Учениците от 1 до 4 клас ще се върнат първи в училище, решенията ще се взимат на локален принцип Снимка: © Getty Images

Първите ученици, които ще се завърнат в класните стаи, са децата от начален етап на образование. Все още обаче не се предвижда връщане на всички ученици към присъствена форма на обучение, обяви министърът на образованието Красимир Вълчев.

Следващата седмица ще бъде взето решение на какъв принцип учениците да се връщат в класните стаи от 4 януари, ако епидемичната обстановка го позволява. Решенията ще се взимат локално - ще се преценява по области в кои училища и кои класове да се върнат в час.

Вълчев съобщи този план по време на онлайн среща по темата за проблемите на дистанционното обучение, организирана от омбудсмана Диана Ковачева, предадоха БНТ и БНР.

Заради дистанционното обучение се предвижда последните теми от учебния материал да отпаднат от изпитите след 7 и 12 клас. От думите на Вълчев стана ясно, че външното оценяване след 4-ти и след 10 клас ще е по желание. Остават задължителни изпитите след 7 и 12 клас.

Въпреки че училищата са раздали 18 000 устройства на ученици, в момента близо 30 000 учащи се не разполагат с такива, а при учителите няма дефицит, съобщи Красимир Вълчев.

„Не можем и няма да закупим 700 000 устройства, колкото са децата, но правим всичко възможно“, сподели той. Добави още, че учебната година за учениците без устройства ще бъде зачетена.

Министерството разработва наръчник за родители, който да помогне в процеса на електронно обучение на техните деца, каза Вълчев.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

И Живко Коцев вече е с обвинение за участие в организирана престъпна група

Наложена му е парична гаранция в размер на 20 000 лева.

19:02 - 17.04.2024