Учителите без Covid-сертификат също ще се тестват 2 пъти седмично в училище Снимка: © Getty Images

Намеренията на здравните власти да върнат най-малките ученици в клас още на 8 ноември се оказаха твърде оптимистични.

Осигуряването на щадящите тестове за всички училища в най-сериозно засегнатите от Covid-19 общини може да стане до понеделник, но на МОН ще са необходими поне още два дни, за да организира завръщането към присъствено обучение.

Това става ясно от срещата на министър Николай Денков с Отрасловия съвет за тристранно сътрудничество в системата на средното образование в сряда вечерта.

Според разговорите - учениците от 1. до 4. клас в общините с над 750 на 100 000 нови случаи за двуседмичен период ще могат да се върнат обратно не по-рано от 10 ноември.

"По-добре е училищата да са напълно подготвени, отколкото да имат проблеми. Два дни закъснение не са от такова значение", коментира зам.-министърът на здравеопазването Александър Златанов в bTV.

Осигурените тестове за децата ще се прилагат два пъти седмично в понеделник и четвъртък. Ще е необходимо да се отделят по 30 минути за провеждането на изследванията, като организацията на времето ще се решава от директора на училището.

Учениците, които вече са преболедували или са ваксинирани, няма да бъдат тествани, каза образователният министър Николай Денков.

Потвърдените случаи при деца от 0 до 19 г. са 32 362, а напълно ваксинираните между 12 и 19 г. са 27 836, според данните на МЗ към 4 ноември.

В тестването ще могат да се включат медицински специалисти, родители, медиатори, педагогически и непедагогически специалисти, които отговарят на изискванията за безопасност.

Училищните специалисти, които са ангажирани в процеса на тестването, ще получат допълнителнo заплащане през ноември и декември 2021 г. Размерът му ще се определи допълнително в анекс към колективния трудов договор.

В понеделник и четвъртък ще се изследват и учителите, които не са си извадили Covid-сертификат - т.е. не са ваксинирани, преболедували или тестване в последните 48-72 ч.

За тях ще бъдат осигурени безплатни антигенни тестове от училищата. Целта е да се осигури колектив от хора, които са в доказано безопасна среда, каза още Златанов.

Всички изследвания ще се правят в класните стаи, а не у дома.

Той посочи, че щадящите тестове за децата са достатъчно надеждни, като даде за пример Германия, където те се използват от месеци. Опитът в други държави показва, че тестовете засичат Covid-19 и при лица, които нямат симптоми на заболяване.

Отрасловият съвет за средното образование е решил, че минималният праг за връщане към присъствено обучение на учениците от I до IV клас е 50% желаещи да се тестват на ниво паралелка.

Родителите трябва да са дали писмено съгласие за тестването на техните деца. За учениците, за които няма разрешение да бъдат тествани, се организира синхронно или асинхронно обучение в зависимост от възможностите на училището.



Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Европейски дневници

ЕС иска да спре нова функция в TikTok, която плаща на потребители да гледат видеа

EK започна процедура срещу TikTok

11:35 - 23.04.2024
Важно днес

Ученички от НПМГ ще защитават проекта си в световен конкурс на НАСА

Идеята им за дрон, който предвижда пожари, ще ги отведе в космическия център на НАСА

10:49 - 23.04.2024
Бизнес

Калкулаторът, с който бизнесът може да измери колко е „зелен"

Повече за зеления калкулатор научаваме от Константин Киров

08:20 - 23.04.2024
Важно днес

Унгария отново се готви да блокира помощ на ЕС за Украйна за 2 млрд. евро

Будапеща отново зае страната на Русия по въпроси, свързани с войната в Украйна

07:55 - 23.04.2024