Снимка: © Getty Images

Две нови ограничителни мерки влязоха в сила В София все по-масовото разпространение на Covid-19 в столицата.

По предложение на Йорданка Фандъкова, всички ученици от 5. до 12. клас в София ще преминат на обучение в електронна среда за срок от две седмици - от 15 до 26 март, включително.

Преустановява се и присъственото обучение във висшите училища и в центровете за извънкласни занимания. Срокът на действие на тези мерки към момента е двуседмичен – от 12 до 26 март.

Втората мярка е въвеждането на вечерен час до 22 ч. за всички заведения за хранене и развлечения - включително за ресторантите на хотелите и игралните зали, отново до 26 март.

Предложенията са приети от Софийския щаб за Covid-19 в ранния следобед.

На територията на Столична община се забранява и провеждането на организирани екскурзии, фестивали и събори, при които се планира събиране на голям брой хора на открито.

Софийският оперативен щаб предлага на министъра на образованието да измести датите за ученически състезания и олимпиади, които са планиране за месец март, в това число и пролетните математически състезания, планирани за края на месеца.

СРЗИ обмисля допълнително затягане на мерките при продължаващ ръст на заболеваемостта с преустановяване на посещенията в големите търговски центрове и фитнес залите.

Решението изпреварва очаквания нов график на обучението в сферата на училищното образование. Досега той разделяше учениците от 5 до 12 клас на три основни групи, които имаха възможност да учат в класните стаи на ротация в двуседмичен период. Последните присъствени занятия обхващат учениците от 6., 9. и 12. клас в периода 4 - 17 март.

Въпреки ограничаването на учебната дейност - прави впечатление, че не се предлага затваряне на заведенията. Ресторантите към хотелите не са спирали да работят от края на декември 2020 г., макар при задължение за ограничени капацитет и работно време. И в момента заведения за хранене и развлечения могат да работят от 6 до 23 ч. - предложението на Фандъкова ще намали работното им време само с един час.

"По последни данни София премина прагът от 500 заболели на 100 хил. души. Притеснителен е фактът, че средната възраст на заразените с COVID-19 продължава да спада, като към днешна дата е 51 години. Чувствително се увеличава и натискът към здравната система – за 14 дни общият брой на хоспитализираните нарасна с 645 души. С 30% се увеличават позвъняванията към Спешна помощ за случаи с коронавирус", казва Йорданка Фандъкова в мотивацията на предложенията си.

Всички родители на деца, които посещават ясли и детски градини, могат да се възползват от възможността за служебно извиняване на отсъствията им, което беше позволено от МОН по искане на софийския щаб, съобщава още тя.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Украйна се прицели в руските сили, които стрелят по и от АЕЦ "Запорожие"

Зеленски определи тези войници като "специална цел"

Салман Рушди вече не е на командно дишане и може да говори

Писателят бе нападнат по време на своя лекция

Почина поетесата Екатерина Йосифова

Българската писателка си отиде на 81 години

Консерваторите в САЩ пускат свое приложение за запознанства за "хора с правилно разбиране за света"

Потребителите от женски пол ще могат да получат безплатни премиум акаунти, но мъжете ще трябва да си платят за него

Русия блокира достъпа до лекарства, твърди украински министър

Войната в Украйна е довела до редица проблеми за здравните услуги в Украйна