Снимка: © Getty Images

Намеренията на здравните власти да върнат най-малките ученици в клас още на 8 ноември се оказаха твърде оптимистични.

Осигуряването на щадящите тестове за всички училища в най-сериозно засегнатите от Covid-19 общини може да стане до понеделник, но на МОН ще са необходими поне още два дни, за да организира завръщането към присъствено обучение.

Това става ясно от срещата на министър Николай Денков с Отрасловия съвет за тристранно сътрудничество в системата на средното образование в сряда вечерта.

Според разговорите - учениците от 1. до 4. клас в общините с над 750 на 100 000 нови случаи за двуседмичен период ще могат да се върнат обратно не по-рано от 10 ноември.

"По-добре е училищата да са напълно подготвени, отколкото да имат проблеми. Два дни закъснение не са от такова значение", коментира зам.-министърът на здравеопазването Александър Златанов в bTV.

Осигурените тестове за децата ще се прилагат два пъти седмично в понеделник и четвъртък. Ще е необходимо да се отделят по 30 минути за провеждането на изследванията, като организацията на времето ще се решава от директора на училището.

Учениците, които вече са преболедували или са ваксинирани, няма да бъдат тествани, каза образователният министър Николай Денков.

Потвърдените случаи при деца от 0 до 19 г. са 32 362, а напълно ваксинираните между 12 и 19 г. са 27 836, според данните на МЗ към 4 ноември.

В тестването ще могат да се включат медицински специалисти, родители, медиатори, педагогически и непедагогически специалисти, които отговарят на изискванията за безопасност.

Училищните специалисти, които са ангажирани в процеса на тестването, ще получат допълнителнo заплащане през ноември и декември 2021 г. Размерът му ще се определи допълнително в анекс към колективния трудов договор.

В понеделник и четвъртък ще се изследват и учителите, които не са си извадили Covid-сертификат - т.е. не са ваксинирани, преболедували или тестване в последните 48-72 ч.

За тях ще бъдат осигурени безплатни антигенни тестове от училищата. Целта е да се осигури колектив от хора, които са в доказано безопасна среда, каза още Златанов.

Всички изследвания ще се правят в класните стаи, а не у дома.

Той посочи, че щадящите тестове за децата са достатъчно надеждни, като даде за пример Германия, където те се използват от месеци. Опитът в други държави показва, че тестовете засичат Covid-19 и при лица, които нямат симптоми на заболяване.

Отрасловият съвет за средното образование е решил, че минималният праг за връщане към присъствено обучение на учениците от I до IV клас е 50% желаещи да се тестват на ниво паралелка.

Родителите трябва да са дали писмено съгласие за тестването на техните деца. За учениците, за които няма разрешение да бъдат тествани, се организира синхронно или асинхронно обучение в зависимост от възможностите на училището.Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Русия ще забрани на мъжете във военна възраст да напускат страната

Мъжете на наборна възраст няма да могат да напускат страната след 28 септември

Надежда Йорданова: Не можем да отлагаме съдебната реформа, докато се събере конституционно мнозинство

Загубеното темпо за промени в антикорупционното законодателство беше грешка, казва бившата министърка на правосъдието от "Демократична България"

Кандидати на ДБ са привикани в полицията по сигнал на ГЕРБ, обучавали хората как се гласува с машини

Всяка партия разполага с по две машини, с които да обучава хората как да гласуват с тях, но изглежда от ГЕРБ виждат това като проблем.

"Нека пее в Москва": Полша не иска Роджър Уотърс заради изказванията му за войната в Украйна

Полша отмени концертите на изпълнителя след коментарите му за войната

Борисов отказа предизборен дебат с Петков и Василев: Бих дебатирал с всеки, но не и с вас

Борисов казва, че не може да участва в дебат с "хората, организирали ареста му"

"Демократична България" внася 25 "разумни" решения за страната още в първия ден на новия парламент

Приоритети на ДБ са в различни сектори, включително енергетика, съдебна реформа, здравеопазване и дигитализация

17-годишен чужденец е обвинен за атаката с нож срещу ученик в центъра на София (Обновена)

Прокуратурата е повдигнала обвинение срещу извършителя, който е 17-годишен чужд гражданин