Учителите ще подготвят уроци за национална безплатна платформа Снимка: © getty images

Министерството на образованието и науката си е поставило цел до 2027 година цялото учебно съдържание да е достъпно онлайн и образователната ни система да стане микс от електронно и присъствено обучение, заяви пред БНТ просветният министър Красимир Вълчев.

Тъй като в момента не съществува подобна национална платформа с безплатни уроци, учителите ще получат отговорността да я изградят:

"Ще финансираме учителите да ги създадат, да ги подготвят, ще им дадем инструменти. От първи клас ще стартираме дейности в областта на дигиталната креативност," допълни Вълчев.

Според него преподавателите са свършили добра работа по време на епидемията и това е провокирало "политическото и бюджетно" решение да се заложи на тях.

Министърът обясни, че изграждането на подобна електронна система е необходимо, защото "днешните деца живеят в ера на взаимодействие с машини алгоритми, изкуствен интелект" и в момента се случват "фундаментални промени в света, които ще се отразят в образователната система."

В контекста на това той допълни, че образованието в България е направило крачка към компетентностния подход на обучение, в който се залага на "иновативни методи на преподавани, при които ученикът е активен участник в класната стая" и придобива не само знания, но и микс от умения - част от въпросите на зрелостните изпити и тези за националното външно оценяване ще бъдат насочени към тяхното измерване.

"Това е сигнал към децата да не заучават, а да развиват множествена интелигентност," каза още Вълчев.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Няма да има "гъвкавост" в изискванията пред България за членство в Еврозоната

България трябва да покрие критериите, включително и по отношение на инфлацията, за да въведе еврото през 2025 година, смята Паоло Джентолеони

15:01 - 03.12.2023
Бизнес

Chopard тихомълком отвори ,,антихотел" за свръхбогатите

„Докато Four Seasons или Ritz може да знаят как да осигурят отлично обслужване, луксозните модни къщи са майстори в създаването и предлагането на желани продукти.„

13:52 - 03.12.2023
Важно днес

Започва строителството на магистралата от Русе до Велико Търново

Първата копка направи премиерът Николай Денков

12:52 - 03.12.2023
Важно днес

От еднорози и феи до Еврозоната и Шенген - Борисов коментира "сглобката" в Сливен

Според лидера на ГЕРБ всеки ден на везната се претеглят възможностите за Шенген и Еврозоната срещу падането на кабинета.

11:34 - 03.12.2023
Живот

Лима: земя на контрасти, сиво небе и кофти кисело мляко

Идвайки в Перу получих нов контекст за ситуацията в България.

11:00 - 03.12.2023