Учениците от 5. до 12. клас в София спират присъствените часове, но заведенията остават отворени Снимка: © Getty Images

Две нови ограничителни мерки влязоха в сила В София все по-масовото разпространение на Covid-19 в столицата.

По предложение на Йорданка Фандъкова, всички ученици от 5. до 12. клас в София ще преминат на обучение в електронна среда за срок от две седмици - от 15 до 26 март, включително.

Преустановява се и присъственото обучение във висшите училища и в центровете за извънкласни занимания. Срокът на действие на тези мерки към момента е двуседмичен – от 12 до 26 март.

Втората мярка е въвеждането на вечерен час до 22 ч. за всички заведения за хранене и развлечения - включително за ресторантите на хотелите и игралните зали, отново до 26 март.

Предложенията са приети от Софийския щаб за Covid-19 в ранния следобед.

На територията на Столична община се забранява и провеждането на организирани екскурзии, фестивали и събори, при които се планира събиране на голям брой хора на открито.

Софийският оперативен щаб предлага на министъра на образованието да измести датите за ученически състезания и олимпиади, които са планиране за месец март, в това число и пролетните математически състезания, планирани за края на месеца.

СРЗИ обмисля допълнително затягане на мерките при продължаващ ръст на заболеваемостта с преустановяване на посещенията в големите търговски центрове и фитнес залите.

Решението изпреварва очаквания нов график на обучението в сферата на училищното образование. Досега той разделяше учениците от 5 до 12 клас на три основни групи, които имаха възможност да учат в класните стаи на ротация в двуседмичен период. Последните присъствени занятия обхващат учениците от 6., 9. и 12. клас в периода 4 - 17 март.

Въпреки ограничаването на учебната дейност - прави впечатление, че не се предлага затваряне на заведенията. Ресторантите към хотелите не са спирали да работят от края на декември 2020 г., макар при задължение за ограничени капацитет и работно време. И в момента заведения за хранене и развлечения могат да работят от 6 до 23 ч. - предложението на Фандъкова ще намали работното им време само с един час.

"По последни данни София премина прагът от 500 заболели на 100 хил. души. Притеснителен е фактът, че средната възраст на заразените с COVID-19 продължава да спада, като към днешна дата е 51 години. Чувствително се увеличава и натискът към здравната система – за 14 дни общият брой на хоспитализираните нарасна с 645 души. С 30% се увеличават позвъняванията към Спешна помощ за случаи с коронавирус", казва Йорданка Фандъкова в мотивацията на предложенията си.

Всички родители на деца, които посещават ясли и детски градини, могат да се възползват от възможността за служебно извиняване на отсъствията им, което беше позволено от МОН по искане на софийския щаб, съобщава още тя.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Бизнес

ФАРА 2024 ще се проведе в Бургас

Заявки за тазгодишното издание на Фестивала ще се приемат до 18 април

21:24 - 28.03.2024
Важно днес

Радан Кънев: Партия ГЕРБ пожела да има избори и си ги получи

Евродепутатът не смята, че промените в конституцията, могат да доведат до криза

18:31 - 28.03.2024
Важно днес

Сарафов, Гешев и Цацаров са извикани на изслушване в комисията за Нотариуса

Последните трима главни прокурори ще бъдат изслушани във връзка с мрежата около Нотариуса

18:24 - 28.03.2024
Технологии

Сам Банкман-Фрийд беше осъден на 25 години затвор за финансови измами

Фрийд каза пред съда, че съжалява.

17:55 - 28.03.2024
Живот

Бонуси от $75 хил. за всяко родено дете. Как Южна Корея се бори с демографската криза

Компании обещават хиляди долари бонуси за тези свои служители, които решат да станат родители

17:22 - 28.03.2024
Важно днес

Хванаха дипломатическа кола с мигранти на "Капитан Андреево"

По информация на телевизията зад волана на автомобила е бил виетнамски гражданин с дипломатически имунитет.

17:06 - 28.03.2024
Важно днес

Нова предизборна рокада в Митниците: Павел Манченко поема столичната служба

Герой от записите "Ало, Ваньо" ще управлява Митници София

16:30 - 28.03.2024