В партньорство с

International School Uwekind е основано през 1997 година. Философията на училището е, че образованието може да бъде съвременно, модерно и да съхранява любовта към ученето за цял живот.

Емил Джасим е учител по история. Вече 15-та година е преподавател по този предмет, а от четири години е в Увекинд. Алена Вергова е 11-и клас и от три години е в Увекинд


Наистина ли в Увекинд учителите и учениците си говорите на “ти”?

Алена: Да, това е една от разликите с държавното училище - виждаш как респектът към учителите, който имаш и те го имат към теб.

Емил: За мен това беше много голям шок. Първият път, когато дойдох, и моите ученици ме питаха “Как да ти/Ви говори”, аз отвърнах: “Какво имате предвид?” Никой не беше ме предупредил, съвсем умишлено, както се оказа впоследствие. Беше много интересно. Казах “Добре, хайде да ми говорите на “ти”. Никой преди това - 11 години - не ми беше говорил на “ти”, винаги на “Вие“. Аз също говорех на учениците си на “Вие”. Пробвахме – става. И не само, че респектът към учителя се запазва, но и като че ли се засилва.

Вярно ли е, че в лавката нямате чипс?

Емил: Нямаме и това е с цел. Целта е децата да не ядат боклуци, ако може, поне в училище. Тоест, да направим поне онова, което зависи от нас. Да го кажем така - има само “здравословни чипсове”.

Алена: Като влезеш в училище, виждаш едни големи плакати с енергийни напитки и храни, които съдържат захар - и пише коя в какво количество, както и обяснения за всяко нещо защо не е добре да се консумира.

С какво Увекинд е различно училище?

Алена: В държавното училище в повечето случаи учителите те възприемат като поредното дете, което ще завърши училището, а тук имаш подкрепа. Например, аз в държавното училище имах притеснения да говоря по определен предмет и след по-малко от година в Увекинд вече не ме беше страх да се изразявам. Когато не разбирам нещо, питам и то ми е обяснявано по начин, по който да го разбера - за учителите е важно да разбираш това, за което става въпрос.

Емил, според теб с какво сте различни?

Емил: Няма кошчета в класните стаи и това не е случайно. Ние сме много зелено училище. За нас е изключително важно децата да се възпитават с мисъл за природата, без това да става насила. Когато нямат кошчета, те трябва да си изхвърлят боклука в коридора, където са поставени кошчета за разделно събиране на боклука.

Друг интересен възпитателен момент е, че вече си имаме собствени пчелни кошери. За тях учениците ни полагат грижи. Сега са в село Лозен. Там децата отиват, за да наглеждат пчелите и да вадят мед.

Иначе, училището ни е много различно и с факта, че има една особена връзка между учители, ученици и родители. Това са трите стълба, около които се гради нашият училищен живот.

Четох оплакване в един женски форум, че в Увекинд всички родители са луднали по хеви метъл - Металика и подобни групи?

Не само, че не изкоренихме тази лудост, но пъпли още повече, защото имаме нови колеги. Един от тях има раста до кръста - това е колегата Янко Морунов - страхотен даскал по география. Децата са луди по него. Тони Чолаков - по история, бил е мой ученик навремето, сега имам честта да сме колеги, ме е научил да слушам норвежки death metal.

Али, кой е най-популярният учител?

Какъв въпрос! Деси, която води диплома програмата на международния бакалауреат …Джасим. Аглика…

Какво е международният бакалауреат?

Internation baccalaureate или съкратено IB е световна образователна система, която гарантира топ качество до степен, в която университетите в различни държави имат отделен вход за ученици, минали през тази програма. Тя има три нива - в началното училище, в т.нар. средно училище - ние сме единственото, което я предлага в България, и диплома програмата - 11 и 12 клас, където учениците си избират конкретни профили, както и предметите, по които след това ще се явяват на супер тежки изпити, състезавайки се с целия свят. Нашите ученици имат една единица по-висока оценка от средната за света.

Колко деца има в един клас?

Емил: Максимум гледаме да са по 17 деца в клас.

Четох, че в Увекинд се говори за правила, а не за дисциплина, така ли е?

Алена: И да, и не. Смятам, че дисциплината ни е на високо ниво, защото всеки има респект към другия.

Емил: Има голяма разлика между дисциплина и правила от гледна точка на това, че дисциплината се налага със сила, а правилата се спазват доброволно. Али каза, че всички имаме дисциплина и наистина е така, защото ние заедно налагаме правилата. Въпрос на взаимно уважение е да ги спазваме. Нашето училище иска децата да пораснат отговорни, сами да се грижат за себе си и за света, да са следващите лидери.

23 години много ли са или са малко за едно училище?

Това е почти четвърт век. За една образователна институция си е сериозна история. Още повече, за такава, която започва от най-ниското образователно ниво - детската градина и се развива благодарение на родителите. Родителите искат начално училище, родителите искат гимназия, за да има къде да учат децата им, което говори за много висока степен на доверие.

Али, как минава един урок на Емил?

Много приятно. Благодарение и на неговите часове, както казах, не ме е страх да говоря, не ме е страх да питам. В по-голямата част от часа говорим на английски, само ако нещо не разбираме, превключваме за малко на български. Един вид си подаваме ръце взаимно, надграждаме мнения по някой въпрос.

А как изглежда един твой ден през учебната година?

От 8.00 до 15.30 съм тук. След това или тренирам тенис, или карам скейтборд, после се прибирам, за да си напиша някои неща за следващия ден.

Немски или английски?

Зависи за какво, но май английски, защото го знам по-добре и ми е по-лесно да разбирам, а немският го уча от две години.

Емил, какво правят учителите през лятото?

През лятото учителите, противно на всички очаквания, почиват, а не готвят уроци на плажа.

Много често се случва, когато един учител се опита да избяга възможно най-далече и винаги се намира някой да каже "Здравейте, господине" или "госпожо", което е парадоксално но се случва на всички - в най-затънтените краища не на България, а на света.

В общи линии очакването е да си починем, защото тази година беше много тежка.

Това, че при нас превключихме много бързо в онлайн форма на обучение, се дължи единствено на факта, че училището ни е инвестирало значително в онлайн платформата.

Имаме такава от 2014-та година.

Предизвикателството беше в това да настроим онлайн цялата си програма и цялата работа.

Защо учителите по история винаги са най-готините учители?

Емил: За първи път чувам такова нещо и ми е доста приятно да го чуя. Не знаех.

Всяка наука може да бъде много интересна и всеки учител може да е много готин.

Аз определено смятам, че готините учители в Увекинд са всички учители. Всеки има своите особености - в добрия смисъл.

Имате ли много мъже учители в Увекинд?

Алена: Май са поравно.

Емил: Мъжете в училище са почти 50% , което е много по-високо от средното за страната и може би, ако се направи класация, само някое спортно училище ще има повече мъже от нашето.

Алена ни каза, че Емил не разрешава да се ходи на училище по къси гащи?

Емил: Това е едно от нещата, на които наистина много държа.

Не за друго, а защото смятам, че е важно да се знае, че, когато човек има работа с институции, трябва да спазва едно базово приличие. Случвало се е да връщам ученици.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Заловиха 402 кг. хероин на стойност 16 млн. лв. на "Капитан Андреево"

По информация на в. "Сега" пратката в била открита в тир, който превозва матраци.

11:08 - 20.04.2024
Живот

Тейлър Суифт и разбитите сърца, или какво казват терапевти за 5-те фази на скръбта

Скръбта в действителност е по-малко предвидима

11:05 - 20.04.2024
Важно днес

Със 75 км/ч. над допустимата скорост е шофирал убиецът на треньора Ферарио Спасов

Футболният треньор Ферарио Спасов (61 г.) загина в катастрофа край Велико Търново през ноември миналата година.

10:23 - 20.04.2024
GEN Z дневници

VOL.18: 40 години България на Еверест, каква република сме всъщност, Грузия с урок по бунт

Кои са 5-те новини от седмицата, направили впечатление на представителите на поколение Z* в редакцията на "Булевард България"?

09:57 - 20.04.2024
Важно днес

11 души са пострадали при катастрофа на автобус с българска регистрация в Турция

В превозното средство е имало 14 пътници, сред които и двама български граждани.

09:17 - 20.04.2024
Живот

Вайбът е в детайла: Япония и стрийт еклектиката на чувства и цветове

И тук, в началото на пролетта, ще празнуваме Япония, Страната на изгряващото слънце с това специално събитие.

09:05 - 20.04.2024