе телефонен разговор с Олаф Шолц

09:40 - 30.01.2023

Преразглеждат номинациите за "Оскар" заради Андреа Райзбъро

Експерти поставиха под съмнение, че е правилният кандидат за статуетката

09:00 - 30.01.2023

Путин заплашил Борис Джонсън с ракетен обстрел при посещението му в Киев

"Не искам да те нараня, но с една ракета ще отнеме само минута"

08:45 - 30.01.2023

След ДСБ, и "Да България" се съгласи на преговори за коалиция с ПП

Партиите си поставят за цел да спечелят първи мандат в 49 НС

08:20 - 30.01.2023

Костадин Костадинов забърка и децата си в предизборната кампания

С похвали за неслучил се масов бой в училище заради "лева"

07:37 - 30.01.2023

Поколението TikTok харесва класическата музика повече от родителите си. Как стана това?

Новата жертва на хипстър културата или възкресение на истински ценното изкуство. Какво се случва с класиката?

17:30 - 29.01.2023

Директорът на "Св. Иван Рилски" напуска поста си, работещите в болницата готвят протести

Един от мотивите в молбата му за напускане е липсата на приемственост в системата

16:11 - 29.01.2023