Снимка: © Getty Images

Първите ученици, които ще се завърнат в класните стаи, са децата от начален етап на образование. Все още обаче не се предвижда връщане на всички ученици към присъствена форма на обучение, обяви министърът на образованието Красимир Вълчев.

Следващата седмица ще бъде взето решение на какъв принцип учениците да се връщат в класните стаи от 4 януари, ако епидемичната обстановка го позволява. Решенията ще се взимат локално - ще се преценява по области в кои училища и кои класове да се върнат в час.

Вълчев съобщи този план по време на онлайн среща по темата за проблемите на дистанционното обучение, организирана от омбудсмана Диана Ковачева, предадоха БНТ и БНР.

Заради дистанционното обучение се предвижда последните теми от учебния материал да отпаднат от изпитите след 7 и 12 клас. От думите на Вълчев стана ясно, че външното оценяване след 4-ти и след 10 клас ще е по желание. Остават задължителни изпитите след 7 и 12 клас.

Въпреки че училищата са раздали 18 000 устройства на ученици, в момента близо 30 000 учащи се не разполагат с такива, а при учителите няма дефицит, съобщи Красимир Вълчев.

„Не можем и няма да закупим 700 000 устройства, колкото са децата, но правим всичко възможно“, сподели той. Добави още, че учебната година за учениците без устройства ще бъде зачетена.

Министерството разработва наръчник за родители, който да помогне в процеса на електронно обучение на техните деца, каза Вълчев.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Адвокатурата няма да иска наказание за Петър Илиев заради плагиатството

Софийският адвокатски съвет отказа дисциплинарно дело срещу юриста

МОН опроверга Кацаров: Тестовете за Covid-19 не достигат дори за една седмица

Около 150 хил. тестове не стигат за връщане в клас на всички ученици

Платформата за билети за Arctic Monkeys била атакувана от "вторичния пазар"

Мениджмънтът на бандата отказал преместване на концерта на друго място в Бургас, което щяло да увеличи капацитета двойно

Нинова: Не сме се договаряли нито да съм първи председател на НС, нито да има ротация

"Нито едно от имената, които се спрягат за министри от БСП, не отговаря на истината"

Фаворитите за най-добър филм на "Оскари" 2022

10 предложения, които могат да попаднат сред номинираните

Бог е високо, МВР - далеко, а юмручното право отнема живот

Престъпленията стават компенсация на липсващия ред и правосъдие

Всички ученици ще могат да се върнат в клас от 6 декември

Стойчо Кацаров ще издаде нова заповед