Снимка: © Getty Images

Намеренията на здравните власти да върнат най-малките ученици в клас още на 8 ноември се оказаха твърде оптимистични. 

Осигуряването на щадящите тестове за всички училища в най-сериозно засегнатите от Covid-19 общини може да стане до понеделник, но на МОН ще са необходими поне още два дни, за да организира завръщането към присъствено обучение. 

Това става ясно от срещата на министър Николай Денков с Отрасловия съвет за тристранно сътрудничество в системата на средното образование в сряда вечерта. 

Според разговорите - учениците от 1. до 4. клас в общините с над 750 на 100 000 нови случаи за двуседмичен период ще могат да се върнат обратно не по-рано от 10 ноември

"По-добре е училищата да са напълно подготвени, отколкото да имат проблеми. Два дни закъснение не са от такова значение", коментира зам.-министърът на здравеопазването Александър Златанов в bTV. 

Осигурените тестове за децата ще се прилагат два пъти седмично в понеделник и четвъртък. Ще е необходимо да се отделят по 30 минути за провеждането на изследванията, като организацията на времето ще се решава от директора на училището. 

Учениците, които вече са преболедували или са ваксинирани, няма да бъдат тествани, каза образователният министър Николай Денков. 

Потвърдените случаи при деца от 0 до 19 г. са 32 362, а напълно ваксинираните между 12 и 19 г. са 27 836, според данните на МЗ към 4 ноември. 

В тестването ще могат да се включат медицински специалисти, родители, медиатори, педагогически и непедагогически специалисти, които отговарят на изискванията за безопасност. 

Училищните специалисти, които са ангажирани в процеса на тестването, ще получат допълнителнo заплащане през ноември и декември 2021 г. Размерът му ще се определи допълнително в анекс към колективния трудов договор. 

В понеделник и четвъртък ще се изследват и учителите, които не са си извадили Covid-сертификат - т.е. не са ваксинирани, преболедували или тестване в последните 48-72 ч. 

За тях ще бъдат осигурени безплатни антигенни тестове от училищата. Целта е да се осигури колектив от хора, които са в доказано безопасна среда, каза още Златанов. 

Всички изследвания ще се правят в класните стаи, а не у дома. 

Той посочи, че щадящите тестове за децата са достатъчно надеждни, като даде за пример Германия, където те се използват от месеци. Опитът в други държави показва, че тестовете засичат Covid-19 и при лица, които нямат симптоми на заболяване. 

Отрасловият съвет за средното образование е решил, че минималният праг за връщане към присъствено обучение на учениците от I до IV клас е 50% желаещи да се тестват на ниво паралелка. 

Родителите трябва да са дали писмено съгласие за тестването на техните деца. За учениците, за които няма разрешение да бъдат тествани, се организира синхронно или асинхронно обучение в зависимост от възможностите на училището.Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

"Смъртта на Върджил Абло е травмираща, но това не е смъртта на Louis Vuitton"

Марката отдаде почит на починалия творчески директор с три негови цитата пред магазина в Берлин

ЕК няма да препоръча задължителна ваксинация срещу Covid

Въпреки изявленията на Урсула фон дер Лайен за обмисляне на задължителната имунизация в ЕС

Супер зелен сертификат - новото оръжие на Италия срещу Covid-19

Хората без ваксина и без доказателство за преболедуване се изправят пред нови ограничения

БСП: Имаме бележки по коалиционното споразумение, до довечера ще ги изчистим

Румен Радев отреди на БСП ролята на "силен социален вектор"

Министърът на икономиката освободи тримата назначени от ГЕРБ в борда на ДКК

Рая Каназирева, Радостин Вазов и Диляна Софиянска са освободени след скандала с Караганева

Иван Гешев нямало да позволи на "шепа богоизбрани" да живеят като в Древния Рим

Главният прокурор сравни Кирил Петков със Себастиан Курц

Софиянци призовават за премахване на коледната украса: "Това е лоша предпразнична шега"

Наричат конструкцията пред Народния театър "склад", "сметище" и "капан за непослушни дечица"

Този път без искри между Радев и Карадайъ: ДПС отчете нуждата от редовен кабинет

Консултациите при президента продължават, остават само БСП

МК запечата офисите на в. "Труд" заради неплатен наем, ГЕРБ обвини президента в "репресия"

Вестникът дължи 133 хил. лв. на държавата, казва Велислав Минеков