Снимка: © Getty Images

Две нови ограничителни мерки влязоха в сила В София все по-масовото разпространение на Covid-19 в столицата. 

По предложение на Йорданка Фандъкова,  всички ученици от 5. до 12. клас в София ще преминат на обучение в електронна среда за срок от две седмици - от 15 до 26 март, включително. 

Преустановява се и присъственото обучение във висшите училища и в центровете за извънкласни занимания. Срокът на действие на тези мерки към момента е двуседмичен – от 12 до 26 март.  

Втората мярка е въвеждането на вечерен час до 22 ч. за всички заведения за хранене и развлечения - включително за ресторантите на хотелите и игралните зали, отново до 26 март. 

Предложенията са приети от Софийския щаб за Covid-19 в ранния следобед. 

На територията на Столична община се забранява и провеждането на организирани екскурзии, фестивали и събори, при които се планира събиране на голям брой хора на открито. 

Софийският оперативен щаб предлага на министъра на образованието да измести датите за ученически състезания и олимпиади, които са планиране за месец март, в това число и пролетните математически състезания, планирани за края на месеца. 

СРЗИ обмисля допълнително затягане на мерките при продължаващ ръст на заболеваемостта с преустановяване на посещенията в големите търговски центрове и фитнес залите

Решението  изпреварва очаквания нов график на обучението в сферата на училищното образование. Досега той разделяше учениците от 5 до 12 клас на три основни групи, които имаха възможност да учат в класните стаи на ротация в двуседмичен период. Последните присъствени занятия обхващат учениците от 6., 9. и 12. клас в периода 4 - 17 март. 

Въпреки ограничаването на учебната дейност - прави впечатление, че не се предлага затваряне на заведенията. Ресторантите към хотелите не са спирали да работят от края на декември 2020 г., макар при задължение за ограничени капацитет и работно време. И в момента заведения за хранене и развлечения могат да работят от 6 до 23 ч. - предложението на Фандъкова ще намали работното им време само с един час.

"По последни данни София премина прагът от 500 заболели на 100 хил. души. Притеснителен е фактът, че средната възраст на заразените с COVID-19 продължава да спада, като към днешна дата е 51 години. Чувствително се увеличава и натискът към здравната система – за 14 дни общият брой на хоспитализираните нарасна с 645 души. С 30% се увеличават позвъняванията към Спешна помощ за случаи с коронавирус", казва Йорданка Фандъкова в мотивацията на предложенията си. 

Всички родители на деца, които посещават ясли и детски градини, могат да се възползват от възможността за служебно извиняване на отсъствията им, което беше позволено от МОН по искане на софийския щаб, съобщава още тя. 


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Реакциите след решението на КС за Кирил Петков - атаки срещу Румен Радев и бившия министър

Съдът реши, че Петков е бил канадски гражданин, докато е бил министър, което е нарушение на Конституцията

Златните момичета и Йордан Йовчев в X-то юбилейно издание на „Жълти стотинки“ на Vivacom

И тази година инициативата ще набира средства за олимпийските отбори по природни науки

Кирил Петков: "КС каза на 2 млн. българи, че не са пълноправни граждани на България"

След като Конституционният съд реши, че е станал служебен министър в нарушение на Конституцията

Милен Митев e избран за генерален директор на БНР

СЕМ го подкрепи с 4 гласа "За"

КС реши: Кирил Петков е станал министър в нарушение на Конституцията

Актовете му не се отменят и няма проблем да е депутат

В 4-хилядното село Градец доскоро не вярваха в Covid, но вече над 50 души искат да се ваксинират

Там почина 28-годишна родилка, която загуби и близнаците си заради коронавируса

Жаир Болсонаро - първият президент, който рискува да бъде обвинен заради провала с Covid

Бразилските сенатори искат начало на процес срещу него заради "престъпления срещу човечеството"

Предстои ваксината на Pfizer да бъде одобрена и за деца на 5-11 г.

Експерти към FDA направиха препоръката, чака се окончателно решение на американската CDC