Снимка: © Getty Images

Над 110 000 ученици от 7. и 10. клас ще се явят на националното външно оценяване през тази седмица, но учители сигнализират, че МОН все още не е публикувало всички правила, инструкции и образци за провеждането на изпитите. 

Отделни документи могат да се открият, "разпръснати" по сайтовете на училища и образователни инспекторати в страната, но не и в официалния сайт на Министерството на образованието и науката. 

Кръстина Манолова, създател на професионалната група във Facebook на филолозите и българистите, посочва в писмо до МОН, че "отсъствието на заповедта, правилата, инструкциите и образците от сайта на министерството пречи и буди притеснения за неслучайна липса на прозрачност". 

"Учители споделят за реални трудности при изпълнение на квесторски задължения. Декларират недостатъчна информираност и неясноти в правилата, които е трябвало да прилагат. В същото време в учителски групи липсата на информация се компенсира чрез споделяне на варианти с текстове, които будят недоумение с очевидните безсмислици", предупреждава още тя. 

Учителите-българисти са успели да открият инструкции за провеждането на националното външно оценяване през сайта на Трето ОУ "Иван Вазов" в гр. Берковица. В Регионалното управление на образованието - София-град - е намерена и нова заповед от служебния министър Николай Денков, с която се прави промяна в досегашните правила. 

В сайта на МОН обаче липсват както самата заповед № РД 09-3566 от 17.12.2020, цитирана в документа, подписан от Денков. Липсват и конкретните правила, инструкции и образци, по които квесторите ще трябва да работят. 

Изпитът по български език и литература за учениците от 7. и 10. клас е насрочен за 16 юни (сряда), а изпитът по математика ще се проведе на 18 юни (петък). Изпит по чужд език по желание на ученика е насрочен на 17 юни. 


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Панов и Касимова са "за" зеления сертификат, но "против" закъснялото му въвеждане

Кандидат-президентската двойка призова гражданите да се ваксинират

На 21 години е починал певецът Денис Теофиков

Той беше един от популярните попфолк изпълнители

От 25 октомври центърът за ваксинация в "Пирогов" ще работи до полунощ

За бързите антигенни тестове ще се плаща само такса 10 лв. за вземане на пробата

Наследникът на Хабсбургите, който иска да влезе в света на F1

24-годишният Фердинанд спечели "24-те часа на Льо Ман" и иска да пробие на най-високо ниво

Почина бившият генерален директор на БНТ Кирил Гоцев

Кирил Гоцев беше професионален фотограф и дълги години организираше фотопленери на морето, в които участваше със свои изложби

Ясен Григоров: Eдин млад фотограф се връща от Лондон, за да снима Северозапада

Проектът му "Образцов дом" е едно завръщане към детството, към корените на семейството му и към един от най-бедните региони в ЕС

Децата от 1.-4. клас могат да се върнат в училище до 7-10 дни, ще влизат с тестове тип близалки

МОН и МЗ предлагат мярката, Министерството на финансите ще отпусне средства

Корнелия Нинова смята да се ваксинира, когато ѝ "изтекат антителата"

Лидерът на БСП прекара коронавируса два пъти