Учители до МОН: Защо все още не са публикувани инструкциите за квесторите на НВО 2021? Снимка: © Getty Images

Над 110 000 ученици от 7. и 10. клас ще се явят на националното външно оценяване през тази седмица, но учители сигнализират, че МОН все още не е публикувало всички правила, инструкции и образци за провеждането на изпитите.

Отделни документи могат да се открият, "разпръснати" по сайтовете на училища и образователни инспекторати в страната, но не и в официалния сайт на Министерството на образованието и науката.

Кръстина Манолова, създател на професионалната група във Facebook на филолозите и българистите, посочва в писмо до МОН, че "отсъствието на заповедта, правилата, инструкциите и образците от сайта на министерството пречи и буди притеснения за неслучайна липса на прозрачност".

"Учители споделят за реални трудности при изпълнение на квесторски задължения. Декларират недостатъчна информираност и неясноти в правилата, които е трябвало да прилагат. В същото време в учителски групи липсата на информация се компенсира чрез споделяне на варианти с текстове, които будят недоумение с очевидните безсмислици", предупреждава още тя.

Учителите-българисти са успели да открият инструкции за провеждането на националното външно оценяване през сайта на Трето ОУ "Иван Вазов" в гр. Берковица. В Регионалното управление на образованието - София-град - е намерена и нова заповед от служебния министър Николай Денков, с която се прави промяна в досегашните правила.

В сайта на МОН обаче липсват както самата заповед № РД 09-3566 от 17.12.2020, цитирана в документа, подписан от Денков. Липсват и конкретните правила, инструкции и образци, по които квесторите ще трябва да работят.

Изпитът по български език и литература за учениците от 7. и 10. клас е насрочен за 16 юни (сряда), а изпитът по математика ще се проведе на 18 юни (петък). Изпит по чужд език по желание на ученика е насрочен на 17 юни.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Живот

Вайбът е в детайла: Япония и стрийт еклектиката на чувства и цветове

И тук, в началото на пролетта, ще празнуваме Япония, Страната на изгряващото слънце с това специално събитие.

09:05 - 20.04.2024
Важно днес

Хърватският президент скочи в собствения си капан. Получи забрана да е премиер

Зоран Миланович отказа да напусне поста си, за да участва в кампанията

16:47 - 19.04.2024